«Regret că m-am retras prea devreme!»

Ultima actualizare:

    Claudiu Niculescu a jucat ultimul meci  în Liga I în 2012Foto: Mediafax
Claudiu Niculescu a jucat ultimul meci în Liga I în 2012Foto: Mediafax

Are 39 de ani şi de mai bine de trei ani a decis să renunţe la cariera de jucător şi a trecut pe banca tehnică. Claudiu Niculescu, fostul atacant dinamovist, vorbeşte deschis pentru Click! despre cum este antrenorul Niculescu, dezvăluie secretele fostului jucător Niculescu şi-l prezintă, fără perdea, pe omul Niculescu.

  • Click!: Ai rămas la Mioveni, deşi ai avut oferte din Liga 1, de ce nu s-au concretizat?

Claudiu Niculescu: Am avut şi în iarnă şi în primăvară, dar nu am ajuns la o înţelegere cu cei care m-au dorit, plus că nu am vrut să las la jumătatea drumului proiectul de la Mioveni. Oamenii de aici mi-au oferit garanţii privind viitorul echipei şi am decis să rămân. Poate pare greu de crezut având în vedere situaţia fotbalului de la noi, dar la Mioveni salariile sunt la zi, la fel şi primele de joc. Nici nu puteam pleca fără acordul clubului, aşa de capul meu, mai ales că am clauză de reziliere a contractului. Dar, repet, nu am vrut să las lucrurile neterminate. Oricum, îmi doresc să mă întorc la un moment dat în Liga 1.

  • A fost greu tranzitul de la jucător la antrenor?

Extrem de greu şi ştiu acum că am făcut o greşeală când am acceptat să fac acest pas direct la nivel înalt, mai ales că aveam 35 de ani, mai puteam juca. Îmi pare rău că m-am lăsat de fotbal atât de devreme, mai puteam juca lejer un an, doi. Asta e, nu poţi da timpul înapoi. A fost o lecţie pentru mine. Ar fi trebuit să iau meseria asta de la zero, dar m-am călit, cum s-ar spune. Am realizat că trebuie să stau câţiva ani în ligile inferioare, să capăt experienţă.  

  • De la ce antrenor te-ai “inspirat” cel mai mult?

Am învăţat de la mulţi antrenori. În ultimii ani, ca jucător, mă duceam acasă şi notam tot ce făceam la antrenamente, dacă făceam asta în vestiar, râdeau colegii, mă luau la mişto, aşa că ajungeam acasă şi scriam tot. Mă interesa mai mult să aflu cum ni se explica un antrenament, obiectul şedinţei de pregătire, lucruri tactice, am avut de învăţat de la mulţi antrenori: Rednic, Andone, Florin Marin, care este un tactician foarte bun, Piţurcă, cât am lucrat la naţională. De la Walter Zenga am învăţat multe, deşi a stat puţin la Dinamo.  

  • Echipa fostului atacant Claudiu Niculescu preferă jocul ofensiv?

Îmi place să atac, vreau să văd că echipa mea marchează multe goluri, dar asta nu însemană că pregătesc meciul numai din punct de vedere ofensiv. Depinde mult de ce jucători am, de adversar.  Uite, să-ţi dau un exemplu, în momentul de faţă, cel mai mult din Europa, exceptând marile cluburi, îmi place jocul Romei. Ce face Rudi Garcia la AS Roma, acel 4-3-3, mi-l doresc şi eu la echipa mea.

  • Dacă ar fi să alegi o echipă pe gustul tău din Liga 1 înţeleg că ar fi Pandurii? Sau Viitorul?

Exact! Amândouă  îmi plac. Viitorul are cel mai spectaculos joc, mă încântă, se vede mâna lui Hagi, această construcţie este sănătoasă şi de aceea sunt rezultate.

  • Zi-mi un jucător din Liga 1 care seamănă în joc cu fotbalistul Claudiu Niculescu.

Budescu, de departe!

  • Mulţi spun că nu aleargă prea mult...

Tocmai! Ce, eu alergam? (râde) Eu am avut simţul golului şi eram mereu acolo unde trebuia. Oportunismul ăsta îl văd şi la Budescu. Plus că are lejeritatea de a executa loviturile libere. Ca şi mine, de altfel. Sper să mă depăşească la numărul de goluri marcate din lovituri libere. Nu mă întreba câte am că nu ştiu, sunt prea multe (râde)!

  • Te-ai vedea antrenând Steaua?

Sunt profesionist, aş zice că pot antrena orice echipă. La Steaua nu aş fi acceptat de suporteri şi, lucrul cel mai important, fanii lui Dinamo m-ar renega pe viaţă. Sincer, eu nu m-aş fi dus să joc niciodată la la Steaua, dar nu poţi contesta alegerea celor care au făcut asta. Eu am simţit că trebuie să joc la Dinamo, când nu s-a mai putut, am plecat undeva unde m-am simţit la fel de bine. Mi-au rămas în suflet suporterii de la ”U” Cluj, am găsit acolo nişte oameni minunaţi.

«În trei ani, Dinamo joacă în Liga Campionilor»


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Niculescu nu-şi poate uita trecutul dinamovist şi crede că echipa sa de suflet este pe drumul cel bun. “Înainte de începerea pregătirii de vară am spus că Dinamo va câştiga Cupa României sau Cupa Ligii, dar acum pot spune că au şanse la titlu. Cred că va ră­mâne Rednic la Dinamo şi va face treabă. Dacă se vor depăşi problemele cu insolvenţa, în maximum trei ani, Di­namo va putea juca în Liga Campionilor. O spune antrenorul Niculescu, nu fanul dinamovist. Văd ce se întâmplă acolo, reconstrucţia a început să dea roade”, a explicat fostul “vârf” al ”câinilor”.

Claudiu Niculescu despre…


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Nebuniile din cantonament: Cele mai mari tâmpenii le-am făcut în perioada în care erau şi Stoican şi Bărcăuan. Cu ei aveam ”meciurile grele”. Au fost extrem de multe peripeţii, aş putea scrie o carte, dar acum îmi vine în minte una, petrecută la Săftica. Stoican şi Bărcăuan erau colegi de cameră, într-o seară, când eu jucam rummy, s-au dus în camera mea şi au vărsat câteva găleţi de apă în pat. S-au distrat, dar nu puteam să nu le-o plătesc, aşa că săptămâna următoare am făcut dublură de la cheia lor de la cameră, că ei mereu şi-o închideau, de frică să nu le fac o nefăcută. Când ei nu erau acolo, am luat tomberonul de lângă clădire, l-am vărsat la ei în paturi cu toate gunoaiele, ce mi-a rămas le-am pus în genţile de antrenament , apoi am turnat apă, am închis uşa la loc şi am plecat. Îţi dai seama cum mirosea acolo şi ce feţe au făcut când au intrat în cameră şi au văzut paturile lor pline de gunoi? Evident că n-au mai stat, iar a doua zi a fost nevoie să schimbe tot din cameră, inclusiv mocheta.Cel mai greu adversar : Dani Coman mă ”chinuia” cel mai mult. Simţea bine unde execut loviturile libere, şi dacă dădeam perfect în vinclu, se întindea şi scotea şuturile. Din acţiune i-am dat multe goluri.Superstiţii: Mi-am dat seama că, făcând lucrurile altfel decât ”de obicei”,  îmi mergea rău. Nu mă bărbieream şi nu-mi tăiam unghiile înainte de meci cu o zi. Am nesocotit aceste lucruri în patru ocazii şi, de fiecare dată, a ieşit rău:  o dată la Craiova, o dată la Dinamo, în Italia, când eram la Genoa m-am accidentat grav la gleznă, am stat şase luni, şi cu Everton, deşi am marcat, m-am lovit la claviculă, n-am mai jucat două luni.Credinţă: Mă duc la biserică de câte ori am ocazia, am o carte de rugăciuni mereu cu mine. Mă rog seara, dimineaţa, port brăţări de la toate mănăstirile la care am ajuns.

Cifrele carierei de jucător

  • A marcat 156 de goluri în 326 de meciuri în Liga 1.
  • A jucat în Liga 1 la: U Cra­io­va (93 jocuri /41 goluri), Di­­namo (191 / 97) şi U Cluj (42 / 18).
  • Ultimul meci jucat în Liga 1:  la 12 martie 2012, U Cluj-Steaua 0-1.
  • A marcat în poarta a 34 de echipe, cele mai multe goluri le-au primit cei de la Rapid- 14 goluri, de la Gloria Bistriţa - 12, Ceahlăul şi Petrolul – 9.
  • Are trei titluri de campion cu Dinamo: 2001-2002, 2003-2004, 2006-2007, trei Cupe ale României (2002-2003, 2003–2004, 2004–2005) şi o Supercupă: 2005.
  • A devenit de două ori golgeterul României (2005, 2007).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net