Hagi marchează, Răducioiu dictează!

Ultima actualizare:

    Ianis Hagi, decarul  echipei naţionale U 15,  îi calcă pe urme tatălui  său, “Regele” Gică Hagi
Ianis Hagi, decarul echipei naţionale U 15, îi calcă pe urme tatălui său, “Regele” Gică Hagi

La mijlocul unei săptămâni în care fotbalul stă sub semnul Cupei României, competiţie parcă prăfuită, un meci de juniori e o alternativă mai plăcută. Mai ales dacă joacă naţionala, iar în anturajul ei găseşti nume grele din Generaţia de Aur, de ale cărei performanţe ne agăţăm adesea ca nişte obsedaţi. La România Under 15 antrenor e Florin Răducioiu.

Cvasi-debutant. Răducioiu s-a întors în ţară după ce a încercat să-şi găsească un contract în Italia. N-a avut succes acolo, dar diploma de la Coverciano şi cele 21 de goluri marcate în doar 40 de meciuri pentru România (record de eficacitate) l-au convins pe Mircea Sandu să-l facă selecţioner. Pentru început, la juniori. În echipa lui Răducioiu, numărul 10 îl deţine Hagi.

Radu nu joacă FIFA 98 pe playstation, ci chiar îl are pe Hagi în echipă. Nu e Gică, ci Ianis, puştiul de 14 ani al Gicanului. Ianis e bucăţică ruptă din Hagi, de la atitudine, mers, şut, ambiţie şi tot ce m-ai vreţi. Când nu primeşte mingea, se oftică, îşi pune mâinile în şolduri şi pe chipul lui se vede dezamăgirea.

E prea mic ca să înjure, dar nici taică-su nu le-a avut cu astea. Gică înjura portarii cu şuturi a căror traiectorie unii o mai calculează şi astăzi. Aşadar, la Mogoşoaia s-au întâlnit România şi Turcia, la copii, pe un soare cu dinţi destul de ascuţiţi. În tribună vreo 300 de oameni, jumătate dintre ei, vipuri, ceilalţi antrenori de la cluburi, copii de prin zonă, câteva mame cu BMW-uri şi ochelari de soare luxoşi, probabil şi nişte curioşi.

Hagi a venit cu două minute înaintea începerii meciului. Suficient ca să-şi vadă copilul cu mâna la inimă în momentul intonării imnului. Regele s-a oprit pe scări, a ascultat „Deşteaptă-te române!", le-a permis unor turci să-şi facă poze cu el şi s-a dus glonţ lângă Belodedici şi Prodan. Partida a început, cu Răducioiu agitându-se pe bancă. E acelaşi Răducioiu, cu zulufi blonzi şi voce uşor piţigăiată. Ştie însă mai bine româneşte decât atunci când juca în Italia şi ne spunea pe la aeroport că urmează „un meci dificile, cu un grande adversar şi că asta e situaţia vero".

Radu pare un tată pentru puştii din naţională. Îi strigă doar pe numele mic şi-i încurajează mereu. Are şi el doi băieţi, Alessandro (15 ani) şi Andrea (13 ani), dar lor le-a plăcut rapp-ul, cu fotbalul mai subţire. Copiii fac toţi banii pe gazon. E fascinant să auzi nişte băieţaşi de maximum 15 ani strigând „Pas", „Ieşi", „Strânge", „Dă-o" ori văitându-se cu „aoleu" atunci când sunt loviţi. Răducioiu îi îndeamnă întruna să joace, „Hai, la joc, la joc!". Unul dintre ei pierde o minge şi se supără, însă fostul internaţional îl ia la rost. "Care e problema? Joacă!". Copiii pasează frumos şi, vorba analistului Ilie Dumitrescu, îşi subordonează adversarii. În minutul 8 e deja 2-0 pentru România. Hagi e însă de neclintit. Îşi urmăreşte fiul, pe Ianis, dar şi copiii, pentru că trei sferturi din lotul convocat de Răducioiu provine de la Viitorul. Hagi e tăticul tuturor, aşa îl consideră copii Academiei.

Dedicaţie pentru tata

Vine minutul 18. Ianis, cel mai mic de pe teren şi ca vârstă şi ca statură, primeşte o minge în jumătatea adversă, evită un turculeţ, îşi face mingea pentru şut, penduleză scurt şi trimite un stâng imparabil, aproape sub bară. Gol de kinogramă! Juniorul îşi încrucişează mâinile la piept, asemenea lui Balotelli, se lasă îmbrăţişat, şi apoi arată cu degetul către seniorul din tribună, în semn de dedicaţie.

Regele izbucneşte în râs, iar Prodan îl bate pe spate: „E al tău, Gică!" „Tata mi-a zis mereu ca atunci când ajung la 30 de metri să caut poarta. El mă sfătuieşte mereu numai de bine. Sunt mândru că e tatăl meu!", a spus micul Ianis după meci.

«Regele», asaltat cu întrebări despre Ianis

Hagi n-a scăpat de tirul întrebărilor. „Cum îl vezi pe Ianis?", „Eşti mulţumit?", „Seamănă cu tine?", „Dă mai bine cu stângul decât cu dreptul?". Am reţinut doar atât: „Eu am fost eu, Ianis e Ianis. Nu ne mai comparaţi!". Şi pentru că trăim în România şi Liga 1 ne ocupă destul timp, în plin proces de prezentare a calităţilor fiului său, Gică s-a trezit lovit de o întrebare, din altă galaxie: „Crezi că Steaua mai poate pierde campionatul, după ce a fost învinsă la Braşov?" A dat impresia că nimic nu l-ar fi deranjat mai tare. Şi totuşi, ce-ai zice Gică de asta: „Ianis e bun, îl vrei la Steaua?". O să vină, stai liniştit!

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net