Duminică e tragerea la sorţi pentru Euro 2020. Ne trebuie o „Guriţă” de noroc!

Ultima actualizare:

    Cosmin Contra
Cosmin Contra

Duminică, de la ora 13.00 (în direct la Pro X), naţionala lui Cosmin Contra îşi va afla adversarele din preliminariile Euro 2020.

În urma parcursului din Liga Naţiunilor, România va fi plasată în urna a patra la tragerea la sorţi a celor 10 grupe preliminare. Ca să ajungă la turneul final de peste un an şi jumătate, tricolorii au nevoie în primul rând de noroc.

„Guriţă” Contra va sta cu sufletul la gură duminică, la Dublin, acolo unde se vor face cărţile în drumul spre Euro 2020, competiţia-mamut programată în 12 ţări, inclusiv în România. Pentru că i-a lipsit un gol în ultimul meci din Liga Naţiunilor, în Muntenegru, echipa noastră a alunecat din urna a treia valorică în cea de-a patra, complicându-şi misiunea de a se califica la Europene.

„Urna a treia e aşa de speriat?”, a declarat selecţionerul Contra, încercând să minimizeze importanţa ierarhiei stabilite de meciurile din Liga Naţiunilor. Privind tabloul, Cosmin Contra are dreptate doar dacă România va reuşi să evite din urna a treia puternica Serbie de care ne-am lovit recent sau Turcia lui Mircea Lucescu. De altfel, selecţionerul a recunoscut că nu vrea să se întâlnească din nou cu sârbii, chiar dacă tricolorii au scos două egaluri (2-2 şi 0-0) în confruntările din această toamnă cu naţionala vecină.

Lăsând la o parte urna a treia, marile pericole pentru România pândesc din primele două urne. Aici, norocul lui Cosmin Contra va fi pus la grea încercare, în condiţiile în care am putea pica într-o serie infernală cu Franţa şi Germania, nimeni altele decât ultimele două campioane mondiale. Practic, dacă vom avea un asemenea ghinion, ne putem lua adio de la calificare înainte de startul efectiv al preliminariilor. Din cauza rezultatelor proaste din 2018, nemţii au ajuns în această postură de „sperietoare” în urna a doua, orice alt adversar din urna secundă fiind abordabil pentru România.

O grupă ideală pentru Cosmin Contra şi jucătorii săi ar fi împotriva Poloniei (urna 1), Austriei (urna 2) şi Irlandei de Nord (urna 3), în condiţiile în care adversarii „pitici” din ultimele două urne (5 şi 6) n-ar trebui să intre în calcule. La Euro 2020 vor ajunge primele două clasate în fiecare din cele 10 grupe, restul de patru calificate urmând să fie decise de play-off-urile din Liga Naţiunilor.

Dacă România nu va ajunge la Euro din preliminariile clasice, Liga Naţiunilor ne poate oferi totuşi un colac de salvare prin acele play-off-uri din martie 2020. Condiţia e ca nici una dintre naţionalele aflate mai jos decât noi să nu se califice la Europene din preliminarii, adică să nu se claseze pe una din primele două poziţii în grupe. Eliminând o surpriză uriaşă (de genul Belarus, Albania sau Georgia), Grecia, Muntenegru şi Slovenia ar fi cele mai în măsură formaţii să spere la calificarea la Euro în urma preliminariilor de anul viitor. Astfel, dacă rezultatele din celelalte grupe vor ajuta România, atunci tricolorii vor fi siguri de un loc în play-off-ul Ligii Naţiunilor C, programat în sistem semifinale şi finală împotriva altor echipe necalificate.

Cum Bucureştiul a fost selectat de UEFA printre cele 12 oraşe-gazdă ale Europeanului din 2020, miza calificării României creşte considerabil. S-a stabilit deja ca pe „Arena Naţională” să se joace trei meciuri din Grupa C, celelalte trei partide urmând să se desfăşoare la Amsterdam. Astfel, dacă România şi Olanda se califică la Euro 2020, atunci vor fi colege de grupă. De asemenea, la Bucureşti va avea loc şi o optime de finală, între câştigătoarea Grupei F şi una dintre formaţiile calificate de pe locul trei, în funcţie de punctaj.

Urna 1

Elveţia

Portugalia

Olanda

Anglia

Belgia

Franţa

Spania

Italia

Croaţia

Polonia

Urna 2

Germania

Islanda

Bosnia

Ucraina

Danemarca

Suedia

Rusia

Austria

Ţara Galilor

Cehia

Urna 3

Slovacia

Turcia

Irlanda

Irlanda de Nord

Scoţia

Norvegia

Serbia

Finlanda

Bulgaria

Israel

Urna 4

Ungaria

România

Grecia

Albania

Muntenegru

Cipru

Estonia

Slovenia

Lituania

Georgia

Urna 5

Macedonia

Kosovo

Belarus

Luxemburg

Armenia

Azerbaidjan

Kazahstan

Moldova

Gibraltar

Insulele Feroe

Urna 6

Letonia

Liechtenstein

Andorra

Malta

San Marino

*Vor fi alcătuite cinci grupe de câte cinci echipe şi alte cinci grupe de câte şase echipe. Meciurile se vor desfăşura în sistem tur-retur, în perioada martie – noiembrie 2019.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net