România i-a păcălit pe toţi şi a urcat în clasamentul FIFA

Ultima actualizare:

    Evitând intenţionat amicalele, naţionala  a ajuns pe locul 8 în lume şi va fi cap de serie în  preliminariile CM 2018. "Şmecheria" pusă la  cale de şeful FRF are avantaje, dar şi dezavantaje
Evitând intenţionat amicalele, naţionala a ajuns pe locul 8 în lume şi va fi cap de serie în preliminariile CM 2018. "Şmecheria" pusă la cale de şeful FRF are avantaje, dar şi dezavantaje

După 15 ani, tricolorii se întorc în Top 10 mondial, conform clasamentului FIFA. Dacă „Generaţia de Aur” şi-a câştigat pe teren acest statut privilegiat, actuala naţională a urcat în ierarhia mondială profitând de un şiretlic gândit, se pare, încă din 2014 de şeful Federaţiei, Răzvan Burleanu.

La 25 iulie, naţionala României se va fla în prima urnă valorică europeană la tragerea la sorţi a preliminariilor Cupei Mondiale 2018, eveniment programat la Sankt-Petersburg, în Rusia. Cum a fost posibil aşa ceva? Prin prisma clasamentului alcătuit lună de lună de forul mondial (bazat pe rezultatele din ultimii patru ani), în care România va ocupa locul 8, peste naţionale precum Anglia, Spania, Italia, Franţa, Croaţia sau Elveţia.

Pe hârtie, suntem net inferiori acestor formaţii enumerate mai sus, dar nimeni nu ne întrece atunci când vine vorba de „inginerii” prin care îi putem păcăli pe alţii.

Totul a pornit undeva în prima parte a anului 2014, atunci când site-ul de statistică football-rankings.info ar fi informat Federaţia Română de Fotbal de faptul că evitarea partidelor de verificare i-ar putea aduce naţionalei noastre un avantaj colosal în campania viitoare, cea pentru Mondialul din Rusia, de peste trei ani. „Le-am spus să nu mai joace meciuri amicale. Surprinzător, mi-au ascultat sfatul”, a postat administratorul site-ului respectiv.

Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

Şmecheria aprobată imediat de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a funcţionat în felul următor: în timp ce România s-a limitat să joace doar oficialele din preliminariile Euro 2016, celelalte naţionale de top s-au confruntat între ele în amicale de foc, pierzând puncte preţioase în clasamentul FIFA. Privind în spate în ultimul an, găsim trei date disponibile în calendarul forului mondial în care România a spus „pas” unor posibile confruntări de verificare.

Practic, singurul amical jucat de tricolori în această perioadă a fost cel cu Danemarca din noiembrie, contractat de FRF înainte ca Răzvan Burleanu să ia decizia de a-i feri pe tricolori de asemenea dispute. Bineînţeles, cele trei partide disputate în februarie 2015 de naţionala divizionară a lui Iordănescu (cu Bulgaria, Moldova şi o echipă de club din Georgia) n-au punctat în clasamentul FIFA.

Ce avantaje ne aduce locul 8 în lume

În preliminariile Campionatului Mondial din 2018, vom evita echipe precum Germania, Olanda, Belgia, Spania, Portugalia, Anglia şi Croaţia, prezente şi ele în urna capilor de serie.

Pe viitor, prezenţa în Top 10 mondial va permite Federaţiei române de Fotbal să contracteze meciuri amicale în condiţii financiare mult mai avantajoase.

Chiar dacă a lipsit de la ultimele turnee finale, România a revenit în prim-planul fotbalului mondial, mai exact în primele opt echipe ale planetei. În urmă cu patru ani, când echipa era pregătită de Victor Piţurcă, tricolorii au plecat în preliminariile Campionatului Mondial din 2014 din urna a patra valorică a Europei, de pe locul 53 în clasamentul forului internaţional de fotbal.

Ce pierdem prin lipsa amicalelor

Lipsa meciurilor de pregătire din ultimul an au limitat posibilităţile selecţionerului Anghel Iordănescu de a-şi testa opţiunile tactice în vederea Campionatului European de anul viitor.

În condiţiile în care grupa pentru Euro 2016 nu conţine adversari de top, fanii naţionalei au fost lipsiţi de meciuri puternice, în care să vadă la lucru România contra marilor forţe ale lumii.

Organizarea unor amicale tari, precum cel cu Argentina din martie 2014, ar fi adus Federaţiei o reţetă financiară considerabilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net