Se mănâncă între ei la "Derby-ul Sudului"

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În Italia exită zeci de rivalităţi între suporteri şi cluburi. Pe lângă derby-urile între echipele cu renume şi palmares, întâlniri care aprind patima şi orgoliul fanilor, trebuie scoase în evidenţă şi rivalităţile locale. Una celebră în Italia este cea dintre fanaticii echipei SSC Napoli şi cei ai grupării AS Roma. Duelul, atât între aceste formaţii cât şi între cele două galerii, este cunoscut în lume sub denumirea de "Derby del Sole" (derbyul soarelui) sau "Derby-ul Sudului".

După nume se poate înţelege rapid că există o rivalitate în zona sudică-centrală a Italiei, între cele mai iubite şi galonate cluburi din regiune. Napoli este al patrulea cel mai iubit club din "Cizmă" cu un procent de 8% din aria microbiştilor, în timp ce romanii ocupă locul al cincilea cu un procent de 6%. Însă, e mai mult de decât cifre. Dacă jucătorii celor două formaţii nu ţin cont, aşa de mult, de tradiţia acestui mare meci, fanii duc la extrem întotdeauna fiecare întâlnire.  

simeon stalpnicul png

Totul a început în anii '20 atunci când a fost fondat clubul capitolin, care, a prins un loc călduţ în eşalonul superior, în dauna celor de la Napoli, dar şi datorită unor neînţelegeri ale napoletanilor cu şefii ligilor de la acea vreme. În timp, rivalitatea a crescut şi pentru că cele două oraşe sunt destul de apropiate, fanii putând ajunge uşor la meciurile din deplasare. Culmea duelurilor s-a produs în anii '70 şi '80, în vremurile în care Roma şi Napoli se luptau pentru titluri şi Cupe ale Italiei.

În 2007, odată cu promovarea celor de la Napoli pe prima scenă, fanatici suporteri au prins din nou gustul delicios al duelurilor la vârf din Serie A. De aici au început violenţele napoletanilor care au fost restricţionaţi de nouă ori la a face deplasări prin ţară din pricina unui incident pe Stadio Olimpico din Roma. Au aruncat cu diverse obiecte, între care sticle, monede şi petarde, în direcţia stewarzilor ţi a suporterilor romani, mai mulţi dintre aceştia fiind răniţi uşor.

image

Jaf, devastare, distrugere şi amendă de jumătate de milion de euro

Sezonul trecut au reuşit chiar "performanţa" de a fi interzişi în toate deplasările pentru un mega-incident petrecut chiar în prima etapă a sezonului. Peste 10.000 de ultraşi din Napoli au luat cu asalt trenurile şi gara centrală pentru a ajunge la Roma, la derby, după o vacanţă prea lungă. Au atacat mai multe garnituri tren şi au forţat călătorii să se dea jos din vagoane, care ulterior au fost vandalizate, geamurile sparte, iar toaletele şi banchetele au fost distruse, pagubele fiind estimate la 500.000 de euro. Dupa meci, alte incidente au avut loc în gara din Roma, în timp ce mai multe autobuze ale municipalităţii, puse la dispoziţie pentru transportarea ultraşilor, au fost avariate.

simeon stalpnicul png

Chiar dacă au scăpat de suspendarea din sezonul trecut, fanii napoletani tot nu vor putea urmări, anul acesta, meciul cu Roma de la 4 octombrie. Pentru a pune punct evenimentele nefericite, niciun fanatic al echipei Napoli nu va călca pe Stadionul Olimpic din Capitală. Asta în mod oficial. Totuşi, aceştia găsesc, ca şi în alte dăţi, medote inedite pentru a-şi achiziţiona bilete. Ulterior, formează grupuri serioase în mijlocul suporterilor inamici. Pentru a preveni şi acest aspect, oamenii de ordine vor lăsa în incinta arenei doar fanii cu bulletin în regiunea Lazio.

Povesteşte-ne pe FORUMUL CLICK trăirile şi impresiile tale despre fenomenul ULTRAS

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net