Primul meci, primul trofeu!

Ultima actualizare:

    Lucescu a cucerit  primul trofeu în  fotbalul din Rusia
Lucescu a cucerit primul trofeu în fotbalul din Rusia

După 12 ani petrecuţi la Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu a decis să părăsească Ucraina. N-a plecat definitiv din Europa de Est, alegându-şi un alt club mare din zonă: Zenit Sankt-Petersburg. Ruşii i-au făcut un contract pe doi ani, cu peste patru milioane de euro salariu pe sezon şi aşteaptă de la antrenorul român trofee pe bandă rulantă. Primul a venit deja, Supercupa Rusiei, la chiar debutul oficial al lui ”Il Luce”.

573 de meciuri, 22 de trofee câştigate, 12 ani petrecuţi la echipă. Acesta este, pe scurt, bilanţul lui Mircea Lucescu la Şahtior Doneţk. Din această vară, tehnicianul de 71 de ani a decis să mai accepte o provocare, a părăsit Ucraina şi s-a dus la vecinii ruşi. Acolo, miliardarii de la Zenit i-au oferit un contract pe doi ani, buget impresionant pentru transferuri, salariu pe măsura valorii sale şi i-au cerut, în schimb, rezultate pe plan intern şi internaţional. Oficialii echipei din Sankt-Petersburg n-au aşteptat decât aproximativ o lună, iar Lucescu i-a făcut fericiţi. Românul a adus deja primul trofeu în vitrina clubului rus: Supercupa. Elevii săi au câştigat la limită, 1-0, în duelul cu ŢSKA Mosova, prin golul marcat de Mauricio, în minutul 22. Zenit, care în sezonul 2015/2016 a câştigat Cupa Rusiei, după o finală cu ŢSKA Moscova, scor 4-1, s-a mai impus în Supercupa Rusiei în 2008, 2011 şi 2015. 

Obiectivul românului e cucerirea titlului în Rusia

”Primul meci oficial a fost foarte dificil şi a existat foarte multă tensiune, cu atât mai mult cu cât a fost primul meu meci în fotbalul din Rusia şi l-am jucat tocmai împotriva campioanei acestei ţări”,  au fost primele cuvinte ale tehnicianului după succesul din Supercupă. ”A fost un meci în care am vrut să văd la ce nivel ne aflăm, atât eu cât şi echipa. Este bine, pentru că acest rezultat ne aduce linişte şi putem juca în continuare asşa cum ne dorim, fără presiune şi critici, pentru a reuşi să ne atingem toate obiectivele. Pentru imaginea clubului, Supercupa înseamnă foarte mult. Au fost momente foarte bune când am avut controlul complet asupra jocului”, a mai precizat Mircea Lucescu.

La Doneţk,  Lucescu a câştigat  tot ce se putea
La Doneţk, Lucescu a câştigat tot ce se putea

A rămas în istoria echipei din Doneţk 


    La Doneţk,  Lucescu a câştigat  tot ce se putea
La Doneţk, Lucescu a câştigat tot ce se putea

 „Il Luce” şi-a sacrificat o cincime din viaţă unei singure formaţii, performanţă cu care puţini antrenori din fotbalul modern se mai pot lăuda. De la data de 16 mai 2004, atunci când a debarcat în Ucraina, Lucescu a adus în vitrina clubului din Doneţk nu mai puţin de 22 de trofee. Bineînţeles, majoritatea au fost cucerite pe plan intern, Şahtior trecându-şi în palmares cu Lucescu la timonă 8 campionate din 12 posibile, restul de patru fiind lăsate „cadou” marii rivale Dinamo Kiev. El a plecat din Ucraina cu o salbă impresionantă de Cupe şi Supercupe. De departe cea mai frumoasă amintire va rămâne însă Cupa UEFA câştigată în 2009.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net