Sfertul de aur al unei generații de platină

Ultima actualizare:

    Bucuria jucătorilor români după victoria cu AngliaFOTO: EPA
Bucuria jucătorilor români după victoria cu AngliaFOTO: EPA

Fotbalul românesc a scris, vineri seară, povestea uneia dintre cele mai spectaculoase reprize din istoria acestui sport. ”Tricolorii” au învins Anglia cu scorul de 4-2 în etapa a doua a Campionatului European de tineret, la capătul unui meci în care toate cele 6 goluri au fost marcate în ultimele 14 minute ale meciului!

Dacă un mare regizor de la Hollywood ar fi pus în scenă filmul meciului România – Anglia, nu ar fi reușit să atingă nici pe departe dramatismul la care a ajuns această partidă. Un meci început cu câteva ocazii rarisime ale echipei noastre (cea mai mare irosită de Andrei Ivan, în minutul 7, când a ratat singur cu portarul), continuat cu o dominare totală a adversarilor și cu o mare ratare a acestora în minutul de prelungire al primei reprize. Pauza a venit ca o izbăvire pentru echipa noastră, dar nimeni nu putea bănui ce avea să urmeze.

Semnalul că vom avea un mitan spectaculos a fost dat de inspirația lui Florin Ștefan, care a salvat de pe linia porții o minge trimisă cu capul în primul minut. Apoi, aceiași englezi au continuat să domine, iar Ionuț Radu să demonstreze de ce este unul dintre cei mai buni portari din Serie A. Totul până în ultimele 15 minute de joc, care s-au transformat în cel mai dramatic sfert de oră din istoria fotbalului românesc.

Era minutul 75 când Florinel Coman, introdus extrem de inspirat pe teren de selecționerul Mirel Rădoi, a fost faultat în careu. Penalty-ul, corect acordat, a fost transformat cu sânge rece de Pușcaș în minutul 76. Bucuria românilor nu a durat decât trei minute, căci Gray a demonstrat de ce are peste 30 de meciuri jucate la Leicester, în prima divizie engleză, egalând cu un șut superb, în diagonală. Disperați să dea și golul doi, englezii, care nu aveau altă șansă de a rămâne în cursă decât victoria, l-au scăpat din marcaj pe Ianis Hagi, iar acest lucru reprezintă mereu o greșeală letală. Așa că, în minutul 85, șutul ”Prințului” din afara careului s-a oprit în plasa adversarilor. Nu era nici pe departe finalul acestui adevărat thriller. După doar două minute, Abraham s-a înșurubat în apărarea noastră și l-a învins din careu pe Ionuț Radu, portarul nostru care în acest meci a avut cel puțin cinci intervenții salvatoare. Așadar, scorul era 2-2 cu doar trei minute înaintea terminării timpului regulamentar de joc. Așa cum a devenit deja o obișnuință pentru fotbaliștii români, ne așteptam ca și acum tricolorii să se retragă în apărare, dărâmați psihic. Nu este însă cazul acestei generații, care are toate argumentele pentru a deveni cea mai mare din istoria fotbalului românesc. Băieții lui Rădoi nu doar că nu au picat psihic, dar au și revenit în avantaj, prin golul norocos marcat de Florinel Coman în minutul 89. Jucătorul lui FCSB a șutat de la aproximativ 35 de metri la colțul porții engleze, iar portarul, prea sigur pe el, a scăpat balonul ca pe un săpun în poartă. Inima ne-a sărit din nou în gât după doar două minute, dar echipa noastră a fost salvată de bara transversală la lovitura de cap a lui Abraham. Scorul final avea să fie stabilit, printr-un șut în vinclu, de același Florinel Coman, în minutul 3 de prelungiri.

Astfel s-a scris istoria unui meci care va rămâne unul de referință în istoria fotbalului românesc. O partidă și o victorie care au apropiat echipa noastră în proporție de 95% de îndeplinirea obiectivului, calificarea în semifinalele Campionatului European. Care echivalează cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiție la care am reveni după o absență de 60 de ani!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net