Fără Dinamo şi Rapid în Europa după 32 de ani?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Steaua a întrerupt în acest an supremaţia provinciei în Liga I, dar Bucureştiul va suferi două pierderi mari în competiţiile continentale. Nici Dinamo, nici Rapid nu vor prinde Liga Europa, care va fi văzută anul acesta la Ploieşti, Giurgiu, Târgu Jiu sau Cluj. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România de pe vremea comunismului.

Pentru Rapid, lucrurile sunt foarte clare. Giuleştenii ştiu încă din decembrie 2012 că n-au voie în Europa din cauza intrării în insolvenţă, indiferent dacă ar ocupa în clasament un loc care să le permită asta. N-ar fi fost însă oricum cazul. Asta pentru că în ciuda unui retur peste aşteptări, rapidiştii ocupă locul şapte, care nu duce nicăieri, iar toată lumea e împăcată în Grant cu această idee.

Pentru Dinamo, lucrurile sunt însă mai dramatice. Deşi cu probleme financiare aproape la fel de mari ca la Rapid, „câinii" au ţinut aproape de podium şi au fost una dintre cele patru echipe care s-au bătut la locurile doi şi trei. În ultimele cinci meciuri, băieţii lui Ţălnar au învins însă doar de două ori şi Europa s-a transformat dintr-o dată într-o iluzie. După înfrîngerea cu Steaua, Dănciulescu şi compania au căzut până pe locul cinci, la patru puncte distanţă de ultimul loc de Liga Europa.

Rapidul a avut un sezon european foarte scurt în 2012

simeon stalpnicul png

În condiţiile în care mai sunt doar trei etape până la finalul campionatului, e greu de crezut că diferenţa poate fi surmontată, iar Dinamo e şi ea cu un pas în afară lumii bune a fotbalului continental. Astfel, fără Rapid şi Dinamo în Europa după 32 de ani, imnul celei de-a doua competiţii UEFA intercluburi se va auzi cel mai probabil la Târgu Jiu, Giurgiu, Ploieşti şi poate Cluj, dacă ardelenii vor câştiga Cupa.

Exceptând sezonul 1980-1981, Dinamo şi Rapid au mai rămas braţ la braţ în afara Europei doar de două ori, în sezoanele 1966-1967 şi 1961-1962. Pentru alb-roşii mai există totuşi şanse matematice, dar au trei meciuri grele, la Vaslui şi Galaţi şi pe teren propriu cu Viitorul Constanţa, echipă în foame disperată de puncte pentru salvarea de la retrogradare.

«Salvăm Rapidul dacă încălcăm puţin regulamentul!»

Pentru Rapid nu se mai pune problema cupelor europene, care se vor vedea doar la televizor pentru ani buni, ci a menţinerii clubului pe prima scenă fotbalistică a ţării. Dacă în plan sportiv, acest deziderat a fost atins, giuleştenii fiind matematic salvaţi, având deja 45 de puncte acumulate, lucurile stau prost când vine vorba de licenţiere. Dosarul Rapidului nu este deloc în regulă, a fost respins de două instanţe şi doar Tribunalul Sportiv de la Lausanne îi mai poate salva. Dumitru Dragomir (foto), preşedintele LPF, a dat însă ieri o declaraţie şocantă prin care anunţă că regulamentele ar putea fi uşor fentate şi Rapidul salvat pe ultima sută de metri.

„Eu cred că Rapid va evolua tot în Liga 1 şi în sezonul următor. Dacă se încalcă doar puţin regulamentele şi statutele, se poate face aşa ceva. Mijloace se găsesc, important e să învăţăm să nu mai facem rău. Eu vă spun doar atât: Adunarea Generală poate lua orice decizie", a spus Dragomir. După sistemul „Rapid arde şi Copos se piaptănă", patronul nu a venit cu un plan de salvare, dar s-a găsit să se plângă de arbitrajul de la meciul cu Astra, când chiar nu mai contează punctele. „Pur şi simplu îşi bat joc de această echipă", a spus acesta.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net