Michel Platini se opune folosirii excesive a tehnologiei VAR

Ultima actualizare:

    Michel Platini, alături de Gianni Infanto, actualul președinte al FIFAFoto: Guliver / GettyImages
Michel Platini, alături de Gianni Infanto, actualul președinte al FIFAFoto: Guliver / GettyImages

Fost președinte al UEFA, Michel Platini s-a declarat ostil folosirii asistenței video pentru orice decizie de arbitraj. El consideră că ea e utilă la ofsaid, precum și la a confirma dacă mingea a depășit linia de poartă.

Într-un interviu acordat cotidianului francez ”l’Equipe”, Michel Platini consider că adoptarea agresivă a tehnologiei ar putea omorî fotbalul.Fostul câștigător al ”Balonului de Aur” a subliniat că asistența video (VAR) ar trebui folosită pentru a se vedea dacă mingea a intrat în poartă depășind linia sau la ofsaid. Acesta n-a fost convins nici de cifrele invocate pentru a susține eficiența sistemului la CM de fotbal din Rusia. ”Îi cunosc pe cei de la FIFA. E treaba lor să găsească statistici care să le fie favorabile”, a declarat Platini zâmbind ironic, după care a continuat: ”VAR-ul este un bricolaj video. N-a adus mai multă dreptate. Luați finala Cupei Mondiale: am avut VAR și, totuși, primul gol francez s-a marcat după o lovitură liberă dată, după mine, fără să existe o infracțiune croată. Apoi, la al doilea gol francez, a fost o regie în care arbitrul a devenit un fel de marionetă. Acolo a fost mâna sau nu a croatului? La viteză reală și chiar cu încetinitorul-normal nu e sigur, dar cu lupa super-ralenti-ului, arbitrul a văzut ceva și a fluierat penalty. Toată Croația a strigat că a fost henț invonluntar, iar toată Franța a urlat că a fost intenționat: unde este progresul, unde este dreptatea?”. 

Fotbaliștii ar putea avea căști

În același interviu, Platini amintește că i-a spus, într-o zi, lui Sepp Blatter, despre pericolul pe care îl reprezintă adoptarea agresivă a tehnologiei de către sport. ”Cu Goal line technology e începutul sfârșitului. Fiindcă tu faci să intre tehnologia în zona jocului. Unde ne vom opri? Poate că mâine căpitanii și portarii vor avea căști și microfon, iar antrenorii le vor vorbi și îi vor dirija în timpul meciului: <<Joacă în stânga! Joacă în dreapta!>> Astfel vom ucide definitiv fotbalul cum am omorât déjà ciclismul și Formula 1”, a spus francezul, care a adăugat că ”șefii arbitrajului sunt de acord cu asistența video fiindcă aceasta le salvează fundul”. 

Scandal în grupa Spaniei și Portugaliei

La turneul final al CM de fotbal din Rusia, ultimele meciuri din Grupa B au fost marcate de erori de arbitraj. La Spania – Maroc (2-2), arbitrul Ravshan Irmatov a recurs la VAR doar în prelungiri, atunci când a validat golul lui Aspas. Antrenorul nord-africanilor, Herve Renard, n-a contestat această decizie, ci faptul că în faza care a precedat golul, cornerul s-a executat de pe partea opusă aceleia pe unde mingea a părăsit terenul. Iar la disputa Portugalia – Iran (1-1), asiaticii au acuzat faptul că Ronaldo n-a fost eliminat în minutul 80... 

image
image
image
image
image
image
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net