Rupe FCSB blestemul deplasărilor din Liga Europa? O singură victorie în 22 de meciuri

Ultima actualizare:

    FCSB începe azi lupta la titlu şi speră să fie mult mai eficientă decât în tur. Aşteptările sunt mari, dar şi riscurile, mai ales după ultimele transformări, nu toate pozitiveFoto Click!
FCSB începe azi lupta la titlu şi speră să fie mult mai eficientă decât în tur. Aşteptările sunt mari, dar şi riscurile, mai ales după ultimele transformări, nu toate pozitiveFoto Click!

În meciul de joi din Elveţia, cu Lugano, roş-albaştrii caută a doua victorie pe teren străin în istoria grupelor Ligii Europa sau Cupei UEFA

În opt prezenţe la startul grupelor celei de-a doua competiţii continentale, FCSB a evoluat de 22 de ori în deplasare, bucurându-se de un singur succes, în 2012. Echipa lui Dică are şanse mari să întrerupă seria neagră mâine seară, cu modesta grupare elveţiană FC Lugano.

Deplasarea de joi de la Lucerna (acolo se va juca meciul cu Lugano) e una dintre cele mai uşoare din istoria europeană a FCSB-ului. Contra ultimei clasate din campionatul elveţian, echipa lui Nicolae Dică pleacă din postura de mare favorită. Vicecampioana României are de partea sa atât valoarea superioară a lotului cât şi experienţa în competiţiile continentale. Totuşi, de peste două decenii, de când UEFA foloseşte sistemul cu grupe (mai întâi în Liga Campionilor, apoi în Cupa UEFA, actuala Liga Europa), “steliştii” au numărat pe degetele unei singure mâini victoriile repurtate peste hotare.

Au fost două succese în Liga Campionilor, cu Hajduk Split şi Dinamo Kiev, completate de unul singur în Liga Europa. Se întâmpla în 2012, în îndepărtata Norvegie, la Molde, unde Steaua lui Reghecampf s-a impus cu 2-1.


    Latovlevici a marcat un gol în meciul de la Molde din 2012
Latovlevici a marcat un gol în meciul de la Molde din 2012

În rest, în celelalte 21 de întâlniri disputate pe teren advers s-au încheiat cu 11 înfrângeri şi cu 10 rezultate de egalitate, un bilanţ care nu face cinste deloc unei foste campioane europene.

6 din 6, ca niciodată!

Dacă va câştiga diseară în Elveţia, FSCB va acumula punctaj maxim după primele două etape ale Ligii Europa, performanţă unică pentru fotbalul românesc. Mai exact, niciodată nu s-a întâmplat ca o echipă de la noi să strângă şase puncte din şase în faza grupelor unei competiţii europene. Debuturi fericite am mai avut, adică victorii în prima rundă de meciuri, dar acestea au fost urmate mereu de un pas înapoi, adică de un eşec sau o remiză.

Istoricul Stelei în deplasările din grupele Ligii Europa (sau Cupei UEFA)

Meci    Scor

2016

Villarreal – Steaua         2-1

FC Zurich - Steaua         0-0

Osmanlispor – Steaua   2-0

2014

Aalborg – Steaua 1-0

Rio Ave – Steaua 2-2

Dinamo Kiev – Steaua   3-1

2012

FC Copenhaga – Steaua          1-1

Molde – Steaua    1-2

Stuttgart – Steaua          2-2

2011

Schalke – Steaua  2-1

Maccabi Haifa – Steaua 5-0

AEK Larnaca – Steaua  1-1

2010

Napoli – Steaua   1-0

Utrecht – Steaua  1-1

Liverpool – Steaua        4-1

2009

Şerif – Steaua       1-1

Fenerbahce – Steaua      3-1

Twente – Steaua   0-0

2005

Sampdoria – Steaua    0-0

Hertha Berlin – Steaua  0-0

2004

Parma – Steaua    1-0

Bilbao – Steaua    1-0

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net