Fotbaliștii crescuți la propriile Academii, o raritate în Liga 1

Ultima actualizare:

    Radu Boboc este în prezent jucătorul cel mai bine cotat de la Viitorul ConstantaFOTO: Sportpictures.eu
Radu Boboc este în prezent jucătorul cel mai bine cotat de la Viitorul ConstantaFOTO: Sportpictures.eu

În fotbalul mare, centrele de copii și juniori nu sunt doar o pepinieră pentru echipa mare, dar și cea mai profitabilă resursă a cluburilor. Din păcate, în România, doar câteva grupări au înțeles acest lucru și au investit cu adevărat în creșterea talentelor.

Academia de Fotbal înființată de Gheorghe Hagi la Constanța este cam singura din țară care își merită acest statut. Într-o statistică publicată pe transfermarkt.de, nu mai puțin de 19 jucători crescuți de acest centru și juniori se regăsesc în lotul lărgit al Viitorului Constanța din acest sezon! Dintre aceștia, 12 au jucat în actualul campionat măcar câteva minute. Chiar dacă Gabi Iancu este cel mai experimentat dintre ei, cel mai bine cotat este fundașul Radu Boboc. În vârstă de 21 de ani, acesta este cotat la 1,1 milioane de euro.

La distanță destul de mare de lider vin două centre tradiționale în producerea de talente: Universitatea Craiova și Dinamo. Ambele echipe au avut în componența loturilor în acest campionat câte 8 jucători. Numai că dacă antrenorii de la Știința au folosit 7 dintre aceștia, ”câinii”, ieșiți cam șifonați din încercările trecute cu ”New Dinamo” nu au utilizat decât 5, unul dintre ei fiind totuși o apariție meteorică. Rezultatele din ultima perioadă ale celor două echipe au făcut ca valorile de piață ale jucătorilor proveniți din propriile Academii să fie substanțial diferite. Astfel, dacă Mihăilă este, cu 1,3 milioane de euro, cel mai bine cotat puști de la Craiova, echipă care se bate la titlu, la Dinamo  lider este Ricardo Grigore. El are o valoare de doar 400.000 de euro, dar formația lui speră să evite retrogradarea în acest sezon.

Pe locul patru în acest clasament se află Politehnica Iași, cu 5 fotbaliști în lot. Doar trei dintre aceștia au apucat să joace în acest campionat, în perioada în care antrenor era Mihai Teja. De altfel, portarul Ștefan Târnovanu (20 de ani) a și semnat toamna trecută un contract cu FCSB, acesta fiind unul dintre motivele pentru care are o cotă de 300.000 de euro.

Campioana ultimelor ediții ale Ligii 1, CFR Cluj, a folosit în acest sezon doar trei dintre cei patru jucători crescuți la centrul de copii și juniori aflați în lot. Cel mai cunoscut dintre aceștia este Alexandru Păun care e unul dintre cei mai valoroși jucători ai formației lui Dan Petrescu. Numai că el are 25 de ani, astfel se explică de ce a ajuns om de bază. În acest campionat au mai fost folosiți tinerii Cătălin Itu și Claudiu Petrila, dar aparițiile lor au fost mai mult forțate de regulamentul care impune folosirea în formula de start a doi jucători sub 21 de ani decât pentru că ”Bursucul” ar fi un antrenor care încurajează creșterea tinerilor.

Din păcate, există patru echipe dintre cele 14 din prima ligă care nu au în lot nici măcar un jucător provenit din propriul centru de copii și juniori. Acestea sunt Sepsi Sfântu Gheorghe, Academica Clinceni, Chindia Târgoviște și FC Hermannstadt. Surprinde prezența pe această listă în special a ultimelor două formații, reprezentantele unor orașe care au dat de-a lungul timpului multe nume importante în fotbalul românesc.

Jucători promovați din propriile Academii

1. FC Viitorul 19

2. Univ. Craiova 8

3. Dinamo 18

4. Poli Iași 5

5. CFR Cluj 4

6. FC Voluntari 3

7. FC Botoșani 2

8. FCSB 1

9. Astra 1

10. Gaz Metan 1

Messi, produs al Academiei de la Barcelona, ”La Masia”

Marile cluburi din întreaga lume știu că propriile Academii reprezintă tezaurul lor și fac tot ce pot să descopere tinerele talente pentru a le aduce la vârste cât mai fragede. Așa a procedat, de exemplu, FC Barcelona în 2002, cu un puști în vârstă de 15 ani, Lionel Messi. Acesta a făcut parte și din echipele Under 15 și Under 17 (unde a fost coechipier cu Fabregas și Pique) înainte de a debuta la echipa mare la vârsta de 17 ani. Era seara de 16 octombrie 2004 când sud-americanul era introdus pe teren în minutul 82 al derby-ului cu Espanol. A fost startul unei cariere de senzație în care nu a îmbrăcat decât tricoul Barcelonei, formație pentru care a marcat, până în acest moment, 627 de goluri în 718 meciuri disputate în toate competițiile.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net