„Super-Dan”, al 7-lea magnific! Ce performanţă poate atinge Petrescu

Ultima actualizare:

    Dan Petrescu
Dan Petrescu

Dan Petrescu e pe cale să intre în clubul exclusivist al antrenorilor care au cucerit titlul în România cu cel puţin două echipe diferite.

Înaintea lui Dan Petrescu, doar şase tehnicieni au reuşit performanţa de a duce două (sau trei) cluburi spre trofeul de campioană. „Bursucul” e foarte aproape de a lua titlul cu CFR Cluj, după ce a mai făcut-o cu Unirea Urziceni în 2009.

Dan Petrescu şi jucătorii săi de la CFR pot deveni matematic campioni încă din aceast[ seară, în cazul în care FCSB pierde meciul de la Craiova, disputat după închiderea ediţiei.

În caz contrar, clujenii stau la mâna lor în lupta pentru titlu, având nevoie de o victorie în ultima etapă, pe teren propriu, cu Viitorul. Marele artizan al sezonului fabulos făcut de CFR e, fără îndoială, antrenorul Dan Petrescu. La 50 de ani, fostul mare internaţional n-ar fi la prima experienţă de acest gen, în care duce spre glorie o echipă care nu era favorită la debutul stagiunii.

Să ne amintim că, în urmă cu nouă ani (2009), Unirea Urziceni cucerea absolut surprinzător titlul în Liga I, iar pe bancă era acelaşi Dan Petrescu. „Dubla” Urziceni – CFR Cluj l-ar pune pe Petrescu într-o galerie selectă de tehnicieni care au câştigat campionatul cu formaţii diferite. Practic, „Bursucul” va sta la aceeaşi masă cu Mircea Lucescu, Mircea Rednic, Ioan Andone şi Florin Halagian, dar şi cu regretaţii Constantin Cernăianu şi Valentin Stănescu. Ultimul este şi singurul antrenor care are în CV titluri cu trei echipe, Rapid, Craiova şi Dinamo.

Meritele lui Dan Petrescu sunt cu atât mai mari cu cât a izbutit să se lupte cu succes pentru supremaţie la conducerea unor grupări de provincie, de obicei dezavantajate în confruntarea cu granzii din Bucureşti. Ca dovadă, dintre ceilalţi şase „magnifici”, doar Cernăianu a bifat o performanţă asemănătoare, cu Petrolul Ploieşti şi Universitatea Craiova. Ca un amănunt interesant, niciunul dintre aceşti antrenori n-a luat titlul cu FCSB sau cu vechea Steaua, echipa cu cele mai multe trofee de campioană din istorie, 26.

Clubul antrenorilor campioni cu echipe diferite:

Antrenor     Număr de echipe campioane   Echipe (An)

Valentin Stănescu 3        Rapid (1967), Craiova (1980), Dinamo (1982)

Ioan Andone        2        Dinamo (2004), CFR Cluj (2008, 2012)

Mircea Rednic      2        Rapid (2003), Dinamo (2007)

Mircea Lucescu    2        Dinamo (1990), Rapid (1999)

Florin Halagian    2        FC Argeş (1972, 1979), Dinamo (1992)

Constantin Cernăianu    2        Petrolul (1966), Craiova (1974)

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net