Românii, campioni de mâna a doua în străinătate

Ultima actualizare:

    Pantilimon a apărat  şapte meciuri în  campionat pentru  Manchester City
Pantilimon a apărat şapte meciuri în campionat pentru Manchester City

În acest sezon, stranierii români au avut un an prost în ceea ce priveşte trofeele de campioni în ţările în care evoluează. Doar fostul dinamovist Moţi are Bulgaria la picioare, în timp ce Pantilimon, din postura de rezervă eternă, nu se poate bucura prea mult de un eventual succes al lui City.

Au apus vremurile în care Cristi Chivu se bucura de titluri în Italia, la fel ca Răzvan Raţ în Ucraina sau Mirel Rădoi prin ţările arabe. Într-un moment în care majoritatea campionatelor de peste hotare se apropie de sfârşit pentru a face loc Mondialului din Brazilia, un singur fotbalist român are privilegiul de a fi numărul unu.

Este vorba despre fostul dinamovist Cosmin Moţi, fundaş de bază la Ludogoreţ Razgrad, echipă care n-are rival în Bulgaria în ultimii ani. Moţi e deja la al doilea succes consecutiv la sud de Dunăre cu Ludogoreţ, îmbogăţindu-şi un palmares în care se regăseşte şi un titlu în Liga I, cu Dinamo (2007). Paradoxal, Cosmin Moţi (29 de ani) e ieşit de mult din vederile selecţionerului Victor Piţurcă, plătind tribut faptului că a ales să joace într-un campionat mai slab din punct de vedere valoric decât al nostru.

Mergând mai departe prin ligile importante ale Europei, e sărăcie mare de români încununaţi cu titlul de campioni. Lui Moţi i se poate alătura astăzi Costel Pantilimon, portarul de rezervă al englezilor de la Manchester City. „Cetăţenii" au nevoie doar de un egal în meciul de pe teren propriu cu West Ham pentru a pune mâna pe titlu în Premier League, dar „Panti" n-are prea multe motive de bucurie. Faţă de anii trecuţi, internaţionalul român a prins totuşi câteva meciuri de campionat (a jucat titular în şapte partide), insuficient pentru pretenţiile sale. De altfel, Pantilimon va pleca mai mult ca sigur de la City în acestă vară.

În postura de antrenor al echipei Al-Ahli, Cosmin Olăroiu are deja titlul acontat în Emiratele Arabe Unite, acesta fiind al treilea trofeu de campion consecutiv cucerit de tehnicianul român. Alături de Oli se va afla în proporţie de 99 la sută şi Mircea Lucescu. „Il Luce" este la un singur pas de un nou titlu în Ucraina la cârma lui Şahtior, lucru care se poate întâmpla încă din această seară, dacă „minerii" nu pierd meciul cu Zoria Luhansk.

Olăroiu şi Lucescu, campionii de pe bancă
Olăroiu şi Lucescu, campionii de pe bancă

O prezenţă exotică în rândul jucătorilor români campioni în străinătate ar putea fi cea a lui Dorin Goga, mijlocaşul crescut în curtea lui Poli Timişoara şi care a trecut un sezon pe la Rapid. Goga evoluează acum la echipa Dinamo Tbilisi, care are şanse să câştige campionatul din Georgia chiar duminică (cu două etape rămase de disputat, Dinamo are patru puncte peste a doua clasată).

Dorin Goga, în fruntea Georgiei
Dorin Goga, în fruntea Georgiei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net