Proiectul „Big Picture” a fost abandonat, Premier League rămâne cu 20 de echipe

premier-league-gettyimages-1273484719.jpg

Premier League își va păstra formatul
Premier League își va păstra formatul
Foto: Guliver / GettyImages

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

La capătul unei reuniuni la care au participat reprezentanții celor 20 de cluburi din Premier League, s-a decis, în unanimitate, abandonarea proiectului „Big Picture” ce prevedea o restructurare a diviziei de elită a fotbalului din Anglia. Iniţiată de proprietarii lui FC Liverpool şi Manchester United, reforma prevedea reducerea de la 20 la 18 a numărului de cluburi, renunțarea la regula „un club, un vot”, precum şi o nouă repartizare a drepturilor TV.

Într-un comunicat, Premier League a menționat că toate cele 20 de cluburi au acceptat „să lucreze la un plan strategic pentru viitoarele structuri și finanţarea fotbalului englez". S-a pomenit despre „un proces deschis și transparent”, precum și de „consultarea tuturor părților”. Vor fi vizate structura competiţiilor, calendarul, guvernanţa şi soliditatea financiară a cluburilor, iar suporterii şi Liga engleză de fotbal (EFL) vor fi implicaţi. Pe de altă parte, Premier League a anunțat că va debloca 50 de milioane de lire sterline pentru cluburile din League One şi League Two, sub forma unor subvenţii şi împrumuturi fără dobândă, pentru „a se asigura că niciun club nu va da faliment". De altfel, a fost deblocat deja în acest an un prim ajutor de urgenţă de 27,2 milioane de lire sterline.
Dezvăluit de „The Telegraph”, duminică, 11 septembrie, Proiectul „Big Picture” a fost inițiat de proprietarii echipelor FC Liverpool (Fenway Sports Group) și Manchester United (co-președintele Joel Glazer). Acesta ar fi avut, inițial, și susținerea restului echipelor din „Big 6” (Arsenal, Chelsea, Manchester City și Tottenham). Pe lângă reducerea numărului de formații din Premier League, de la 20 la 18, renunțarea la Cupa Ligii și la Community Shield (Supercupa Angliei), proiectul prevedea ca grupările din Premier League să vireze 250 milioane lire sterline către English Football League (EFL), pentru a ajuta cluburile din cele trei ligi inferioare până la încheierea crizei generate de Covid-19. De asemenea, cele mai mari şase cluburi ar fi avut o putere sporită în luarea deciziilor de către Premier League, renunţându-se la principiul „un club, un vot” şi la majoritatea necesară de 14 voturi din cele 20 pentru adoptarea deciziilor.
Cum și Guvernul Britanic s-a exprimat împotriva acestui plan, iar premierul Boris Johnson a denunţat „manevre de culise care subminează încrederea în guvernanţa fotbalului" din Anglia, proiectul a fost abandonat. 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5