Rodion Cămătaru, omagiat de tricolori în Suedia

camataru-rodion-romania-suediam.jpg

Rodion Cămătaru a pozat alături de tricolorii de astăzi
Rodion Cămătaru a pozat alături de tricolorii de astăzi
Foto: FRF

Autor al golului cu care echipa de fotbal a României s-a impus la Stockholm, în 1983, Rodion Cămătaru a primit un cadou din partea stafului şi jucătorilor naţionalei de astăzi.

Membru al Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal, Rodion Cămătaru a ieşit pe gazonul Friends Arena împreună cu componenții echipei României, iar selecţionerul Cosmin Contra i-a înmânat un tricou roşu, identic cu cel în care tricolorii vor evolua diseară împotriva Suediei. Pe spatele acestuia era trecut numărul 9, cel cu care a evoluat fostul jucător al Universității Craiova, precum şi numele său.
Vizibil emoționat, atacantul care a adunat 75 de selecţii pentru România, marcând 22 de goluri le-a transmis un mesaj de încurajare actualilor componenţi ai naţionalei: “Le transmit să fie puternici şi să învingă Suedia. Am mare încredere că actuala generaţie poate duce România la turneul final, aşa cum s-a întâmplat cu noi în 1984. Ca atunci, un meci mare contra Suediei poate însemna naşterea unei noi generaţii de fotbalişti extraordinare!”.
În vara anului 1983, echipa de fotbal a României era obligată să se impună în Suedia pentru a rămâne în cursa de calificare la Euro 1984. Și aceasta fiindcă pierduse neașteptat (0-1), la București, în fața Cehoslovaciei după ce reușise două rezultate deosebite (0-0 și 1-0 cu Italia, campioana mondială en-titre). Meciul cu Suedia din urmă cu aproape 36 de ani a fost extrem de tensionat, unele ziare scandinave acuzând echipa României că practică un joc dur și avertizând părinții suedezi să nu vină cu ai lor copii la meci din acest motiv... În acel meci cu Suedia, oamenii lui Mircea Lucescu au adoptat o tactică de ”adormire a adversarului”, pasând excesiv în propriul teren sau cu portarul Lung (pe atunci era permis). Pe acest fond, Ștefănescu a reușit acea lansare a lui Rodion Cămătaru, care a concretizat în gol. E de precizat că și în partida din 1983 echipa României a evoluat tot în echipament roşu.

Loading...