La nici 18 ani, Ansu Fati a dat două goluri și a scos un penalty pentru Barca

Ultima actualizare:

    Ronald Koeman l-a felicitat pe Ansu Fati pentru evoluția lui și golurile marcateFoto: EPA-EFE
Ronald Koeman l-a felicitat pe Ansu Fati pentru evoluția lui și golurile marcateFoto: EPA-EFE

În aceeași etapă în care Luiz Suarez a înscris de două ori pentru Atletico Madrid, Ansu Fati a izbutit să facă uitată plecarea atacantului uruguayan. La nici 18 ani, fotbalistul originar din Bissau a reușit „dubla” și a scos și un penalty în meciul pe care FC Barcelona l-a câștigat cu 4-0 în fața lui Villarreal. Acesta a fost prima partidă oficială pentru catalani în actualul an competițional sub conducerea lui Ronald Koeman.

Ansu Fati a deschis seria marcând în minutele 15 și 19. Apoi, în minutul 35, a scos o lovitură de la 11 metri pe care Lionel Messi a transformat-o. Rezultatul final a fost stabilit de Pau Torres, care și-a înscris în propria poartă (min. 45).Originar din Bissau, oraș în care s-a născut în 31 octombrie 2002, Fati are și cetățenie spaniolă din 2019. Acesta a ajuns în Peninsula Iberică pe când avea 6 ani. Cum tatăl său a jucat fotbal în divizia a doua portugheză, iar apoi la CDF Herrera din Sevilla, tânărul a început să practice sportul cu balonul rotund la această din urmă grupare. În 2010, după numai un an, a trecut la FC Sevilla, iar în 2012 a ajuns la FC Barcelona, care l-a integrat în centrul de formare a jucătorilor La Masia. Promovat la seniori, Fati a disputat 34 de meciuri pentru prima echipă a catalanilor, marcând 10 goluri. 

Ansu Fati e cel mai tânăr marcator din istoria lui FC Barcelona

El a debutat în 31 august 2019, în meciul cu Osasuna. Intrat după pauză, a marcat un gol și a devenit astfel cel mai tânăr marcator din istoria lui FC Barcelona în campionatul de fotbal al Spaniei (16 ani, 10 luni și 4 zile). În 6 iulie 2020, la meciul cu Villareal (4-1), el a reușit golul cu numărul 9.000 din istoria grupării catalane, în toate competiţiile.La 14 septembrie 2019, într-un meci câștigat (4-2) cu Valencia, a mai doborât alte recorduri: a devenit cel mai tânăr titular și marcator de pe Camp Nou (16 ani, 10 luni și 18 zile), respectiv cel mai tânăr marcator și autor al unei pase decisive într-un meci de la crearea LaLiga. Însă recordurile sale nu se opresc aici. La 2 februarie 2020, el a devenit cel mai tânăr fotbalist care a reușit două goluri într-un meci din LaLiga. S-a întâmplat cu Levante (2-1), iar Fati avea atunci 17 ani și 94 de zile. La 15 octombrie anul trecut, el a debutat în echipa de speranțe a Spaniei. Iar în 10 decembrie 2019, a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii Campionilor Europeni la numai 17 ani și 40 de zile. Atunci, a înscris golul victoriei (2-1) Barcelonei în meciul cu Inter Milano. 

Ansu Fati are clauză de reziliere de 400 milioane de euro

În 4 decembrie, Barcelona i-a prelungit contractul până în 2022, clauza de reziliere fiind mărită la 170 de milioane de euro, iar apoi la 400 de milioane. Iar acum două luni, cotidianul catalan „Sport”, citat de lequipe.fr, a anunțat că FC Barcelona a refuzat o ofertă de 100 de milioane de euro pentru tânărul atacant Ansu Fati (17 ani). Publicația a precizat că oferta a fost de la un mare club european. Iar apoi s-a aflat că a fost vorba despre Manchester United. Preşedinte la FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu s-a mărginit atunci să spună în cadrul unei reuniuni cu conducătorii sectorului sportiv de la clubul catalan: „Ansu Fati nu este de vânzare. Nici nu are rost să mai discutăm".Fati a fost nominalizat pentru titlul ”Golden Boy” decernat de ”Tuttosport”, atât în 2019, cât și anul acesta. Pe de altă parte, și frații săi joacă fotbal. Braima este împrumutat de Barca la CD Calahorra, iar Miguel se află încă la școala catalanilor. 

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net