Steaua a pierdut peste 10.000.000 € în 3 luni

Ultima actualizare:

    fotografii: David Muntean
fotografii: David Muntean

Cu patronul şi managerul în închisoare, Steaua n-a mai rezistat la acelaşi nivel şi după plecarea lui Laurenţiu Reghecampf. În plan intern lucrurile merg bine din inerţie, pentru că trupa din Ghencea n-are o contracandidată serioasă, dar în Europa s-a pierdut din forţă şi, implicit, s-au ratat multe milioane de euro.

Doar ruşinea cu Ludogoreţ Razgrad, de la finalul lunii august, i-a costat pe roş-albaştri în jur de 10 milioane de euro. Dacă s-ar fi calificat în grupele Ligii Campionilor, în conturile boss-ului din Pipera ar fi intrat dintr-un foc patru milioane de euro. La aceşti bani s-ar fi adăugat minimum încă atât din drepturi TV şi de imagine, iar cu câteva puncte acumulate, veniturile ar fi sărit lejer de 10 milioane de euro în total. Moţi le-a interzis însă steliştilor această bunăstare, iar Sânmărtean şi compania au fost nevoiţi să se mulţumească cu un ciolan mai mic, Liga Europa. În grupele acestei a doua competiţii intercluburi ca importanţă, premiile sunt însă mult mai mici. Simpla prezenţă le-a asigurat doar un milion de euro, iar apoi au mai încasat pentru cele şapte puncte obţinute un total de 350.000 de euro. Mizilic, dar ar fi putut să se rotunjească însă considerabil în contextul unei calificări în faza şaisprezecimilor. Steaua n-a putut să fructifice ajutorul primit de la Rio Ave, care a învins-o cu 2-0 pe Aalborg, şi după 0-2 cu Dinamo Kiev spune adio şi acestei competiţii. 

Se despart de câţiva jucători importanţi

Pe lângă cele 2, 3 milioane de euro pe care le mai putea lua de la UEFA gradual, în primăvară, Steaua pierde şi din punct de vedere al coeficienţilor. Dacă o ţine tot aşa, în scurt timp campioana României nu va mai fi cap de serie la tragerile la sorţi. Apoi, e clar că, pierzându-şi din sursele de autofinanţare, Gigi Becali ar trebui să suplimenteze din buzunarul lui cheltuielile la club. Cum a anunţat răspicat că nu mai intenţionează să facă asta, e de aşteptat ca Steaua să vândă câţiva jucători cu salarii mari, cum sunt Chipciu sau Sânmărtean, sau să se despartă cel mai târziu în vară de alţii care sunt la final de contract, ca Arlauskis, Bourceanu sau Rusescu.

Românii acuză arbitrajul, dar n-au dreptate

Nu stă în caracterul steliştilor să accepte o înfrângere. Antrenorul Gâlcă a spus că Steaua putea să câştige la scor, când de fapt, pe final, ucrainenii s-au jucat cu ocaziile şi îi puteau face de ruşine pe români. Apoi, un comunicat oficial al campioanei noastre acuză un ofside la primul gol, total greşit însă, fapt demonstrat şi de reluările TV. Steaua putea primi un penalty pentru un henţ în careu, dar faza n-a fost clară şi a rămas la decizia arbitrului.

Chipciu şi-a enervat antrenorul

Înfrângerile arată cu adevărat caracterul oamenilor, iar la Steaua bomba a explodat după înfrângerea cu Dinamo Kiev. Până şi calmul antrenor Costel Gâlcă a clacat şi a făcut o adevărată criză de nervi, provocat şi de indisciplina unuia dintre cei mai tupeişti jucători ai săi, Alex Chipciu. Mijlocaşul a venit de două ori la banca de rezerve pentru a-i reproşa tehnicianului că-l pune să alerge în apărare după jucătorul lui Dinamo, Lens, când el trebuie să joace ofensiv. Problemele acestea arată că şi atmosfera în vestiarul campioanei s-a degradat îngrijorător.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net