Joacă finul şi cu naşul. Fraţii doping se bat pentru salvare

_bis7975.jpg

Neaga şi Mutu se ştiu din copilărie, dar au avut destine diferite în fotbal. Ca seniori s-au intesectat la FC Argeş, în laboratoarele antidoping şi azi, ca antrenori, în Timişoara – Voluntari
Foto: Click!

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Piteştiul a fost tot timpul o pepinieră superbă de fotbalişti, iar generaţia din finalul anilor ’90 a reprezentat crema post-Revoluţie. Din FC Argeş-ul care a terminat sezonul 1997-1998 pe locul 3, în spatele Stelei şi al Rapidului, s-au remarcat doi jucători de geniu, Adrian Mutu şi Adrian Neaga, prieteni de la vârsta de opt ani şi până diseară.

Deşi au fost inseparabili din copilărie cei doi nu au jucat la prima echipă din Trivale decât în sezonul menţionat mai sus. După acel podium de senzaţie prins în Divizia A, drumurile lor s-au despărţit. Mutu a plecat primul, la Dinamo, în timp ce lui Neaga i-au trebuit trei ani ca să ajungă la marea rivală, Steaua, în 2001. Apoi, şi în străinătate au ales diferit. Briliantul a luat-o spre vest, prima dată la Inter Milano, în timp ce Rică a fost mai atras de Orient, cu un prim stop la saudiţii de la Al-Nassr.

752737-mediafax_foto-george_filip.jpg

Mutu şi Neaga s-au întâlnit rar la echipa naţională
Foto: Mediafax

În toată această perioadă cei doi s-au văzut în fiecare mini-vacanţă şi prietenia de-o viaţă s-a concretizat cu “Briliantul” năşindu-l în 2010 pe Neaga la cununia cu Ela şi botezându-l şi pe fiul cel mic al celor doi care poartă acelaşi nume ca al băieţelului lui Mutu cu Alexandra, Mario. Pe la naţională cei doi n-au prea dat ochii, Neaga prinzând doar şase convocări fără gol marcat, în timp ce Mutu e golgheterul din toate timpurile cu 35 de reuşite, tot atâtea câte are şi Hagi.

Mutu e naşul lui Neaga

Cei doi Adrieni din Piteşti s-au copiat însă la nenorociri, culmea, cu “Rică” deschizător de drumuri. În 2001, pe când încă juca la FC Argeş, Neaga a fost prins cu metanolon în sânge, un steroid interzis în sport, creând primul şi cel mai mare scandal de dopaj pe care îl cunoscuse fotbalul românesc până atunci. Totul s-a lăsat însă fără suspendarea fotbalistului care, protejat de Steaua şi de Liga Profesionistă, a ajuns în Ghencea sub o muşamalizare jenantă a unui caz pentru care au plătit doar medicii. Avea să fie însă pistol cu apă pentru ceea ce urma să păţească Mutu 13 ani mai târziu, când a fost prins dopat cu cocaină în timp ce era legitimat la Chelsea.

mutu-aniversare.jpg

Lui Mutu îi place să bea vin şi să fumeze un trabuc
foto: arhivă personală

Aceste episoade nu i-au făcut însă pe niciunul să bage capul în pământ şi, jucând rolurile de contra-exemple, să se abţină puţin din a da sfaturi. Dimpotrivă, ambii sunt disperaţi să ajungă antrenori mari şi culmea, soarta i-a pus din start faţă în faţă în ACS Poli Timişoara – FC Voluntari. Meciul se anunţă pe viaţă şi pe moarte, atât gazdele antrenate de Neaga, cât şi ilfovenii “Briliantului” având nevoie urgentă de puncte pentru a se salva de la retrogradare.

Au glumit amical înainte de meciul oficial

Cu asemenea relaţie în spate ar fi fost greu pentru Mutu şi Neaga să se poarte ca şi când nu se cunosc şi ambii admit că au glumit mult pe marginea acestui meci. “Am râs şi l-am întrebat dacă foloseşte aceeaşi echipă. Şi el m-a întrebat de doi jucători de la mine. Suntem prieteni de la vârsta de 8 ani şi e şi naşul meu. E normal”, a declarat Neaga. “Rică mi-a scris că abia aşteaptă să mă bată. El e antrenor de trei minute şi s-a gândit să-mi trimită mie primul sms. I-am urat multă baftă, dar doar până la meciul cu mine, că acolo e greu”, a glumit şi Mutu. Noi sperăm doar să nu iasă o glumă de meci.

_bis7981.jpg

Pe cei doi îi leagă o prietenie veche şi au devenit şi rude
Foto: Click!

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5