Rapid, fără străini după 12 ani

Ultima actualizare:

    Vladimir Bozovic
Vladimir Bozovic

Moda străinilor e pe cale să apună la Rapid. După 12 ani de dominaţie braziliano-portugheză, giuleştenii vor să scape de aceşti mercenari scumpi şi care n-au făcut performanţe nici pe departe în comparaţie cu cât au câştigat. După ce se va realiza acest lucru, feroviarii vor ajunge la Rapidul lui Mircea Lucescu, din perioada 1997-2000, când lotul era alcătuit exclusiv din români.

În ultimii 12 ani, pe la Rapid s-au perindat sute de jucători aduşi din străinătate pe salarii occidentale, dar performanţa n-a venit. Coincidenţă sau nu, singurele trofee importante câştigate de giuleşteni în aceşti ani, titlul din 2003 şi cupele din 2002, 2006 şi 2007 au fost obţinute de Mircea Rednic şi Răzvan Lucescu cu maximum doi, trei străini în lot. Lucrurile au luat-o razna însă după 2006 şi Rapid a ajuns în insolvenţă în principal din cauza străinilor care au venit pentru bani şi au dat bir cu fugiţii la primele probleme.

Semnalul dezastrului a fost dat în 2008, când a fost adus şi un antrenor străin, Jose Peseiro, pe un salariu de 500.000 de euro pe sezon, dar şi şase, şapte jucători la fel de scumpi.

Totul a fost un dezastru, pentru că Rapid n-a câştigat nimic în acel an, iar bomboana pe colivă a pus-o managementul din vara trecută, când s-a alcătuit un lot din 33 de jucători, din care jumătate străini. Intrarea în insolvenţă le-a deschis însă ochii patronului George Copos şi conducătorilor din Giuleşti, care vor să-i elimine pe străini definitiv din Grant. Pentru a face asta, şefii Rapidului nu mai negociază nimic cu Teixeira şi compania, ci pur şi simplu le reziliază contractele.

simeon stalpnicul png

„Cu toţii vor primi prin poştă, în ţările lor, documentele conform cărora contractele lor cu Rapid sunt reziliate unilateral. Vom renunţa la toţi străinii. Eu am jucat pe 4.000 de dolari la Rapid timp de opt ani de zile şi am câştigat un campionat, trei Cupe şi trei Supercupe. Ei au câştigat sute de mii de euro şi n-au produs nimic. În plus, ne-am săturat să avem întotdeauna aceleaşi probleme cu vizele lor de muncă, care se supun unei proceduri complicate şi foarte stricte. Gata. De la anul mizăm pe români", a declarat Dănuţ Perjă, team managerul Rapidului. În aceste condiţii, salariile de 200.000 de euro sau mai mult, cum au câştigat Teixeira, Marcos Antonio şi alţii, sunt istorie la Rapid.

„Serbian fighter" a venit la Rapid în 2007, de la OFK Belgrad. A făcut parte şi din lotul pentru turul acestui sezon, fiind printre puţinii străini apreciaţi de fani în ultimii ani. Din păcate, mai mult ca sigur că nici el nu va mai rămâne în Giuleşti pentru retur.

Emmanuel Godfroid (născut la 16 august 1972)

A venit la Rapid de la Standard Liege în 2002, adus de Mircea Rednic. A fost decisiv în câştigarea titlului din 2003 şi a plecat din Giuleşti în 2004, la FC Liege. În prezent e antrenor la RFC Hannut. O echipă modestă dintr-o ligă inferioară din Belgia.

Juliano Spadacio (născut la 16 noiembrie 1980)

A venit la Rapid în 2008, de la Nacional Madeira. N-a câştigat nici un trofeu, dar a fost foarte apreciat. A jucat până în 2011 93 de meciuri, marcând 21 de goluri şi a plecat apoi la PAOK Salonic. În prezent evoluează la Anorthosis Famagusta, în Cipru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
FCSB Rapid (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net