Noul "Oblemenco" va fi gata la "paştele cailor". Stadionul din Craiova se va demola în curând, dar finanţarea pe bucăţele a construcţiei celui nou face să nu se ştie exact data finalizării proiectului

Ultima actualizare:

    Fanii şi jucătorii din  Craiova nu ştiu când  vor juca pe arena ce  va apărea pe locul  vechiului stadion  “Ion Oblemenco”Foto: Mediafax
Fanii şi jucătorii din Craiova nu ştiu când vor juca pe arena ce va apărea pe locul vechiului stadion “Ion Oblemenco”Foto: Mediafax

Meciul cu Steaua a fost prezentat ca ultimul găzduit de bătrânul „Ion Oblemenco” şi aşa va fi. Centralul din Bănie va deveni istorie în curând, urmând ca în acelaşi loc să răsară o arenă modernă de 30.000 locuri. Dacă în privinţa demolării avem toate certitudinile, ridicarea noii arene e însă învăluită doar de mistere.

Noul stadion din Craiova va costa 55 de milioane de euro, bani finanţaţi 90% de către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii, CNI, şi 10% de Primăria Craiova. Primarul Olguţa Vasilescu a promis că lucrarea nu va dura mai mult de 17 luni, dar edilul e prea optimist în condiţiile în care realităţile îl contrazic. Având în memorie exemplul Sălii Sporturilor, construită la 14 ani după ce a ars aproape în totalitate, Click! a mers pe firul evenimentelor şi a aflat cum va decurge proiectul noului stadion. Rezultatul investigaţiei nu e îmbucurător pentru olteni, care nu au şanse să vadă prea curând un meci al „studenţilor” pe noua arenă. Primele întârzieri se vor produce la demolare. Primarul a încercat să evite scoaterea la licitaţie a demolării, argumentând că toate costurile pentru acest lucru nu sar de 100.000 de euro. Evaluatorul a spus însă că demolarea costă 350.000 de euro, sumă pentru care Primăria e obligată să facă licitaţie. Asta mai durează o lună, după care tot nu se pot porni buldozerele pentru că sub stadion se află o reţea complicată de conducte de gaz, iar în jur o staţie de înaltă tensiune, care trebuie mutate. Asta va întârzia demolările cu un termen nedefinit, abia apoi urmând ca terenul liber să fie pus la dispoziţia CNI pentru startul construcţiei. 

«Nu ştie nimeni câţi bani se vor aloca în 2015»

Ajungem la a doua problemă. CNI va organiza pe 22 decembrie licitaţie publică pentru construirea noului “Oblemenco”. Compania nu va aloca însă din start suma finală, pentru că banii vin de la bugetul statului, de la an la an, în funcţie de buget. Nimeni n-a aflat câţi bani se vor aloca în 2015 pentru simplul fapt că bugetul României pe 2015 nu e clar. Dacă s-ar aloca atât cât s-a dat în 2014 pentru amenajarea de stadioane, adică 3,5 milioane de euro, construcţia ar dura peste 10 ani. Totuşi, nimeni nu ştie ce sume vor fi alocate anual pentru arenă. „Sume se vor aloca sigur, pentru că suntem deja în stadiul licitaţiilor publice, dar nu se ştie cât. Trebuie să se afle bugetul pe 2015, cât din el merge la Ministerul Dezvoltării Regionale şi apoi cât din el merge pentru stadioane”, ne-a declarat Adina Mitran, reprezentantul cu presa al CNI. 

Astfel, neştiindu-se ritmul lucrărilor, nimeni nu poate anticipa exact data finalizării stadionului. Totuşi, primarul Vasilescu i-a informat ieri pe consilierii locali că CNI a promis 20 de milioane de euro în 2015, fapt neconfirmat însă din afară. Ei cred că e o „gogoaşă” pentru a-i convinge să voteze urgent demolarea. 

Badea: «Dacă nu fac stadion, va fi revoluţie la Craiova»

Pavel Badea
Pavel Badea

Pavel Badea, fost fotbalist al Universităţii Craiova, în prezent consilier local din partea PNL, e îngrijorat şi speră ca responsabilii să se ţină de cuvânt. „Ar fi un dezastru dacă s-ar demola stadionul vechi, iar cel nou se va construi peste mulţi ani, ca sala. Am văzut o hârtie cu termen de execuţie 77 de luni. E prea mult. Atrag atenţia oricui va guverna în anii următori să se ţină de proiect pentru că oltenii au două lucruri sfinte: familia şi fotbalul. La Craiova iese revoluţie dacă nu fac stadion”, ne-a spus el.

Şi cei din Târgu Jiu se află în aceeaşi situaţie

Nu doar la Craiova s-a promis în campania electorală stadion nou, ci şi la Târgu Jiu. Aceeaşi hotărărâre de guvern care promitea pentru doljeni 55 de milioane de euro, a promis gorjenilor 21 de milioane de euro. Şi Pandurii aşteaptă astfel startul modernizărilor vechiului complex, acolo fiind însă ceva mai simplu. Asta pentru că proiectul în sine nu reprezintă o demolare propriu-zisă şi o construcţie apoi de la 0, ci o reamenajare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net