Juventus 2001 a dat 14 antrenori

Ultima actualizare:

    Mai mult de jumătate din lotul de 27 de jucători au devenit tehnicieni, unii de mare valoare. Zidane şi Conte sunt clar vârfuri de generaţie şi la acest capitol
Mai mult de jumătate din lotul de 27 de jucători au devenit tehnicieni, unii de mare valoare. Zidane şi Conte sunt clar vârfuri de generaţie şi la acest capitol

“Bătrâna Doamnă” n-a câştigat titlul în Serie A în sezonul 2000-2001, AS Roma luându-i atunci faţa la mustaţă. Carlo Ancelotti, tehnicianul acelei echipe, a inspirat însă o serie de elevi de-ai săi, care au furat meserie la greu. Consecinţa: 14 din 27 au devenit manageri sau antrenori principali, la diferite niveluri.

1. Tacchinardi are numele gravat pe stadion

Mijlocaşul care a petrecut 13 ani pe Delle Alpi s-a retras din activitate în 2008. Numele lui Alessio e scris pe noul stadion al lui Juventus alături de alte 49 de legende, dar în antrenorat n-a rezistat la fel de bine. A avut două mandate nefericite la Pergolettese, în Serie D, de care s-a despărţit anul trecut.

2. Zidane, erou de conjunctură

Zizou a fost cel mai mare jucător din acea echipă, dar ca antrenor a luat-o de foarte de jos şi se părea că va rămâne acolo. Realul l-a numit însă interimar în ianuarie 2016, după concedierea lui Rafa Benitez, iar rezultatele l-au ţinut în viaţă până azi. Are deja în palmares o Ligă a Campionilor, o Supercupă a Europei şi un Mondial al cluburilor.

3. Antonio e  “Conte” pe bancă!

Fostul mijlocaş a avut succes încă de la începuturile meseriei. Promovare în Serie A, cu Bari, trei titluri cu Juve şi probabil încă unul cu Chelsea, în acest sezon. În 2014 a preluat naţionala Italiei şi a reformat-o. Cu o echipă tânără s-a oprit în sferturile Euro 2016, învins de Germania la penalty-uri. 

4. Dinastia lui Tudor la Istanbul

Croatul are şi el un start fulminant în antrenorat la doar 38 de ani. Retras de la Hajduk Split în 2008, a condus această echipă doi ani, iar apoi a stat alţi doi pe banca lui PAOK, unde a dat de Raţ şi Lazăr. După un sezon la Karabuk, cu Latovlevic, Tănase şi Găman, a prins marele contract, la Galatasaray. 

5. Inzaghi, oportunist şi ca antrenor

Imensul atacant al lui Juventus şi-a încheiat cariera la AC Milan şi în 2013 s-a apucat de antrenorat chiar pe San Siro. A fost un rateu însă şi anul trecut a luat-o de jos, aşa cum pare şi normal. Acum e la Veneţia, în Serie C, aproape promovat în Serie B.

6. Zambrotta a descoperit India

Gianluca a fost 7 ani om de bază la Juventus, iar după Barcelona şi Milan s-a retras de la Chiasso, din Elveţia, unde a şi debutat ca antrenor, în 2013. Anul trecut a acceptat provocarea indienilor de la Delhi Dynamos, cu care a terminat sezonul pe podium.

7. Davids, prea “nebun” ca să fie antrenor

Edgar a fost o plăcere de privit ca jucător al lui Juventus şi mai apoi al lui Inter, Tottenham sau Barcelona, dar ca antrenor nu i-a ieşit. A avut doar două sezoane la Barnet, cu care a retrogradat în Liga a 4-a engleză, şi a încheiat demis după ce a refuzat să meargă cu echipa în unele deplasări pe motiv că erau prea departe.

8. Montero colindă America de Sud

Paolo a câştigat 12 trofee cu Juventus, dar uruguaianul a fost tot timpul atras de locurile natale. S-a retras acasă, la -Penarol Montevideo, unde a debutat ca antrenor, iar acum stă pe banca argentinienilor de la Ro-sario Central, după o scurtă aventură la vecinii de la Colon de Santa Fe.

9. Ciro Ferrara are stofă, dar n-are noroc

Fostul fundaş central cu 500 de meciuri în Serie A a avut toate şansele să reuşească în meseria de antrenor, dar încă n-a dat lovitura. A fost secund la naţionala Italei în mandatele lui Lippi şi Donadoni, apoi principal la Juventus, dar demis în 2010 după un sezon slab. A continuat la tineretul Italiei, apoi la Sampdoria şi, în sfârşit, Wuhan Zall, din China.

10. Gianluca Pessotto, vic-tima unei poveşti triste

Fostul mijlocaş care deborda de maturitate şi echilibru putea deveni un antrenor de mare succes, dar s-a stins repede. În 2006 a fost oprit de Didier Deschamps în staff-ul său la Juventus, dar s-a aruncat de la etajul 4, încercând să se sinucidă după procesul de corupţie, “Calciopoli”. A scăpat cu viaţă şi conduce sectorul juvenil al lui Juventus.

11. Rampulla creşte portari pentru Lippi

Michelangelo s-a retras în 2002 şi a fost o singură dată an-trenor principal, la modesta Derthona, din Serie D. A intrat apoi sub aripa protectoare a marelui Marcelo Lippi, care l-a luat cu el la Guangzhou Evergrande şi la naţionala Chinei, unde se află şi în prezent. În ambele locuri a fost secund responsabil cu antrenarea portarilor.

12. Marco Zanchi, un fel de Torje italian

Fostul fundaş a fost cinci ani sub contract cu Juventus, dar puţini şi-l aduc aminte pentru că a fost mai mereu împrumutat la alte echipe. A devenit şi el antrenor, modest ca şi jucător, la Vicenza şi Venezia, unde acum conduce centrul de copii şi juniori.

13. Athirson, fantoma braziliană

Fostul fundaş stânga a prins cinci meciuri şi o poză în tricoul lui Juventus şi poate fi pe bune poreclit “nomadul”, pentru că n-a jucat la nici o echipă prea mult. Îi antrenează pe amatorii de la Tocantins.

14. Juan Esnaider, samuraiul argentinian

Fostul atacant a prins Juventusul pe final de carieră şi din 2009 s-a apucat de antrenorat. A început ca secund al lui Michel la Getafe, unde a fost şi principal în 2016, a antrenat apoi echipa secundă a Zaragozei, pe Cordoba, iar acum e în Japonia, la Jeff United, din liga a doua.

image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net