Marco Dulca: „În doi ani vreau la naţionala mare!”

Ultima actualizare:

    Marco a unul dintre liderii tricolorilor mici care gonesc cu viteză spre Europeanul de tineret, din 2019, dar mijlocaşul lui Swansea crede că-l poate ataca pe cel de seniori, din 2020Foto Click!
Marco a unul dintre liderii tricolorilor mici care gonesc cu viteză spre Europeanul de tineret, din 2019, dar mijlocaşul lui Swansea crede că-l poate ataca pe cel de seniori, din 2020Foto Click!

Şansa fotbalului românesc la nivel de echipe naţionale pare să fie promovarea puştilor şcoliţi în străinătate, pentru că în ţară nu prea ne mai ocupăm cu aşa ceva. Această filosofie este confirmată, deocamdată, de performanţa echipei naţionale sub 21 de ani, care se poate califica la al doilea turneu final din istorie pe mâna „emigranţilor”. Iar Dulca junior, fiul fostului internaţional, e unul dintre motoarele echipei!

Marco a crescut cu fotbalul în sânge şi cu ochii lipiţi de televizorul unde tatăl său, Cristi Dulca, juca pentru „U” Cluj, Rapid sau echipa naţională a României la Mondialul din 1998. Nu i-a trasat acest drum în viaţă, mai ales că actualul antrenor al Luceafărului din Oradea era mai mult plecat de acasă! A ajuns însă tot acolo, mai întâi datorită bunicului, iar acum e la naţionala mică, sub comanda lui Daniel Isăilă şi lider cu tricolorii mici înaintea meciului cu Portugalia, de marţi. „Pasiunea pentru fotbal vine de la tata, dar şi de la bunicul meu! Când tata era prin cantonamente sau în deplasări stăteam mai mult cu bunicu’ şi ne jucam doar cu mingea. Cu tata nu făceam exerciţii niciodată. El a intrat pe fir mai târziu, când a văzut că, într-adevăr pot să ajung fotbalist profesionist”, ne-a declarat mijlocaşul în vârstă de 18 ani. Acesta ştie care e secretul în fotbal şi îl dezvăluie şi celor mai mari, care par să creadă că tot ce zboară se mănâncă. „Vorbesc în fiecare zi cu tatăl meu.

Nu vrea să joace în Liga 1

E în poziţia de a-mi da o mulţime de sfaturi. Fotbal nu te poate învăţa nimeni, dacă n-ai tu pasiune şi talent. El m-a învăţat însă cum să fiu profesionist. Asta face diferenţa! Calităţi au mulţi, dar rămâi cu ele dacă nu munceşti”, crede Marco. Şi la început a fost greu, iar trecerea de la România la Marea Britanie, ca atunci când te muţi de la o şcoală de la ţară, la una de elită, din străinătate. Te simţi mic şi te gândeşti dacă vei face faţă! „Am ajuns la Swansea la 16 ani şi primele luni au fost incredibil de grele pentru mine. Nu-mi imaginam aşa ceva. În România nu făcusem deloc exerciţii cu greutăţi, iar când am ajuns aici am văzut că asta era baza!


    Dulca mai scapă de plictiseala din Ţara Galilor vizitându-se cu Alex Paşcanu, junior la Leicester şi coleg la naţionala de tineret a RomânieiFoto Click!
Dulca mai scapă de plictiseala din Ţara Galilor vizitându-se cu Alex Paşcanu, junior la Leicester şi coleg la naţionala de tineret a RomânieiFoto Click!

M-am adaptat, însă, şi sper să rămân în Ţara Galilor cât mai mult timp”, a afirmat acesta. Şi nu o spune din complezenţă, ci pentru că planul său e tricoul mai greu, de la echipa mare. Iar drumul cel mai scurt e prin Premier League! „În maximum doi ani vreau să fac pasul spre naţionala lui Contra. Unii spun poate că glumesc, dar dacă mă voi impune la Swansea, atunci sunt sigur că o să vină şi convocarea. Nu vreau să joc în Liga 1, deşi au fost discuţii. Ar fi un pas înapoi pentru mine”, a declarat Marco.

La Swansea vede soarele de câteva ori pe an

În Marea Britanie greul nu vine doar din nivelul ridicat al pregătirii sau al concurenţei, ci şi din cauza condiţiilor meteo vitrege din cea mai mare parte a anului. Dar Marco e român şi noi ne adaptăm oriunde! „Plouă tot timpul. Într-un an am văzut soarele de câteva ori, dar mie îmi place să mă antrenez şi să joc pe vreme rece. Căldura mă omoară! Sunt tot timpul moleşit! Parcă nu sunt eu. Nu ştiu cum joacă cei din zonele arabe”, a declarat acesta, care fuge la Londra şi la Cardiff pentru a scăpa de plictiseala din micuţul Swansea.

E şocat de cum adună Poliţia femeile bete de pe jos

Marco Dulca locuieşte singur în Ţara Galilor şi a învăţat să se descurce pe cont propriu. Şi-a luat cărţi de bucate pentru a-şi găti şi refuză orice ajutor din partea părţilor. Nici prietenă n-are şi nu pentru că antrenorul echipei mari, Paul Clement, locuieşte în aceeaşi clădire şi îl are tot timpul sub lupă, ci pentru că pur şi simplu nu-l încântă opţiunile. „Dacă ar fi să-mi fac una ar fi puţine şanse să fie britanică! Ce vedeţi în presă e adevărat! Am văzut puştoaice bete adunate dimineaţa de Poliţie de pe stradă! Nu mi-a venit să cred”, ne-a spus Dulca junior.

Are nouă concurenţi pe post

Obsesia lui Marco Dulca este promovarea la echipa mare, dar obiectivul e greu de realizat şi ne explică el de ce! „Pe postul meu, cel de mijlocaş central, e o concurenţă foarte mare. Am cinci jucători la tineret şi încă patru la echipa mare, Fer, căpitanul Britton, Carroll şi Fulton”, spune Dulca. O mare şansă pentru el ar apărea însă dacă Swansea ar retrograda. Atunci, jucătorii scumpi ar pleca şi cei de la echipa a doua ar fi mai bine promovaţi. Şi sunt şanse! „Lebedele” sunt pe penultimul loc în clasament după 11 etape.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net