Ne batem cu englezii pentru Mondiale

Ultima actualizare:

    Wayne Rooney este unul dintre jucătorii emblematici ai Angliei din ultimii 10 ani. Răzvan Raţ, căpitanul naţionalei României, nu a jucat niciodată la un turneu final de Campionat MondialFotografii: AP
Wayne Rooney este unul dintre jucătorii emblematici ai Angliei din ultimii 10 ani. Răzvan Raţ, căpitanul naţionalei României, nu a jucat niciodată la un turneu final de Campionat MondialFotografii: AP

Tricolori, atenţie mare! Următoarele partide oficiale şi amicale pot cântări decisiv în viitoarea campanie a României, cea pentru Campionatul Mondial din Rusia de peste trei ani. Miza e accederea în urna capilor de serie la tragerea la sorţi, iar marea noastră rivală este Anglia lui Wayne Rooney.

Pe nesimţite, cu ajutorul unei serii de rezultate pozitive, naţionala României s-a întors în topul mondial, cel puţin în viziunea FIFA. Săptămâna aceasta, forul mondial a anunţat clasamentul pe luna februarie 2015, tricolorii căzând o poziţie, de pe 15 pe 16. Prea puţin interesantă la prima vedere, ierarhia are însă o importanţă colosală în ceea ce priveşte drumul spre Cupa Mondială din 2018. La 25 iulie, FIFA va stabili la Sankt Petersburg grupele preliminare din zona europeană, iar împărţirea echipelor în urne valorice se va face chiar după acest clasament. 

Ei bine, cu cinci luni înainte de evenimentul din Rusia, România e a 10-a naţiune de pe Bătrânul Continent, în condiţiile în care tragerea la sorţi va avea doar nouă „capi de serie”. Tricolorii antrenaţi de Anghel Iordănescu sunt însă la o distanţă minimă de Anglia (6 puncte), astfel că îi putem depăşi pe britanici în orice moment, în funcţie de rezultatele înregistrate de cele două echipe până în luna iunie. 

Deocamdată calendarul ne ajută, România având programate două partide accesibile în preliminariile Euro 2016, cu Feroe acasă şi cu Irlanda de Nord în deplasare. Meciurile oficiale ale Angliei nu sunt nici ele extrem de complicate (cu Lituania şi Slovenia), dar Wayne Rooney şi colegii săi vor fi nevoiţi să depăşească alte două amicale delicate, ambele în deplasare, cu Italia şi cu Irlanda. Dar noi? România nu şi-a stabilit încă alte partide de verificare, fapt care poate cântări decisiv în favoarea noastră. Eventual, dacă Federaţia lui Burleanu e inspirată, tricolorii îşi pot programa (în martie sau în iunie) unul sau două amicale cu adversari mai lejeri, care să ne ofere şansa de a lua faţa Angliei în clasamentul FIFA.

Se califică direct doar învingătoarele de grupe

Sistemul de calificare la Mondiale nu e la fel de permisiv ca cel stabilit recent pentru Europene. Astfel, dacă în actualele preliminarii (Euro 2016) merg la turneul final primele două clasate, iar locurile trei se agaţă de baraje, drumul spre Cupa Mondială din 2018 va fi infinit mai greu. Cum Europa n-are decât 13 locuri (plus ţara gazdă, Rusia), se vor califica direct doar primele clasate în cele nouă grupe, ultimele patru norocoase urmând să fie stabilite la baraj. Aşadar, una e să ai ca adversar Germania sau Spania şi alta e să te baţi pentru calificare cu Slovacia, Austria sau Grecia.

Anglia ne sperie şi la Under 17

Nu numai naţionala mare se duelează cu Anglia. Peste o lună, reprezentativa sub 17 ani a României, condusă de Ianis Hagi (foto), va da bătălia decisivă pentru calificarea la Euro chiar pe pământ britanic, într-o grupă cu Anglia, Norvegia şi Slovenia. Tinerii tricolori au şi şansa locului doi, dar numai în cazul unui punctaj foarte bun. Dacă vor prinde Europeanul din Bulgaria programat în mai, ei se pot califica apoi şi la CM Under 17 din Chile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net