Mirel, al doilea ,,Piţi”. Rădoi, de la naţionala mică la cea mare

Ultima actualizare:

    Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

Selecţionerul Rădoi va urca mâine de la naţionala de tineret la cea mare, la fel cum a mai făcut-o în trecut doar Victor Piţurcă

În lipsa unei surprize de ultimă oră, Mirel Rădoi va fi numit de Comitetul Executiv al Federaţiei în funcţia de selecţioner al primei reprezentative. E o recunoaştere a meritelor de la naţionala Under 21, aşa cum s-a mai întâmplat în 1998, cu Victor Piţurcă.

De-a lungul celor 22 de ediţii de campionat european de tineret (din 1978 încoace), Mirel Rădoi şi Victor Piţurcă sunt singurii antrenori care au reuşit să califice echipa României la turneul final, în 2019, respectiv 1998. Ca o coincidenţă fericită, ambii au fost propulsaţi apoi spre naţionala mare. În urmă cu 21 de ani, Piţi îi ducea pe micii tricolori la Europeanul U21 care avea să aibă loc în ţara noastră. Chiar dacă România a ocupat ultimul loc (la acea vreme se juca în opt echipe, în sistem eliminatoriu), treaba făcută de Piţurcă a fost una excelentă, formaţia noastră calificându-se cu punctaj maxim din grupa preliminară, opt victorii din opt meciuri. La puţin timp după această campanie, Victor Piţurcă primea pe mână de la Anghel Iordănescu „generaţia de aur”, întoarsă de la Mondialul din 1998 cu o prestaţie meritorie, mai exact o prezenţă în faza optimilor. Actualul antrenor al Craiovei şi-a îndeplinit misiunea de a califica naţionala mare la Euro 2000 (locul 1 într-o grupă cu Portugalia), fiind îndepărtat apoi din cauza unui conflict de idei cu Hagi şi Popescu.

Traseul de antrenor al lui Piţurcă (63 de ani) e copiat acum de un alt oltean, Mirel Rădoi (38 de ani). Amândoi şi-au început carierele cu un scurt mandat la Steaua (sau FCSB), după care a venit oportunitatea numită Under 21. Calificând naţionala mică la Euro 2019, Rădoi a mers chiar mai departe cu o generaţie de excepţie, ajungând până în careul de aşi la turneul din Italia din vara trecută. În contextul plecării lui Cosmin Contra de la cârma tricolorilor, numirea lui Mirel Rădoi e cea mai la îndemână variantă pentru Federaţia lui Burleanu, numirea oficială urmând să fie făcută marţi. Dacă asemănările dintre Rădoi şi Piţurcă vor continua, atunci ar urma o calificare a echipei naţionale la Euro 2020 în urma ,,barajelor” din luna martie, cu Islanda şi cu Bulgaria sau Ungaria, ambele meciuri în deplasare.

Făcând pasul spre naţionala de seniori, Mirel Rădoi va renunţa la funcţia de selecţioner la U21, post care va fi scos la „concurs” de către Răzvan Burleanu. În schimb, Mirel Rădoi îşi doreşte foarte mult să stea pe banca României la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor, el fiind cel care a obţinut această calificare prin evoluţia de senzaţie de la Euro 2019. Răspunsul definitiv îl vom afla însă, cel mai probabil, după meciurile din play-off-ul Ligii Naţiunilor, asta pentru că o prezenţă a României la Euro 2020 (12 iunie – 12 iulie) s-ar suprapune oarecum cu programul de pregătire al Olimpiadei, competiţie programată în perioada 24 iulie – 9 august.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net