An plin de probleme pentru arbitrul Sebastian Colțescu

Ultima actualizare:

    Sebastian Colțescu a provocat scandalul secolului în Liga CampionilorFOTO: EPA
Sebastian Colțescu a provocat scandalul secolului în Liga CampionilorFOTO: EPA

Toată lumea sportului și nu numai vorbește despre Sebastian Colțescu în aceste zile. Dar nu pentru ceva onorabil, din contră. Arbitru de rezervă la meciul de marți PSG – Istanbul BB din Liga Campionilor, el a folosit apelativul ”negru” pentru identificarea unui oficial al turcilor, iar acest lucru a dus la declanșarea unui tsunami. Jigniți, cei de la Istanbul BB au plecat de pe teren, francezii au făcut la fel, iar meciul urma să aibă loc ieri, după închiderea ediției, cu o altă brigadă de arbitri.

Era minutul 16 al partidei dintre PSG și Istanbul BB din etapa a șasea a Ligii Campionilor, când Sebastian Colţescu, arbitru de rezervă la acest meci, i-a spus în română centralului Ovidiu Haţegan să-l sancţioneze pe ”ăla negru", arătându-l pe antrenorul secund al echipei turce, Pierre Webo. Acesta a interpretat spusele lui Colţescu ca ”negro”, un termen considerat insultător în mai multe limbi și de acolo a izbucnit cel mai mare scandal din istoria Ligii Campionilor. După câteva minute în care Webo și Demba Ba, atacant la Istanbul, au țipat la Colțescu, reproșându-i că e rasist, iar el s-a apărat și explicându-le că în română ”negru” nu e considerat cuvânt rasist, întreaga delegație turcă a plecat la vestiare. A fost urmată și de francezi, iar meciul nu s-a mai reluat. El urma să fie rejucat aseară, după închiderea ediției, cu o altă brigadă de arbitri. Acuzat de toată lumea fotbalului, Colțescu (43 de ani) va fi, cel mai probabil suspendat pe viață din arbitrajul internațional și este de așteptat ca și FRF să ia aceeași decizie pe plan intern.

Aceasta este doar ultima întâmplare dramatică din viața lui Colțescu petrecută în ultimul an. În luna august, imediat după terminarea meciului Poli Iaşi – Chindia, a aflat chiar în vestiar că tatăl său a decedat. El suferea de o boală incurabilă și s-a stins din viață la doar un an de la trecerea în neființă a mamei arbitrului. Ca și cum un necaz în 2020 nu ar fi fost de ajuns, tot în acest an Colţescu a divorţat pentru a doua oară. Prima dată o făcuse în 2007, numai că din această a doua căsătorie el are și o fiică.

Dacă acestea sunt doar ultimele necazuri, cea mai mare întâmplare negativă din viața lui Colțescu datează din 2008, când a vrut să se sinucidă. Atunci, era în stare de suspendare pentru niște greșeli făcute în campionat și a fost filmat când încerca să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova, de la etajul 3! Conform martorilor, bărbatul urla: „Lăsaţi-mă în pace! Nu intraţi!“. După ce un echipaj de descarcerare şi unul de poliţie au sosit la faţa locului şi au spart uşa apartamentului, Colţescu a fost convins să nu recurgă la un gest extrem. La vremea respectivă, fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a dezvăluit că centralul din Craiova s-ar fi aflat la a doua tentativă de sinucidere!

Din păcate, nici cariera lui de arbitru nu a fost una fără pată, chiar dacă la un moment dat era considerat un real talent. El e considerat unul dintre cei mai aroganți centrali din Liga 1, care elimină antrenori sau jucători doar pentru că are această putere. De altfel, a rămas de pomină scandalul cu Dan Petrescu, din timpul meciului Astra – CFR, scor 3-2, de anul trecut. ”Colțescu are modul ăsta superior și în campionat. Dă cartonaș și pe hol băiatul acesta, cred că unui băiat de la CFR. Pe tunel este doar el și nu mai există nicio altă probă. Nu mai zic de câte ori a trimis antrenori în tribună. Dacă faceți o sumă a greșelilor pe care le-a făcut... nu e în firea mea să dau într-un om când e jos, dar nu mai are nicio șansă să arbitreze la nivelul acesta. Plătește tribut aerului ăsta superior pe care îl are”, a declarat Ilie Dumitrescu la Digi Sport.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net