Gigi, el e Steaua ta! Puştiul Ianis Stoica, debut de senzaţie la FCSB

Ultima actualizare:

    Ianis Stoica, la primul său gol pentru FCSB
Ianis Stoica, la primul său gol pentru FCSB

Meciul Sănătatea Cluj – FCSB (1-6) din Cupa României a lansat în fotbalul autohton o nouă „stea”. La aproape 15 ani, Ianis Stoica e doar cu o lună mai în vârstă decât Steaua lui Gigi Becali.

Să debutezi în fotbalul mare atât de devreme (14 ani şi 10 luni) şi să dai gol pentru echipa de suflet a tatălui tău poate fi oricând un scenariu de film. „Cred că o să scriu o carte despre acest meci”, a recunoscut puştiul-minune Ianis Stoica la finalul unui meci pe care îl va ţine minte toată viaţa.

La 5-0 pentru FCSB, Nicolae Dică l-a scos de pe teren pe Golofca pentru a-i oferi şansa debutului unui copil care abia şi-a luat buletinul. „Mi-a explicat tata cât de greu e să porţi tricoul Stelei. Şi la antrenament mi-e greu să-l port. Să vină Alibec şi să-mi spună salut e mare lucru la 14 ani. A fost incredibil. Mi s-au înmuiat picioarele când am fost chemat de la încălzire”, a mărturisit Stoica, cel care a închis tabela (6-1) în confruntarea de Cupă cu Sănătatea Cluj cu o reluare simplă, cu poarta goală. „Acest debut şi acest gol au venit în urma muncii mele. De opt ani fac fotbal, toată viaţa mi-am dedicat-o acestui sport. Fac şi câte două antrenamente pe zi”, spune adolescentul Ianis, devenit cel mai tânăr jucător şi cel mai tânăr marcator din istoria glorioasă a Stelei (sau FCSB-ului, în varianta actuală). Ca o coincidenţă interesantă, Ianis Stoica (născut în decembrie 2002) are exact aceeaşi vârstă ca şi clubul preluat în ianuarie 2003 de Gigi Becali.


    Pompiliu Stoica, într-un meci Steaua - Liverpool
Pompiliu Stoica, într-un meci Steaua - Liverpool

Ianis Stoica a venit pe lume într-o perioadă în care tatăl său, Pompiliu Stoica, era om de bază în echipa Stelei. Fostul fundaş stânga a evoluat patru sezoane (2000-2004) în tricoul roş-albastru, perioadă în care a strâns şi câteva selecţii la naţională. „M-am simţit fericit şi împlinit. Una e când debutezi ca jucător, alta e când asisşti la debutul copilului tău. I-am spus să respecte cerinţele antrenorului şi să vină cu ceva în plus”, a declarat Pompiliu Stoica, acum în vârstă de 41 de ani. Dacă Pompiliu era fundaş lateral, Ianis Stoica e mijlocaş dreapta şi e cu aproape 15 centimetri mai înalt decât tatăl său. „Eu am mai multă forţă, el avea mai multă viteză”, a precizat Stoica junior.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net