A trecut un an de la moartea lui Ilie Balaci. «Minunea blondă» s-a stins la 62 de ani

balaci-ilie-dsc_2318.jpg

Ilie Balaci a impresionat prin tehnica sa
Ilie Balaci a impresionat prin tehnica sa
Foto: Sport Pictures
Citeste tot despre: 

În urmă cu un an, în 21 octombrie, o veste cutremura lumea sportului de la noi. Prezent la Digi Sport, Sorin Cârțu anunța că Ilie Balaci, cel supranumit ”Minunea blondă”, a încetat din viață la 62 de ani în urma unui stop cardio-respirator. Sâmbătă, la finalul meciului de la Cluj, cu CFR, Victor Pițurcă și Andrei Ivan, antrenorul și jucătorul lui CSU Craiova, și-au exprimat regretul pentru faptul că echipa lor n-a reușit să câștige pentru a-i dedica victoria lui Ilie Balaci.

În acea dimineață de octombrie 2018, Sorin Cârțu a avut o intervenție scurtă la Digi Sport: "Eu sunt la Bucureşti. Am avut botezul nepotului. Dimineaţă, mi-a dat şi mie un telefon un prieten comun. Acum câteva minute am vorbit la Craiova cu prietenii noştri, care erau la el şi îi ţineau lumânarea. Doamne... Aşa ceva... parcă suntem blestemaţi", a spus Cârţu, care a făcut referire la dispariția prematură și a altor foști colegi de-ai săi. Tot la 62 de ani a murit și Costică Ștefănescu, coleg cu Ilie Balaci la Universitatea Craiova. Bolnav de cancer pulmonar, acesta s-a sinucis în 2013, aruncându-se de la balconul Spitalului Militar Central. De asemenea, din echipa supranumită Craiova Maxima a mai murit Zoltan Crișan (la 48 de ani), în 1996.
Supranumit „Minunea blondă” sau ”Prințul din Bănie”, Ilie Balaci s-a născut în 8 septembrie 1956, în localitatea Bistreţ din judeţul Dolj. Socotit unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai României, alături de Iuliu Baratki, Gică Dobrin și Gică Hagi, a participat la cele mai importante victorii internaționale ale Universității Craiova, la începutul anilor 1980 (semifinală de Cupa UEFA). A fost nevoit să se retragă prematur din fotbal din cauza unor accidentări. 
Ilie Balaci a evoluat la Universitatea Craiova (1973–1984) - 285 meciuri (76 goluri marcate), FC Olt Scorniceşti (1985/1986) - 30 (7) și Dinamo Bucureşti (1986/1988) - 32 (1). A câştigat 3 titluri naţionale şi 4 cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A are 349 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională are 65 de selecţii şi 8 goluri. De asemenea, este cel mai tânăr debutant la echipa naţională, la 17 ani, 6 luni şi 10 zile. Debutul lui Balaci sub tricolor s-a produs pe 23 martie 1974, pe ”Parc des Princes” din Paris, la un meci cu Franţa.
Ca antrenor a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.
În martie 2008 i s-a decernat Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 şi pentru întreaga activitate.
Fumător înrăit, a mărturist pentru ”Adevărul” că acest viciu îl avea de când am câştigase primul campionat cu Craiova, în ediția 1973/1974: ”Am fumat mereu, şi două, şi trei pachete pe zi. Şi când jucam, şi când nu jucam, şi înainte de meci”. Fostul mijlocaș ofensiv a recunoscut faptul că a fumat și după ce România a învins Italia, campioană mondială, la București, prin golul lui Ladislau Boloni, în 1983: “Da’ cum! Meciul a fost seara. Cred că am fumat cel puţin un pachet!”. 

Loading...

Citește și