E obligatoriu să pornim cu dreptul în preliminarii! Ce spune statistica

Ultima actualizare:

    Nicolae Stanciu e cel mai în formă fotbalist românFOTO: Sportpictures.eu
Nicolae Stanciu e cel mai în formă fotbalist românFOTO: Sportpictures.eu

A venit momentul unui nou început pentru naționala României. Preliminariile Campionatului Mondial din 2022 încep joi seară, de la ora 21.45, la București, cu partida contra Macedoniei de Nord. Un meci care este obligatoriu a fi câștigat, nu numai pentru că astfel ar crește moralul ”tricolorilor”, dar și pentru că istoria ultimilor zece ani ne-a demonstrat că am trecut de grupe doar dacă am câștigat prima partidă.

În fața unor tribune goale și cu un selecționer care, cel mai probabil, va vedea meciul la televizor – încă nu se cunoaște rezultatul celui de-al doilea test anti-coronavirus făcut de Rădoi – naționala României va întâlni o formație care poate nu e de speriat la prima vedere, dar care sigur va fi o „nucă tare”. Nu doar pentru că îl va avea pe teren pe Elmas, de la Napoli, care este mai bine cotat decât toți jucătorii noștri, sau pe bancă pe veteranul Pandev, dar și pentru că macedonenii sunt mereu arțăgoși și luptă pentru fiecare minge. De asemenea, au și avantajul moral că ei vor juca la vară la Campionatul European, iar noi nu. Totuși, într-o grupă cu Germania și Islanda, cele trei puncte obținute acasă cu Macedonia de Nord sunt obligatorii dacă vrei să emiți pretenții la calificare. Mai mult, și tradiția îi obligă pe ”tricolori” să se impună, pentru că statistica spune că de fiecare dată în ultimele șase calificări când am început calificările cu o victorie am trecut de faza grupelor. S-a întâmplat în calificările pentru Campionatul European din 2016 (1-0 cu Grecia în deplasare) și la cele pentru Campionatul Mondial din 2014 (2-0 în Estonia). Atunci, România a trecut grupe, dar a fost eliminată în play-off de Grecia.

În rest, orice pas greșit la meciul de debut a însemnat eliminarea echipei noastre. Astfel, campania eșuată de calificare la Mondialul din 2010 a început cu o victorie dură, 0-3 acasă, cu Lituania. Cea pentru Campionatul European 2012 a debutat cu o remiză cu Albania, scor 1-1, tot pe propriul teren, iar cea pentru Mondialul din 2018 cu un 1-1 la Craiova cu Muntenegru, în primul meci al lui Christoph Daum pe banca ”tricolorilor”. În ceea ce privește calificările pentru Campionatul European din acest an, încheiate cu barajul dezastruos contra Islandei, ele au început cu o înfrângere în Suedia, scor 2-1.

Cel mai în formă fotbalist din lotul nostru, Nicolae Stanciu, este decis ca în acest an să califice naționala la primul Campionat Mondial după o absență de 24 de ani. ”A trecut foarte mult timp de când România nu s-a mai calificat la un Mondial. Cred că este important cum vom începe mâine şi dacă vom reuşi să debutăm cu o victorie moralul nostru va fi foarte ridicat pentru celelalte meciuri. Sunt foarte mulţi jucători tineri, care au făcut performanţă la under 21, care joacă în campionate puternice, e un mix de generaţii şi România are un viitor frumos. Îmi doresc să ajut echipa naţională cum pot mai bine, cu gouri sau în alte moduri”, a declarat ieri Nicolae Stanciu.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net