Fundaşii de aur ai Stelei

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vlad Chiricheş a dat un gol, o pasă de gol şi a jucat superb în defensivă. Colegul său de linie, Iasmin Latovlevici, nu s-a lăsat mai prejos: a arat banda stângă a terenului, a deschis scorul şi le-a dat olandezilor lovitura decisivă la penalty-urile de departajare.

Calificarea miraculoasă a Stelei n-a stat pe umerii atacanţilor, aşa cum ar fi fost normal. Rusescu, Tănase, Nikolic şi ceilalţi stelişti din avanposturi s-au zbătut mult, dar au rămas datori la capitolul finalizare. Pentru a sparge rezistenţa olandezilor de la Ajax, a fost nevoie de inspiraţia a doi fundaşi, Vlad Chiricheş şi Iasmin Latovlevici.

Mai întâi de toate, cei doi au asigurat în mod exemplar spatele Stelei. Astfel, minunea de pe Arena Naţională n-ar mai fi fost posibilă dacă, în debutul partidei, Chiricheş nu s-ar fi aruncat la sacrificiu în faţa lui Eriksen, a cărui şut se îndrepta spre plasa lui Tătăruşanu. Apoi, văzând că atacul Stelei e lipsit de claritate, Chiricheş şi Latovlevici au luat meciul pe cont propriu.

Prima lovitură a picat în minutul 38, când pasa lungă a lui „Chiri" l-a găsit liber pe „Lato", iar acesta din urmă a punctat pentru 1-0. Pentru a trimite meciul în prelungiri, nu era de-ajuns. În repriza secundă, forsingul Stelei s-a concretizat tot pe filiera Latovlevici - Chiricheş: primul a aruncat lung de la margine, un fundaş al lui Ajax a respins, iar stoperul Stelei a aruncat stadionul în aer cu o execuţie de pus în ramă.

Ca un semn al destinului, Chiricheş avea şi banderola de căpitan atunci când a marcat, preluată de la Cristi Tănase. Rămas puţin dator, Latovlevici a apărut din nou în prim-plan exact în momentul culminant al serii. La loteria penalty-urilor, fundaşul stânga a pus punct emoţiilor, transformând cu sânge rece a patra lovitură a Stelei.

Preţul lui Chiricheş a sărit la 20 de milioane

Responsabil pentru primul gol încasat de Steaua la Amsterdam, Vlad Chiricheş s-a revanşat cu vârf şi îndesat. La final, fundaşul şi-a vărsat întreaga frustrare acumulată la acest debut de an.

„În ultimele două săptămâni am fost făcut în toate felurile, cu ou şi cu oţet. Cred că merit totuşi puţin respect. Poate să spună oricine ce vrea despre mine, dar nu chestii de genul că valorez 15 milioane de lei vechi", a răbufnit Chiricheş, atacând o declaraţie dată despre el de fostul internaţional român Marcel Răducanu, acum stabilit în Germania. Referitor la cota de piaţă a lui Chiricheş, Becali nu mai vrea să-l lase cu 15 milioane de euro. „A crescut la 20 de milioane", a anunţat patronul roş-albaştrilor.

«Mandibulă», inventat de Hagi

Iasmin Latovlevici are în spate o poveste emoţionantă. În copilărie, el a fost la un pas de a renunţa la fotbal, la recomandarea medicilor. Îmbolnăvit de astm la 7 ani, Iasmin a continuat totuşi să facă sport, în special datorită insistenţelor tatălui său.

simeon stalpnicul png

"Făceam crize des, rămâneam fără aer, eram nevoit să dorm nu întins, ci stând în şezut, că altfel mă sufocam. A fost teribil. Mi-aduc aminte că bunica făcea mămăligă, o înfăşura într-un prosop şi mi-o punea pe piept. Eram alergic la pene, puf şi praf", şi-a amintit Latovlevici într-un recent interviu.

Pe la 12 ani, stelistul a scăpat de boală, dar a rămas cu sechele, mandibula deplasându-i-se puţin în faţă, într-o poziţie anormală (de-aici şi porecla "Mandibulă" cu care s-a ales).

Ulterior, cariera de fotbalist a lui Latovlevici ar fi ajuns într-un punct mort fără ajutorul lui Gică Hagi. Pe când era antrenor la Poli Timişoara, "Regele" l-a remarcat pe eroul de azi al Stelei la un satelit al bănăţenilor, chemându-l de urgenţă la prima echipă a lui Poli.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net