Tricolorii mici sunt foarte mici

Ultima actualizare:

    În această toamnă, România a ratat toate calificările posibile  cu naţionalele de tineret, la fel ca cele mai slabe ţări din EuropaFoto: Mediafax
În această toamnă, România a ratat toate calificările posibile cu naţionalele de tineret, la fel ca cele mai slabe ţări din EuropaFoto: Mediafax

Marea „revoluţie” promisă de Răzvan Burleanu la echipele de juniori şi tineret (U21, U19 şi U17) e contrazisă de rezultatele dezastruoase înregistrate în competiţiile oficiale la aceste categorii de vârstă.

Fotbalul românesc la nivel de prime reprezentative nu are prezent, dar nici viitor. Astfel, toamna neagră a naţionalei mari în preliminariile CM 2018 e completată de eşecurile pe linie ale naţionalelor mici. În primul rând vorbim de echipa Under 21, antrenată de Cristi Dulca, tinerii tricolori capotând în cursa spre Euro 2017 într-o grupă abordabilă. La Under 19 şi la Under 17 e aceeaşi poveste, echipele noastre fiind eliminate încă din prima fază a preliminariilor pentru Campionatele Europene de anul viitor. Aceste două naţionale n-au intrat nici măcar în primele 28 de formaţii ale continentului, dovedind faptul că generaţiile care vin din urmă nu impresionează cu nimic. Asta în ciuda faptului că, de exemplu, la Under 19 am beneficiat de nume importante precum Ianis Hagi de la Fiorentina sau Vlad Dragomir de la Arsenal. Bineînţeles, în aceeaşi situaţie ca a României se regăsesc şi alte ţări din Europa, însă ne trec fiorii atunci când privim compania: Gibraltar, Andorra, Malta, San Marino, Liechtenstein şi altele de acest gen. La capitolul ţări cu greutate care au ratat toate calificările posibile, România e însoţită doar de Ţara Galilor, Albania, Islanda şi Irlanda de Nord, toate acestea fiind prezente în acest an la Euro 2016, în Franţa. Referitor la vinovaţi, primul ţap ispăşitor nu poate fi decât Răzvan Burleanu, la fel cum fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, a fost acuzat la rândul lui pentru contraperformanţele naţionalelor de tineret. În 2014, când a preluat puterea în fotbalul românesc, Burleanu s-a bătut cu pumnul în piept că va aschimba această imagine, însă rezultatul e acelaşi, în ciuda numeroşilor selecţioneri care se perindă la cârma naţionalelor noastre.

O singură calificare în 15 ani

simeon stalpnicul png

Actualul format al competiţiilor de tineret (U21, U19 şi U17) organizate de UEFA există din 2002. În această perioadă, adică în ultimii 15 ani, cele trei naţionale ale României au bifat o singură calificare din 36 posibile. E vorba de performanţa din 2011 a puştilor de la Under 17 (cu actualul dinamovist Steliano Filip în lot), care au ajuns la Europeanul din Serbia, însă au terminat grupa pe ultimul loc.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net