Qatar, ținta altor acuzații

qatar-epa-h_51165515.jpg

În 2022, Qatar-ul va deveni cea mai mică țară ce a găzduit CM de fotbal
Foto: EPA

Publicația ”Sunday Times” acuză Qatar-ul că a obținut CM de fotbal 2022 sabotându-i pe contracandidați

Presa britanică a fost încă din 2010 ostilă desemnării Qatar-ului drept gazdă a turneului final al Campionatului Mondial de fotbal din 2022. Iar ulterior și alte publicații din întreaga lumea au prezentat anchete pe aceeași temă. 
De data această, reporterii de la ”Sunday Times” afirmă că dețin probe ale unei campanii secrete prin care Qatar-ul a sabotat celelalte țări candidate la organizarea turneului, SUA și Australia. Ar fi fost vorba despre o agenție de PR, dar și de foști agenți CIA prin care s-ar fi făcut o propagandă falsă. Mai exact, ar fi fost recrutați jurnaliști și bloggeri care să critice candidaturile ţărilor lor, dându-se astfel impresia că nu există susţinere pentru competiție. De asemenea, se vorbește despre  organizarea de proteste la meciuri de rugby în Australia, sport mai popular decât fotbalul în țara-continent, precum și de cazul unui profesor plătit cu 9.000 de dolari pentru a scrie un raport negativ despre costurile organizării de către SUA a Campionatului Mondial...
Dacă vor fi dovedite, aceste acuzații ar arăta că s-au încălcat regulile  FIFA, forul fotbalistic mondial interzicând candidaţilor să facă declaraţii despre candidaturile altor federaţii care şi-au exprimat intenţia de a găzdui competiţia. Publicația britanică a lăsat să se înțeleagă că ar deține un e-mail prin care o persoană ce lucra la candidatura Qatar-ului l-ar fi trimis unui oficial, ceea ce ar dovedi că statul asiatic ar fi fost la curent cu acțiunea de compromitere a contracandidaților. Cum era de așteptat, oficialitățile din Qatar au respins acuzaţiile din ”Sunday Times”.

Și Barack Obama a fost extrem de critic

Pe lângă acuzațiile de corupție, candidatura Qatar-ului la organziarea CM de fotbal din 2022 a mai fost criticată și din alte motive. S-a amintit că nu se poate juca fotbal vara acolo, temperatura fiind de 50 de grade Celsius. Între timp, s-a decis ca turneul final să se desfășoare în noiembrie și decembrie. S-a spus că populația acestui stat e foarte mică. S-a amintit că echipa Qatar-ului ocupă locul 101 în clasamentul FIFA. Până și președintele american Barack Obana s-a declarat dezamăgit de desemnarea Qatar-ului, socotind alegerea drept ”o decizie proastă”.

Loading...