Scandal între Ucraina și Rusia pentru tricourile de la Campionatul European

tricou_ucraina.jpg

Tricoul buclucaș al ucrainenilor
Tricoul buclucaș al ucrainenilor
FOTO: EPA
Citeste tot despre: 

Tricoul pe care Ucraina îl va purta la Campionatul European a stârnit un scandal diplomatic între această țară și Rusia.

Echipamentul în care ucrainenii vor juca două meciuri și la București are desemnată pe piept harta țării cu Crimeea anexată de Rusia şi lozinci patriotice. Ambasadele SUA şi Marii Britanii de la Kiev, ţări aliate Ucrainei, au susţinut, de asemenea, noile tricouri.

Prezentate duminică, tricourile prezintă harta Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, precum şi teritoriile din est, controlate de separatiştii proruşi. Harta corespunde graniţelor recunoscute ale ţării. De asemenea, sunt incluse sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!", formule preluate dintr-un cântec patriotic şi care au devenit un strigăt în timpul revoltei populare de la Maidan, în 2014, care l-a demis pe preşedintele susţinut de Kremlin, Viktor Ianukovici. Prezenţa acestor sloganuri pe tricou a atras critici de la Moscova, care le-a asociat cu grupurile naţionaliste din al doilea război mondial care au luptat împotriva sovieticilor. UEFA, în schimb, a precizat pentru că tricourile sunt regulamentare.

Loading...