Nicușor Bancu riscă amenda și suspendarea pentru injurii cu tentă rasistă

Ultima actualizare:

    Nicușor Bancu recunoaște că a a înjurat, însă nu că a folosit cuvinte cu tentă rasistăFoto: Sport Pictures
Nicușor Bancu recunoaște că a a înjurat, însă nu că a folosit cuvinte cu tentă rasistăFoto: Sport Pictures

Căpitanul lui CSU Craiova e acuzat că i-ar fi spus ”Du-te în ... mă-tii de negru împuţit!” lui Bradley de Nooijer (Viitorul). Consiliul Naţional pentru Combaterea discriminării (CNCD) s-a autosesizat, iar fotbalistul riscă să fie amendat. De asemenea, fundașul ar putea suporta sancțiuni și în plan sportiv care să-l facă să rateze și convocarea la națională pentru meciul cu Norvegia.

Spectaculos și cu o evoluție interesantă a scorului, derby-ul momentului, de luni seară, de la Craiova, dintre CSU și Viitorul (3-1) a fost umbrit de un incident cu care sportul românesc nu prea s-a confruntat până acum. Potrivit antrenorului echipei oaspete, Cătălin Anghel, la ”o altercaţie Nicușor Bancu i-a spus lui Bradley De Nooijer: <<Du-te în aia mă-tii de negru împuţit!>> În momentul acela, fiind acolo, au venit și arbitrul de tușă, și al patrulea arbitru. Și le-am spus <<vă rog frumos să îi spuneți centralului. Nu e normal să se întâmple treaba asta, totuși, suntem în 2019… Nu e normal să se întample", a declarat antrenorul Viitorului, Cătălin Anghel. Spusele antrenorului au fost întărite de Bogdan Țîru, fundaș central la Viitorul: "Niciodată nu m-am legat de arbitraj, dar nu se poate ca în prima repriză un căpitan de echipă să îi spună lui Bradley <<cioară>>... Mă scuzați că zic, <<cioară împuțită>>, iar arbitrul de rezervă să nu audă.Paradoxal, Cătălin Anghel a fost eliminat pentru că i-a informat pe arbitri despre incident… "Când voiam să intru în vestiar am fost oprit de arbitrul de centru şi mi-a spus că sunt eliminat pentru că aş fi adus injurii arbitrului de tuşă...”. De fapt, centralul Valentin Avram ar fi înțeles că acele cuvinte i-au fost adresate de Anghel asistentului Octavian Șovre. 

Pițurcă și Cârțu nu-l cred pe Bancu capabil de așa ceva

Chestionat asupra acuzațiilor care i se aduc, Nicuşor Bancu a spus mai întâi că nu ţine minte nimic, iar apoi, după ce a abordat și alte subiecte, el şi-a cerut scuze: "Nu cred că am spus aşa ceva. A fost un clinci ca la fotbal. M-am băgat… Au fost înjurături, dar nu cred că am zis aşa ceva. (…) Dacă am greşit, îmi cer scuze, dar am fost puţin nervos şi poate de asta am zis ceva", a declarat jucătorul după meci, la Digi Sport.

Nici ceilalți oficiali sau apropiați ai echipei din Bănie nu cred că Bancu ar fi putut să reacționeze astfel. ”Nu am văzut faza, dar nu cred că se poate întâmpla aşa ceva. E căpitanul nostru. Un jucător aprig în joc, dar nu cred că s-a întâmplat aşa ceva. Voi sta de vorba cu el. Eu nu trec uşor peste astfel de gesturi. Nu are voie niciun jucător al Universităţii să se comporte aşa”, a spus antrenorul Victor Piţurcă la Digi Sport. De asemenea, Sorin Cârțu a declarat că a vorbit cu Bancu, în vestiar, iar acesta a respins acuzațiile. Sigur este că incidental este anchetat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), președintele acestuia,  Asztalos Csaba, postând un mesaj pe Facebook: "Astăzi s-a dispus autosesizare!". În cazul în care acuzațiile vor fi probate, Bancu riscă să fie amendat. De asemenea, potrivit Regulamentul disciplinar, el riscă să fie sancționat cu suspendare pentru 6 meciuri. De asemenea, clubul de care aparține fotbalistul poate fi sancţionat cu o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei. 

Caz asemănător în Super-Liga de rugby

În 21 septembrie, pe Arena Zimbrilor din Baia Mare s-a disputat meciul CSM Știința – Timișoara Saracens (28-24) contând pentru etapa cu numărul 4 din ediția 2019/2020 a Super-Ligii la rugby. Atunci,  fijianul Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa, jucător al echipei gazdă, l-a lovit cu pumnii pe Vasile Rus, căpitanul celor de la Timișoara, fiind eliminat. Potrivit oficialilor grupării maramureșene gestul ar fi fost provocat de  Rus, care l-ar fi numit pe jucătorul din Pacificul de Sud „maimuță împuțită și puturoasă”. Și acest caz este anchetat de Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării.  

Spectatorii din Zalău au jignit-o pe Allison Pineau

Un alt scandal cu tentă rasistă a zguduit handbalul românesc în februarie 2016. Atunci, în minutul 44 al meciului HC Zalău – HCM Baia Mare (26-36),  în timp ce s-a îndreptat către banca de rezerve, franțuzoaica Allison Pineau a fost jignită prin apelativul „Monkey” de către un grup de suporteri locali, care au imitat sunetele scoase de maimuțe... Meciul a continuat deși handbalista i-a spus observatorului FRH, Bogdan Anton Prisecariu, ”că se simte jignită și discriminată”. La nici 24 de ore, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a aplicat amenzi clubului din Zalău - 5.000 lei, Federației Române de Handbal - 5.000 lei, observatorului meciului - 3.000 lei și celor doi arbitri câte 2.000 lei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net