Ei ne fac de ruşine în Europa!

_rps4292.jpg

Cinci campionate de pe continent au „lanterne roşii” cu români în componenţă. Cea mai gravă este situaţia găştii de la Karabuk, care poate fi scoasă lejer drept „ţap ispăşitor. Grozav a jucat 13 meciuri şi a marcat două goluri pentru Karabuk, dar degeaba
FOTO: Sportpictures.eu

Jucătorii autohtoni ajung rar la echipe puternice din străinătate, dar asta ştiam deja. Tot mai mulţi au căzut însă în cealaltă extremă şi au acceptat oferte de la nişte „neica-nimeni”, neavând nicio problemă să se bată la retrogradare prin ligi de mâna a doua. Ce se întâmplă însă cu ocupantele ultimelor locuri din Turcia, Italia, Cipru, Polonia şi Israel e de-a dreptul jenant.

Cea mai mare palmă pe obrazul reprezentanţilor fotbalului nostru e dată de legiunea română de la Karabukspor, care umbreşte ce face cealaltă brigadă mioritică la Kayseri. Paul Papp, Valerică Găman, Gabriel Torje, Gheorghe Grozav şi Cristi Tănase au nenorocit practic echipa de pe ţărmul sudic al Mării Negre, care a pierdut ultimele şase jocuri din „Superligă”. Nu singuri, bineînţeles, ci alături de cei trei antrenori pe care i-au avut în acest sezon, turcii Erkan Sozeri şi Irfan Buz, dar şi de australianul Tony Popovic, adus de la Sydney parcă special să îngroape echipa. Culmea, ultima victorie a lui Karabukspor a avut loc pe 14 octombrie chiar în faţa românilor care merg bine acolo, Kayseri. Totuşi, lupta de jos e strânsă şi sunt trei puncte până la salvare, dar Tănase, Grozav, Torje, Papp şi Găman trebuie să-şi ridice imediat nivelul, altfel vor fi daţi afară.

Râpă duce 4 titluri în liga a doua poloneză

În aceeaşi situaţie ruşinoasă se află şi George Puşcaş, care abia weekend-ul trecut, în etapa a 15-a, a obţinut primul punct cu Benevento în Serie A. Pentru asta a şi marcat un gol, de asemenea primul al său în tricoul campanezilor, în prima ligă, dar tot locul 20, adică ultimul, înseamnă. Puşcaş şi ai lui au 10 puncte de recuperat până la Sassuolo, prima deasupra linie, dar pentru asta îi trebuie o serie de senzaţie în a doua parte a campionatului. Pe ultimul loc a ajuns cu echipa lui din Polonia şi Cornel Râpă, de patru ori campion al României cu Oţelul Galaţi şi Steaua. Fundaşul e la al doilea sezon în tricoul celor de la Pogon, dar acesta pare cel din urmă în Ektraklasa.

fotbal-romania-montenegro-45.jpg

Torje a plecat vara trecută din Cecenia şi a ajuns la ultimul loc din Turcia, Karabuk, de unde a prins însă echipa naţională după instalarea lui Cosmin Contra
FOTO: Sportpictures.eu

Jucătorul în vârstă de 27 de ani, titular în 15 din cele 18 meciuri, a adunat cu leşii doar 10 puncte şi urmează un play-out de foc, în urma căruia vor retrograda două echipe. Din păcate, avem doi români şi la ultimul loc din Cipru, Ethnikos Achna, şi nu ne mândrim cu asta. Fostul dinamovist, Bogdan Gavrilă, şi fostul mijlocaş al lui CSMS Iaşi, Andrei Enescu, sunt la această echipă din vara lui 2016 şi dacă sezonul trecut au reuşit un onorabil loc 9, acum se pare că sunt „decişi” s-o retrogradeze pe Ethnikos. Nu în ultimul rând, dar tot ultimul loc ocupă şi singurul conducător de club european, Daniel Stanciu, care n-a reuşit să împărăţească „Pămânul Sfânt”. Fostul preşedinte de la Timişoara şi Târgu Mureş a avut planuri mari cu Hapoel Acre, dar după 12 etape echipa lui e ultima, la două puncte sub Ashdod.

Tamaş, singurul lider din străinătate

Pare greu de crezut, dar ăsta e adevărul. Stabilizat mental şi bahic, fostul internaţional trăieşte a doua tinereţe la Hapoel Haifa, cu care e pe primul loc în Israel. Tamaş a jucat acolo toate meciurile şi se bate la titlu cu fosta echipă a lui Hoban şi adversara FCSB-ului din Liga Europa, Hapoel Beer Sheva. Fundaşul de 34 de ani e singurul român lider pe continent, alţii sus clasaţi mai fiind doar Vlad Chiricheş în Italia, care e pe 2 cu Napoli, şi Răzvan Lucescu în Grecia, care e pe 3 cu PAOK Salonic.

Loading...

Citește și

  • Britanicii au fost acuzaţi în ultima vreme că nu tratează serios cea mai importantă competiţie intercluburi din lume, mizând mai mult pe campionatul intern, de unde vine grosul banilor. După ce granzii şi-au pus antrenori cu istoric glorios în Ligă, lucrurile par să se fi schimbat în sfârşit în bine.

  • marica

    La Gala Fotbalului Românesc au participat şi fostul fotbalist Ciprian Marica sau ex-arbitrul Cristi Balaj. Ei au stat la aceeaşi masă şi au discutat îndelung, lângă fiind şi Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca. În sală, primii doi s-au intersectat şi cu fostul şef la FRF, Mircea Sandu, părerea generală fiind că se naşte o coaliţie anti-Burleanu, actualul preşedinte al FRF.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1