De Amorim, ultima victimă a „lagărului” FCSB

De Amorim.jpg

De Amorim
Brazilianul a plecat la Kayseri cu lacrimi în ochi, dar nu de regret, ci de bucurie că a încheiat cea mai urâtă perioadă din viaţa lui. Nu e primul care face asta
Foto Click!

FCSB este echipa care în ultima vreme a propulsat cei mai mulţi jucători spre fotbalul mare, dar şi cea care a blocat cele mai multe cariere. În roşu şi albastru e bine doar când îţi merge jocul şi oferi şansa patronului spre un profit gras, dar când traversezi o perioadă mai slabă, eşti masacrat în piaţa publică. De Amorim este doar ultimul din categoria nefericiţilor care au scăpat de FCSB sub depresie.

Brazilianul în vârstă de 26 de ani a fost transferat în 2016 de la Astra la pachet cu Fernando Boldrin pentru un total de un milion de euro. Cum s-a întâmplat cu prima jumătate din această afacere ştim, el fiind deja la Kayseri unde a făcut minuni în tur sub comanda lui Marius Şumudică. Deşi nu era nici el ce sperase Becali la momentul transferului, Amorim a mai rămas o jumătate de an, pentru că încă nu confirmase Man şi nu ajunseseră Tănase şi Budescu. După exploziile acestora, moşierul din Pipera nu mai avea nevoie de brazilian şi trebuia să-l umilească pentru a-l face să plece în condiţiile sale, adică pe nimic.

16-sport-becali-lm.jpg

Becali a făcut mult bine, dar şi mult rău. Comportamentul de moşier e o partea neagră a personalităţii sale, iar cei care au avut partea de ea au suferit enorm la FCSB
Foto Click!

După luni de calvar, s-a făcut! Amorim merge după Şumudică la Kayseri şi se închină şi cu limba în gură să nu mai aibă parte de aşa ceva vreodată în carieră. „În ultimele 6 luni am fost numai trist. Din păcate, nu am fost respectat. Am ajuns să joc în Liga a 3-a, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea. Aşa a fost regula la club. Ai mei citeau ziarul, vedeau la TV ce se spune despre mine şi erau îndureraţi. Mă întrebau soţia, mama, sora: «Ce ai, de ce eşti mereu trist?». Păi, eu sufeream în interior şi voiam să nu se vadă, mă prefăceam, dar ele citeau în mine durerea. Plângeam de nervi când eram singur ”, a declarat De Amorim după ce a semnat cu turcii.

Arlauskis şi Papp au păţit la fel

Mijlocaşul nu e însă decât ultimul dintr-un lung şir de jucători care au simţit pe pielea lor strategia aplicată de Gigi Becali. „M-au afectat problemele care au fost la Steaua. Am fost tratat oribil. Dar nu plîngeam în public, plângeam acasă”, a declarat Paul Papp, campion cu Steaua în 2015. Giedrius Arlauskis, în aceeaşi echipă câştigătoarele a ultimului titlu pentru FCSB, n-a avut parte de mai bine, clasic, pentru că nu a vrut să-şi prelungească contractul. „Am avut multe probleme în interior. Ştie toată lumea cine făcea echipa. Nu e posibil să se întâmple aceste lucruri. La meciul cu Borussia eu şi Prepeliţă n-am fost lăsaţi de Becali să jucăm pe motiv că poate vine cineva, ne vede, ne face oferte şi nu mai semnăm prelungirea. Jenant”, a declarat şi portarul lituanian după ce a reuşit să scape din „lagărul” roş-albastru.

Nici cei mai buni n-au scăpat de bici

Dacă atitudinea clubului pentru cei care n-au confirmat aşteptările mai poate fi în parte scuzată, inexplicabil este modul în care au fost trataţi jucătorii care au făcut performanţă şi pe care s-au luat bani grei. Alexandru Chipiu este unul dintre ei, după 7 trofee în tricoul roş-albastru şi 3,5 milioane de euro băgaţi în conturile lui Becali, acesta spunând că nu mai vrea să audă în viaţa lui de acest club. „M-am bucurat că am mers la Euro 2016, care m-a ajutat să mă transfer la Anderlecht și să scap de ceea ce mi se întâmpla în ţară. După experiența din Belgia nu m-aș mai întoarce niciodată la Steaua. N-aș mai avea nervi să mai rabd ce am răbdat”, a spus acesta.

16-sport-chipciu-gettyimages-671445452.jpg

Chipciu e unul dintre cei mai buni jucători de la Anderlecht. La FCSB nu era nici pe jumătate la fel de apreciat
Foto Click!
Loading...

Citește și

  • Claudiu Keşeru a avut doi ani şi jumătate fantastici în Bulgaria, dar în ultima vreme n-a mai fost esenţial pentru trupa din Razgrad şi a cerut o mutare. E una previzibilă şi, din păcate, cam înapoi.

  • Roş-albaştrii se află în această perioadă în Antalya, Turcia, pentru primul cantonament al iernii, care va fi unul mai mult fizic. În cel de-al doilea, de pe Costa del Sol, urmează însă şi câteva amicale tari, iar unul dintre ele nu va fi un test doar pentru Alibec şi compania, ci mai ales pentru Nicolae Dică.