EXCLUSIV Marica, exemplu pentru milionarii români. Ciprian susţine financiar bursieri români la Princeton şi Harvard

Ultima actualizare:
Jennifer Dossey este fiica fostului fotbalist Ibrahim Dossey
Jennifer Dossey este fiica fostului fotbalist Ibrahim Dossey

Fotbalistul şi-a deschis o fundaţie caritabilă prin care ajută tineri talentaţi să se realizeze în domeniile lor de activitate.

România are mulţi milionari, dar puţini dintre ei au dat ceva înapoi societăţii. Ciprian Marica, un fotbalist care n-a ajuns în niciun top Forbes şi cu o carieră limitată de timp, a hotărât să ajute performanţa. Susţine singur financiar 7 bursieri care excelează în ştiinţe exacte, sport şi arte. Iată cum explică internaţionalul de 29 de ani gestul său filantropic.

Click!: Ciprian, cum ţi-a venit ideea să deschizi această Fundaţie?

  • Ciprian Marica: Particip de mulți ani la evenimente de binefacere, însă am simțit că e momentul să încurajez performanța mai susținut. Eu am primit toată susţinerea la începutul carierei şi alţii merită al fel. Talentul trebuie  recunoscut  devreme  și susținut financiar.

Chiar ai câştigat atât de mulţi bani încât să fii şi tu realizat financiar şi să-ţi permiţi şi astfel de iniţiative?

  • Am reușit  să  fac  performanță  și  asta  îmi permite să duc un trai liniștit și așezat. Nu consider că trebuie să atingi un prag financiar foarte înalt înainte să începi să îi ajuți și pe cei din jurul tău. Fundația Ciprian Marica este un proiect de suflet.

Ce îţi proprui prin această Fundaţie?

  • Să susţin tinerele talente care doresc să facă performanță în orice domeniu, precum și  pe dascălii  lor.  Am şi un vis: să deschid prima școală vocațională privată. Avem  deja bursieri  la  Princeton,  la  Harvard şi e o mare satisfacție pentru mine că pot să contribui, măcar în mică măsura, la succesul lor.

Cine a fost primul tău bursier şi cum ai ajuns la el?

  • Primul  bursier  al  fundației  Ciprian  Marica este Casian Pătrașcanu,  olimpic la matematică și  informatică. A fost descoperit de profesorul Florin Colceag și  a intrat în programul de bursieri ai fundației când a primit scrisoarea de invitație în tabăra  de  vară  “Investigations  in  Number  Theory”,  din  cadrul  Stanford  Pre-Collegiate Summer Institutes. Atunci l-am ajutat să ajungă în Statele Unite. Cea  mai  recent bursieră  este  Miruna  Iordache,  micuța campioană la gimnastică pe care a descoperit-o echipa fundației pe internet.

Cum îţi identifici şi apoi selectezi bursierii?

  • Îi  am în echipa fundației,  ca ambasadori,  pe Monica Petrică, prim-balerina  Operei  Naționale  București,  Tiberiu  Soare,  dirijor  al  Orchestrei Operei Naționale Română,  și  pe profesorul  de  matematică  Florin  Colceag,  supranumit  „antrenorul  de  genii” deoarece pregătește tinerii pentru olimpiade naționale și internaționale. Alături de ei i-am selectat pe cei șapte bursieri, luând în considerare rezultatele acestora deosebite și nu în ultimul rând, intuiția.

O susține pe fiica lui Ibrahim Dossey

Marica, alături de cei pe care-i ajută.
Marica, alături de cei pe care-i ajută.

Una dintre cele două burse în domeniul sportului pe care le oferă Ciprian Marica se îndreaptă către Jennifer Dossey, fiica fostului fotbalist ghanez, Ibrahim Dossey. După decesul acestuia în urma unui accident rutier avut loc în 2008, familia acestuia a rămas fără susţinere financiară, dar micuţa Jennifer, acum în vârstă de 11 ani, es campioană naţională la atletism. Pentru a-şi duce mai departe cariera, Marica a luat-o sub aripa lui şi îi oferă tot ce are nevoie pentru a face performanţă.

Vrea să-i premieze şi pe profesori


    Marica, alături de cei pe care-i ajută.
Marica, alături de cei pe care-i ajută.

Dacă printre bursierii lui Ciprian Marica se regăsesc până acum doar elevi, acesta ne lasă să credem că urmează şi recompensarea celor care crează valori, dar nu sunt apreciaţi suficient. Profesorii, unii cu salarii de nimic în România, vin la rând. “Am planuri  mari  pentru Fundația Ciprian Marica, dar nu vreau să dezvălui acum toate detaliile. Pot să spun doar că au în centru profesorii și că merg tot pe calea educației”, a dezvăluit Marica.

Copiii din fotografie, de la stânga la dreapta

  • Mircea Dumitrescu, un mare talent în vioară.
  • Iustina Crăciun, specialist în Astronomie și Astrofizică
  • Jennifer Dossey, campioană naţională la atletism
  • Andreea Miruna Iordache, campioană la gimnastică aerobic
  • Irina Georgiana Tarău, 20 de medalii interne şi internaţionale la balet
  • Denis Turcu, olimpic la astronomie, fizică, matematică, științe, chimie
  • Casian Pătrăşcanu, olimpic la matematică şi informatică

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net