Moruţan, ultima „perlă” creată de regula lui Burleanu

Ultima actualizare:

    Olimpiu Moruțan e dorit de FCSBMediafax
Olimpiu Moruțan e dorit de FCSBMediafax

Administraţia Răzvan Burleanu s-a remarcat la Casa Fotbalului prin puţine lucruri lăudabile, dar oricât l-am blama pe preşedintele FRF pentru numirea lui Christoph Daum ca selecţioner sau alte decizii de acest gen, pentru un lucru merită o strângere sinceră de mână!

Comitetul Executiv din 22 februarie 2016 a făcut un mare favor fotbalului românesc impunând prin regulament un număr minim de jucători tineri la partidele din primele trei eşaloane. Astfel, din sezonul 2016-2017, la Liga 1 fiecare echipă trebuia să aibă pe tot parcursul celor 90 de minute un jucător sub 21 de ani pe teren. La Liga a II-a erau obligatorui 3, iar  la Liga a 3-a trebuie să fie tot 3 jucători, dar sub 19 ani. Multe cluburi au strâmbat din nas când au auzit de aşa ceva, iar cele mari, care au preferat tot timpul certitudinea maturităţii, chiar dacă ea venea la pachet cu medicoritatea, în locul pariului pe tinereţe, au luat foc. Până la urmă, FCSB, CFR, Dinamo şi restul neconformaţilor au tăcut şi în scurt timp au realizat că, de fapt, regula este una cât se poate de bună.


    Man e vedetă FCSB-ului la doar 19 ani. Roş-albaştrii au acum mai multe variante pentru îndeplinirea regulii jucătorului sub 21 de aniFoto: sportpictures.eu
Man e vedetă FCSB-ului la doar 19 ani. Roş-albaştrii au acum mai multe variante pentru îndeplinirea regulii jucătorului sub 21 de aniFoto: sportpictures.eu

Cu puţină răbdare forţată, Becali, Negoiţă şi restul patronilor din Liga 1 şi-au dat seama că această regulă le poate băga milioane de euro în buzunare. Astfel, după ce în sezonul precedent au păcălit-o cu câte un jucător pe posturi neesenţiale în terem, acum fiecare echipă are câte 3, 4 sau chiar 5 jucători eligibili pentru îndeplinirea acestui criteriu. Olimpiu Moruţan, care în lipsa acestei hotărâri ar fi debutat cu greu la Botoşani, e doar ultimul care trebuie să-i dea o bere lui Burleanu. Mijlocaşul în vârstă de 18 ani e prima opţiune pentru Costel Enache, care doar cu Lorand Fulop mai poate începe meciul având în teren oameni sub 21 de ani. Iar Moruţan profită la maximum, luni seara marcând golul victoriei în faţa echipei lui Hagi.

45 de tineri au fost folosiţi în sezonul 2016-2017 din Liga 1

Celelalte echipe s-au conformat însă şi ele imediat şi tinerii, din cărători de bagaje pentru străinii de mâna a doua, au devenit indispensabili antrenorilor din Liga 1. Liderul CFR Cluj se bazează pe Cristi Manea şi Marius Coman, primul jucând în toate cele 12 partide ale ardelenilor. Apoi, FCSB îi are pentru respectarea regulamentului pe Denis Man, Daniel Benzar, Dragoş Nedelcu, Florinel Coman şi Alexandru Vlad, iar CS U Craiova pe Vladimir Screciu, un puşti de doar 17 ani, şi pe atacantul Andrei Burlacu.


    Screciu, puştuil Craiovei născut la Corabia, e una dintre vedetele naţionalei sub 19 aniFoto: Facebook
Screciu, puştuil Craiovei născut la Corabia, e una dintre vedetele naţionalei sub 19 aniFoto: Facebook

Astra Giurgiu a avut anul acesta ceva probleme după ce Alexandru Ioniţă şi Romario Moise au împlinit 22 de ani, dar s-au repliat cu trei jucători cu potenţial, Silviu Balaure, Valentin Gheorghe şi Robert Vâlceanu, primul apărând cel mai des în primul 11 al lui Edi Iordăenscu. ACS Poli Timişoara îneplineşte regula jucătorului sub 21 de ani datorită în primul rând lui Sebastian Mailat, 19 ani, dar Ionuţ Popa îl mai utilizează des şi pe Cosmin Bîrnoi, 20 de ani.

Dinamo este una dintre dezamăgiri la acest capitol!

Dinamo îi are doar pe Nedelcearu şi Costache

Fără bani pentru transferuri notabile, Ionuţ Negoiţă nici nu mizează cine ştie ce pe tineri! Ionuţ Nedelcearu este singurul care pare de prima Ligă, iar din spate vine cu ceva viteză şi Ionuţ Costache. În rest, cam nimic notabil pe bancă! Liviu Gheorghe e doar tânăr, dar deocamdată nu ne-a convins că are ţi valoare, iar Alin Dudea e  la număr! Tot puţini, dar măcar foarte buni jucători încă sub 21 de ani propune şi FC Voluntari! Ilfovenii îi au la limita acestei vârste pe Alexandru Tudorie, golgheterul campionatului, Mihai Căpăţînă şi Adelin Pîrcălabu. Anul viitor, Niculescu trebuie să pună ochii pe altcineva, pentru că toţi trei vor împlini între timp 22 de ani.


    Carlo Casap pare următoarea pepită de aur a lui Hagi la ViitorulFoto: Facebook
Carlo Casap pare următoarea pepită de aur a lui Hagi la ViitorulFoto: Facebook

Iaşiul s-a resuscitat frumos sub comanda lui Flavius Stoican şi a noului management din Copou, moldovenii fiind asiguraţi pentru mulţi ani în ceea ce priveşte regula jucătorului sub 21 de ani. Acum de bază sunt Marius Chelaru, Andu Moisi şi Ionuţ Panţîru, dar Adrian Moldovan, Alexandru Zaharia şi Vlad Danale sunt pregătiţi să preia ştafeta. Despre Viitorul nu trebuie să ne facem probleme pentru că proiectul lui Hagi la Ovidiu se bazează aproape exclusiv pe tineri, puţini dintre jucătorii lui de bază având mai mult de 21 de ani. Astfel, lângă veterani ca Ţucudean, Ţîru sau Chiţu joacă impecabili puşti care nici nu şi-au terminat junioratul, cum sunt Cicâldău, Măţan şi Carlo Casap.

Patrick Petre e perla celor de la Sepsi

Pe tineri se mizează şi în coada clasamentului, dar ei nu sunt de cea mai mare valoare sau, cel puţin până acum, n-ua ieşit în evidenţă. Doar Patrick Petre, de la Sepsi, e mai cunoscut, dar nu ştim încă dacă datorită tatălui său, Florentin Petre, sau datorită celor 10 meciuri şi un gol marcat pentru Covăsneni în acest sezon. Sfântu Gheorghe mai mizează pe anonimi tineri ca Zsombor Veress, Cristi Dima şi Sandu Iovu, jucători cu puţine minute în aceste prime 12 etape. În rest, Chiajna şi i-a propulsat de la echipa a doua pe Ronaldo Deaconu, Nicuşor Fota, Robert Răducanu, Gaz Metan trage de Darius Olaru şi de Laurenţiu Manole, iar Juventus Bucureşti i-a scos din joben pe pe Florin Ştefan, Iulian Carabela şi Florin Cazan.


    Fiul lui Florentin Petre nu a avut şanse la Dinamo, dar le-a primit la Sfântu GheorgheFoto Click!
Fiul lui Florentin Petre nu a avut şanse la Dinamo, dar le-a primit la Sfântu GheorgheFoto Click!
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net