România a mai făcut un pas important către organizarea Euro 2028 și CM 2030

ministru_bogdan_matei_salonic_euro_2028.jpg

Ministrul Bogdan Matei, alaturi de omologii lui din Serbia, Bulgaria si Grecia
Ministrul Bogdan Matei, alaturi de omologii lui din Serbia, Bulgaria si Grecia
FOTO: Facebook/ MTS
Citeste tot despre: 

Ceea ce la început părea doar o glumă, tinde să devină realitate. România chiar vrea să organizeze Euro 2028 și CM 2030 alături de Bulgaria, Serbia și Grecia. Sâmbătă s-a semnat un memorandum între miniștii sportului din aceste țări.

Ministrul tineretului şi sportului, Bogdan Matei, s-a aflat sâmbătă la Salonic, unde a participat la reuniunea cvadrilaterală guvernamentală la nivel înalt, alături de omologii săi din Bulgaria, Serbia şi Grecia. Astfel s-a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele Serbiei, României, Bulgariei şi Greciei, pentru constituirea Comitetului iniţial de organizare, în vederea candidaturilor comune pentru organizarea UEFA EURO 2028 şi a FIFA World Cup 2030.

Comitetul va fi format din câte patru reprezentanţi ai fiecărei ţări: ministrul sportului, un oficial guvernamental şi doi reprezentanţi ai federaţiilor de fotbal. Preşedinţia Comitetului va fi asigurată în sistem rotativ, pe mandate de câte 6 luni, iar reuniunile vor fi periodice, la acelaşi interval, şase luni.

Prima şedinţă a Comitetului de organizare va avea loc la Bucureşti, pe 14-15 iunie, informează MTS.

Ministrul Bogdan Matei a fost însoţit la Salonic de către preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Acesta a susţinut o amplă prezentare în faţa miniştrilor şi a preşedinţilor celorlalte federaţii şi, timp de o oră, a făcut o radiografie a cerinţelor din partea FIFA şi UEFA şi a infrastructurii şi capacităţilor fiecărei ţări.

„Chiar dacă suntem la mijlocul perioadei în care ţara mea deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi avem un program foarte încărcat, România priveşte cu toată deschiderea acest proiect comun cvadrilateral şi arată toată cooperarea pentru avansarea acestuia. Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiţie de o asemenea anvergură este extrem de solicitant şi dificil. Dar reprezentăm 4 popoare ambiţioase şi 4 ţări prietene care, am convingerea, dacă îşi unesc forţele pot duce la capăt o asemenea misiune. Mă bucur că l-am avut lângă mine pe preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a prezentat date şi cifre foarte interesante şi utile. Cu siguranţă cel mai important pas este memorandumul de înţelegere semnat astăzi, prin care cele patru guverne au parafat primul acordul scris pe acest proiect. Vă asigur de toată cooperarea din partea ţării mele şi îmi exprim speranţa că vom reuşi să formăm o echipă puternică şi capabilă să arate lumii că patru ţări mici din Balcani pot să fie la acelaşi nivel cu alte forţe ale sportului mondial şi la capitolul organizare, nu numai ca performanţe”, a declarat ministrul Bogdan Matei la Salonic.

Loading...

Citește și