Paralizaţi, arestaţi şi răniţi după războaiele ultraşilor din „Clasicul Franţei"

Ultima actualizare:

Rivalitatea aceasta este una în afara terenului. Se înfruntă două regiuni, Nordul împotriva Sudului, se luptă două pături sociale diferite, cei din Capitală cu emigranţii din portul mediteranean. În plus, fanii au mândria lor când vine vorba de disputele între singurele cluburi franceze care au trofee europene în palmares.

De adăugat că parizienii sunt duşmăniţi pentru simplul fapt că vin din zona dominantă din punct de vedere politic, economic şi cultural, motiv pentru care PSG este un club foarte urât pe teritoriul Franţei.

Anii '90 au adus o adevărată explozie a urei dintre ultraşii celor două echipe, poate şi odată cu promovarea acestor derby-uri pe TV, la Canal +. Multe conflicte stradale au izbucnit înainte sau după meciurile rivalelor.

image

- 11 aprilie 1995 - 146 de persoane arestate, 9 poliţişti arestaţi după o semifinală de Cupa Franţei- 13 octombrie 2000 - un tânăr de 18 ani, fan marseiez, a fost paralizat pe viaţă după ce a fost lovit cu un scaun în peluza de pe „Parc des Princes" din Paris- 26 octombrie 2002 - 61 de arestaţi- 25 ianuarie 2003 - 43 de arestaţi- 9 martie 2003 - 27 de răniţi, unul spitalizat- 29 aprilie 2006 - 2 răniţi în apropierea arenei „Stade de France"- 2 septembrie 2007 - 3 răniţi şi 5 arestaţi- 15 martie 2009 - 20 de arestaţi- 25 octombrie 2009 - 10 arestaţi, 10 răniţi, iar un fan PSG a fost lovit de o maşină

Cea mai recentă confruntare a fost una crâncenă. Aflarea veştii că doi jucători de la PSG au fost depistaţi cu virusul gripei porcine a dus la amânarea derby-ului. Din nefericire, fanii de la PSG apucaseră să facă deplasarea la Marsilia, furia lor fiind oarbă când au aflat că jocul se reprogramase. Motiv pentru care au devastat centrul oraşului port, rivalii marseiezi ieşind la luptă.

VEZI AICI FILMUL CONFRUNTĂRILOR DE STRADĂ ŞI MOMENTUL ÎN CARE UN FAN A FOST IZBIT DE O MAŞINĂ

Poliţia franceză a operat zece arestări în rândul suporterilor, câte cinci din fiecare tabără, după ce zece persoane au fost înjunghiate în timpul incidentelor, fiind acum în afara oricărui pericol. Totuşi, un susţinător al lui Paris Saint Germain a fost operat după ce a suferit o fractură la nivelul membrelor inferioare.

Un sondaj de opinie efectuat în acest an a dezvăluit că Olympique Marseille e cel mai iubit club francez, pe doi aflându-se la egalitate PSG cu Olympique Lyon. Vă daţi seama ce duşmăniei există între cele mai populare cluburi de fotbal din "Hexagon".

image

Fanii PSG-ului sunt compuşi din albii naţionalişti de extremă dreapta şi grupul multi-etnic din zona Île-de-France a Parisului. Cel mai celebru grup de ultraşi este "Boulogne Boys", facţiune care-şi are locul în peluza "Kop Boulogne". Aceştia sunt recunoscuţi ca nişte extremişti politici, îndrăgostiţi ai huliganismului.

image

Ultraşii PSG-ului s-au războit în timp cu inamici din Belgia, Anglia, Germania, Italia şi Scoţia. Nu o dată, fanatici parizieni au fost văzuţi bătându-se chiar între ei, la Auxerre, Toulouse şi Lens. Unii dintre ultraşi au reuşit în timp să folosească şi arme pe stadion.

Dacă fanii PSG-ului sunt adepţi ai modelului britanic de huliganism, suporterii marseiezi îmbrăţişează ideea ultras italiană, cu organizare a galeriei la peluza sub modelul "Curva". Peluza Nord este casa celor de la Yankee Nord Marseille, Marseille Trop Puissant, Fanatics şi Dodgers, aceste grupări cumpărându-şi mii de abonamente la debutul sezonului.

image

"Curva Sud" este reprezentată de Commando Ultras 1984, "South Winners", Amis de l'OM şi Club Central des Supporteurs.

image

Dacă parizienii nu ţin cont de naţionalitate când vine vorba de adversari, marseiezii sunt mai maleabili, aceştia legând ceva prietenii cu suporterii lui Livorno şi AEK Atena. Sudiştii sunt celebri pentru coregrafiile senzaţionale făcute la meciurile tari.

Povesteşte-ne pe FORUMUL CLICK trăirile şi impresiile tale despre fenomenul ULTRAS

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net