Fost preşedinte la FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu ar fi fost reţinut de poliție

bartomeu-josep-maria-epa-efe-h_56456444.jpg

Josep Maria Bartomeu
Josep Maria Bartomeu
Foto: EPA-EFE

Poliţia catalană a desfășurat, astăzi (luni, 1 martie), o operaţiune la sediul lui FC Barcelona, în urma căreia fostul preşedinte demisionar Josep Maria Bartomeu (57 de ani) ar fi fost reținut. ​​Acțiunea a fost declanșată cu şase zile înainte de alegerile pentru preşedinţia clubului catalan.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei regionale catalane, „în prezent desfăşurăm o operaţiune cu agenţi ai departamentului de infracţiuni economice". Dincolo de declarația dată  pentru AFP și preluată de news.ro, oficialul n-a oferit mai multe detalii, în timp ce alte surse poliţieneşti au indicat că este vorba despre percheziţii.
Potrivit marca.com, Bartomeu a fost reţinut, în aceeași situație fiind Oscar Grau, fost director executiv, şi Roman Gomez Ponti, fost şef al departamentului juridic al clubului.
Anul trecut, presa iberică a scris că FC Barcelona ar fi plătit o companie de social media pentru a critica online persoanele cheie ale clubului, într-un scandal supranumit "Barcagate". Printre cei vizaţi de I3 Ventures, într-o campanie de trei ani, s-au aflat Lionel Messi, Pep Guardiola, Xavi şi Gerard Pique. Primul a fost criticat pentru reticența de a semna un nou contract cu Barca, în timp ce Pique a fost vizat în urma proiectului său de revigorare a Cupei Davis. Preşedinte al Barcelonei, Bartomeu, a negat acuzaţiile în februarie 2020. Apoi, în aprilie 2020, șeful catalan i-a făcut să demisioneze pe patru membri ai Consiliului de Administraţie: vicepreşedintele Emili Rougeaud, trezorierul Enrique Tombas,  Silvio Elias, purtător de cuvânt şi conducător al echipei de rezerve, şi Josep Pont, responsabil commercial. Ulterior, au părăsit clubul alţi doi membri ai CA, Maria Teixidor şi Jordi Calsamiglia. Rougeaud, de pildă, a declarat pentru postul de radio Cadena Ser, citat de lequipe.fr: ”Bartomeu m-a chemat și mi-a spus că vrea să remanieze junta pentru că se teme de câțiva conducători, mai ales de mine”. Cei şase demisionari și-au prezentat motivele plecării într-o scrisoare deschisă: "Am ajuns la această decizie după ce nu am reuşit să inversăm criteriile şi metodele de conducere ale clubului în faţa provocărilor importante ale viitorului şi, în special, ale noului scenariu post-pandemie. Ca un ultim serviciu pentru clubul nostru, recomandăm ca de îndată ce circumstanţele o vor permite să fie convocate alegeri noi”. Demisionarii au solicitat un audit extern cu scopul de a face lumină în scandalul legat de acţiunile firmei I3Ventures, angajată de conducerea clubului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea după o serie de campanii de calomniere a unor jucători, foşti jucători şi antrenori ai echipei, între care se află Leo Messi, Gerard Pique, Xavi, Carles Puyol şi Pep Guardiola. Cei opt membri ai conducerii clubului au adresat o plângere oficială poliţiei. Ceea ce a declanșat ancheta care este în curs de desfăşurare de câteva luni.
Josep Maria Bartomeu a făcut parte din conducerea lui FC Barcelona din 2003. Atunci, el a candidat cu echipa cu care Joan Laporta a obținut președinția, devenind responsabil cu echipa de baschet. În 2005, a demisionat o dată cu Sandro Rosell, aceștia fiind în dezacord cu Laporta. În 2010, a făcut parte din echipa lui Rosell, care a câștigat șefia clubului. A fost numit  atunci vicepreședinte. Iar în 23 ianuarie 2014, a devenit președinte după demisia lui Rosell. Ales în 18 iulie 2015, cu 54% din voturi, Bartomeu ar fi trebuit să își încheie mandatul în 20 martie 2021, însă a fost forțat să demisioneze în octombrie 2020. E de menționat că FC Barcelona a câștigat 79 de trofee sub președinția omului de afaceri catalan. 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1