Românii nu ating 100 de milioane de euro

mutu_h_00080372.jpg

Cel mai scump prim 11 al fotbaliştilor tricolori costă 93,6 milioane de euro, Mutu deţinând recordul
foto: EPA

Privind echipa starurilor din materialul alăturat nu ne putem abţine să nu ne gândim unde se situează ai noştri. Ei bine, răspunsul e simplu şi cam dezolant: ieftini suntem, ieftini am fost. Şi nu pentru că nu am fi avut jucători valoroşi, ci pentru că n-am ştiut să ţinem la preţ.

Cel mai bine ne-au vândut vedetele tot străinii. Asta pentru că cele mai scumpe transferuri ale unor fotbalişti autothtoni au fost din străinătate în străinătate. Adrian Mutu a costat 19 milioane de euro în 2003, bani plătiţi de Chelsea celor de la Parma. Pe locul doi, la mică distanţă, e Cristi Chivu, pe care AS Roma a plătit lui Ajax Amsterdam în 2007 nu mai puţin de 18 milioane de euro, sumă astronomică pentru un fundaş la acea vreme. În poartă, Pantilimon deţine recordul, 3,3 milioane de euro luate de Poli Timişoara pe „Gulliver” de la Manchester City. Tătăruşanu ar fi putut costa mai mult în momentul trecerii de la Steaua la Fiorentina, dar el a plecat liber de contract. Cel mai scump fundaş dreapta din istoria României este Cosmin Contra cu 7 milioane de euro plătite de AC Milan lui Alaves în 2001. Al doilea cel mai valoros, tot financiar vorbind, ca să nu-l nedreptăţim şi mai mult pe Gică Popescu, este Vlad Chiricheş, 9,5 milioane plătite şi regretate şi azi de Tottenham Stelei. Radu Ştefan, 4,5 milioane de euro de la Dinamo la Lazio, e suveran ca preţ în banda stângă, iar în faţa apărării, cu 6 milioane achitate de Al-Hilal Riyadh în 2008, este fostul stelist, Mirel Rădoi. Cel mai scump mijlocaş dreapta al tuturor timpurilor este eternul „împrumutat”, Gabriel Torje, în stânga nu are nimic împotrivă să joace ultima mare deziluzile, Nicuşor Stanciu, iar Hagi prinde cu greu primul 11 cu ale lui 4,3 milioane de euro plătite de Real Madrid roş-albaştrilor. În atac, lângă „Briliantul” despre care am vorbit deja, stă un alt jucător din ultima generaţie retrasă, Ciprian Marica, pe care VFB Stuttgart a plătit în urmă cu 10 ani către Şahtior Doneţk 7 milioane de euro.

Cea mai scumpă echipă a fotbalului românesc:

Pantilimon (3,3) – Contra (7), Chivu (18), Chiricheş (9,5), R. Ştefan (4,5) – Rădoi (6),  Torje (5), Hagi (4,3), N. Stanciu (10) - Mutu (19), Marica (7)

*În paranteză sunt sumele de transfer exprimate în milioane de euro

Loading...

Citește și

  • Preţurile au luat-o razna în fotbal şi, justificat sau nu, în ultima vreme s-au tranzacţionat tot felul de jucători pe zeci sau sute de milioane de euro. După ce catalanii au spart banca pentru brazilianul lui Liverpool, suma totală a celui mai scump 11 din istorie a ajuns la 1,094 miliarde de euro. Iată cum arată distribuţia lor pe posturi!

  • astra-hotel-atlantic_miramare_cipru

    CFR Cluj, FCSB, CS U Craiova, Dinamo sau Astra se pregătesc pentru lupta la titlu în resorturi de lux.