Eric Abidal, adevăratul câştigător al Ligii Campionilor

Ultima actualizare:

    Eric Abidal
Eric Abidal

Barcelona a câştigat sâmbătă seara, la Londra, pentru a patra oară titlul de campioană a Europei. Dincolo de toate numele mari prezente pe gazonul stadionului Wembley, unul s-a detaşat în mod deosebit.

Nu este vorba de Messi... Este francezul Abidal, adevăratul câştigător al serii de sâmbătă.

simeon stalpnicul png

La 17 martie 2011, Abidal suferea o operaţie complicată de extirpare a unei tumori la ficat.

Atunci lupta pentru viaţă. La 28 mai 2011, complet refăcut, francezul lupta pentru cel mai important trofeu din fotbalul european: Liga Campionilor. Şi în ambele cazuri a triumfat!

Stupoare în momentul în care Barcelona a anunţat „11"-le de start: Abidal pe postul de fundaş stânga, deşi toată lumea credea că acea poziţie va fi acoperită de Puyol (mutat de Guardiola în centru, spaniolul s-a accidentat ulterior, la încălzire, şi i-a cedat locul lui Mascherano).

Vezi şi:

REVISTA PRESEI "Bun venit pe planeta Barca!"

UPDATE: Bătăi de stradă în Barcelona după finala Ligii Campionilor

FOTO Imagini spectaculoase de la meciul Barcelona - Manchester United

Astfel, deşi mai avea la dispoziţie variantele Maxwell şi Adriano, ambii cu mai multe partide în picioare în ultima perioadă, Pep a riscat cu Abidal, francezul primind misiunea de a stopa incursiunile lui Valencia. Lui Guardiola i-a ieşit însă!

Francezul a jucat fără greşeală, iar după meci, la festivitatea de premiere, a avut parte de o surpriză.

Puyol, care recuperase banderola de căpitan în ultimele minute, de la Xavi, i-a încredinţat-o lui Abidal, care a avut astfel ocazia să ridice primul trofeul acordat câștigătoarei Ligii Campionilor.

Ocazie pe care nu a avut-o la Roma, în urmă cu doi ani, la victoria (2-0) obţinută tot în faţa lui Manchester, când nu a putut evolua fiind suspendat.

Născut la Saint-Genis-Laval, în 11 iulie 1979, Eric Abidal s-a format ca fotbalist la AS Lyon-Duchere, avându-l ca idol pe Maradona.

Nu a devenit însă om de atac, ci apărător central sau lateral. În 2000, a ajuns la AS Monaco, iar apoi a petrecut cinci sezoane la Lille și Lyon.

Înzestrat cu destule calităţi din naştere - este pe cât de rapid, pe atât de rezistent -, francezul s-a dovedit de la început şi foarte echilibrat în joc, dar şi ca posesor al unei tehnicităţi remarcabile pe spaţii mici.

Promovat şi la naţională, de Raymond Domenech, în 18 august 2004, la meciul cu Bosnia-Herţegovina, el a intrat în vizorul unor cluburi europene importante.

Antrenor la FC Barcelona, Frank Rijkaard a dorit să-l transfere. A propus clubului din Lyon un schimb cu Saviola, însă a fost refuzat, acesta din urmă fiind la final de contract, ceea ce însemna că putea fi transferat pe gratis.

După lungi tratative, chiar dacă iniţial a refuzat să plătească 20 de milioane de euro, Barca l-a luat pe Abidal cu "doar" 16, înţelegerea fiind semnată în 29 iunie 2007.

Participant la majoritatea succeselor catalane din ultimii ani, francezul a primit vestea că este grav bolnav în această primăvară.

Operat de tumoră la ficat, de doctorul Josep Fuster Obregon, la Barna Clinic, a avut puterea să revină în forţă.

Tată a trei fete, el a învăţat să preţuiască şi mai mult viaţa. "Fotbalul te ajută să aduni tot felul de lucruri foarte repede.

Atunci când ţi se întâmplă ceva rău înţelegi că toate acestea nu te ajută la nimic", a declarat Abidal, care şi-a vândut toate maşinile pe care le avea, iar banii obţinuţi astfel a decis să-i folosească în activităţi caritabile.

"Fotbalul este un lucru neimportant comparativ cu ceea ce se întâmplă în lume, cu toţi acei copii care nu au nimic de mâncare sau care suportă războaie, bombe", a explicat el.

Preşedintele FRF Mircea Sandu a trăit momentul de glorie al Barcelonei

Xavi, atacat de Superman

Căpitanul Barcelonei, Xavi Hernandez, a fost "ţinta" unui suporter al lui United care a reuşit să pătrundă pe teren în ciuda măsurilor de securitate sporite de pe "Wembley".

simeon stalpnicul png

Îmbrăcat într-un costum de-al lui Superman, fanul englez a încercat să-i pună lui Xavi la gât fularul grupării din Manchester.

Pique i-a dat «plasă» Shakirei

Fundaşul Gerard Pique are în palmares trei Ligi ale Campionilor, două cu Barca şi una chiar cu Manchester United, în 2008.

simeon stalpnicul png

La finalul partidei de pe "Wembley", internaţionalul spaniol şi-a luat ca amintire plasa uneia dintre porţi.

"E un cadou pentru Shakira!", au speculat imediat ziarele iberice, cunoscându-se relaţia dintre Pique şi cântăreaţa columbiancă.

De altfel, întreg lotul Barcei a avut aseară ocazia să sărbătorească inclusiv la concertul Shakirei, programat în capitala Cataluniei cum nu se poate mai bine.

Din păcate, partenera lui Pique n-a putut asista "live" la meciul de la Londra pentru că se afla în Maroc, la Rabat.

Guardiola a fost aruncat în sus de jucători

Catalanii au inundat terenul

Ei sunt campionii Barcelonei!

Pep Guardiola (40 de ani)

Antrenor principal

Din 2008 este antrenorul lui FC Barcelona. Tehnicianul a cucerit trei titluri în Spania, o dată Cupa Regelui, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei, Campionatul Mondial al Cluburilor şi de două ori Liga Campionilor.

1. Victor Valdes (29 de ani)

11 meciuri, 990 de minute

Este al doilea portar din istorie cu peste 400 de meciuri pentru Barcelona, după Andoni Zubizarreta (410), şi primul care câştigă Liga Campionilor de trei ori (2006, 2009 şi 2011).

2. Daniel Alves (28 de ani)

12 meciuri, 1077 de minute, 2 goluri

Cel mai scump fundaş din istoria catalanilor, a câştigat de două ori la rând Cupa UEFA (2006 şi 2007) cu Sevilla, înainte de a semna cu Barcelona în 2008, pentru 29,5 milioane de euro.

3. Gerard Pique (24 de ani)

12 meciuri, 1023 de minute, 1 gol

A semnat cu Manchester United la 17 ani şi a câştigat în 2008 Liga Campionilor cu gruparea engleză. A revenit la Barcelona şi a câştigat iar Liga, în 2009 şi în 2011. E iubitul Shakirei.

5. Carles Puyol (33 de ani)

8 meciuri, 632 de minute

Este căpitanul de drept al grupării „blaugrana". A fost accidentat cea mai mare parte a sezonului, toate cele şase înfrângeri ale catalanilor din stagiunea recent încheiată survenind în absenţa sa de pe teren.

22. Eric Abidal (31 de ani)

8 meciuri, 560 de minute

A fost surpriza lui Josep Guardiola în primul „11" al Barcelonei pentru finala de pe „Wembley". Totodată, căpitanul Puyol spunea despre revenirea lui Abidal că este cea mai mare bucurie pentru catalani.

6. Xavi Hernandez (31 de ani)

12 meciuri, 952 de minute, 2 goluri

Este recordmanul de prezenţe în tricoul Barcelonei, cu 577 de meciuri. În cazul său, peste 100 de meciuri în Liga Campionilor şi la naţionala Spaniei şi faptul că a fost desemnat omul meciului în finala din 2009.

8. Andres Iniesta (27 de ani)

10 meciuri, 899 de minute, 1 gol

Fără golul său de pe „Stamford Bridge", cu Chelsea, Barcelona n-ar fi jucat în finala Ligii din 2009, iar Spania poate n-ar fi azi campioană mondială dacă el nu marca în finala cu Olanda.

14. Javier Mascherano (26 de ani)

11 meciuri, 882 de minute

A venit la Barcelona de la Liverpool ca mijlocaş central, găsindu-şi greu locul în faţa lui Xavi, Iniesta sau Busquets, dar a încheiat sezonul cu o evoluţie aproape perfectă în finala Ligii, ca stoper.

15. Seydou Keita(31 de ani)

10 meciuri, 428 de minute, 1 gol

Deşi a început majoritatea partidelor pe bancă, mijlocaşul din Mali a jucat 56 de meciuri, dintr-un total de 62, pentru Barcelona în acest sezon, fiind recordman la acest capitol.

16. Sergio Busquets(22 de ani)

12 meciuri, 1080 de minute

Este fiul lui Carles Busquets, rezerva de portar a Barcelonei în prima finală de Liga Campionilor câştigată de catalani, pe „Wembley", în 1992. A avut o evoluţie perfectă.

20. Ibrahim Afellay(25 de ani)

6 meciuri, 122 de minute

A contribuit decisiv la victoria din prima manşă a semifinalelor cu Real Madrid, pasându-i lui Messi pentru primul gol al Barcelonei, la câteva minute de la intrarea sa pe teren.

10. Lionel Messi(23 de ani)

13 meciuri, 1050 de minute, 12 goluri

Are 53 de goluri în acest sezon, a fost numit pentru a treia oară la rând golgheterul Ligii (record în comun cu olandezul Ruud Van Nistelrooy) şi este al treilea jucător care marchează în două finale de Ligă.

17. Pedro Rodriguez (23 de ani)

12 meciuri, 777 de minute, 5 goluri

De la finala din 2009, când intra în minutul trei al prelungirilor în locul lui Andres Iniesta, la cea de sâmbătă, când a fost titular, ascensiunea lui „Pedrito" a fost una fulminantă.

7. David Villa(29 de ani)

12 meciuri, 942 de minute, 4 goluri

Cu golul de sâmbătă, a intrat în Top 10 al marcatorilor spanioli din cupele europene, cu 23 de reuşite. Totuşi, Villa a marcat doar de două ori în ultimele trei luni pentru Barcelona.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net