Cum putea fi evitată moartea lui Ekeng? Un caz identic în Anglia

Ultima actualizare:

    Patrick Ekeng a fost adus la Spitalul de Urgență Floreasca în stop cardio-respiratorFoto: Twitter
Patrick Ekeng a fost adus la Spitalul de Urgență Floreasca în stop cardio-respiratorFoto: Twitter

Clipe de coșmar vineri pe stadionul Dinamo. Jucătorul camerunez Patrick Ekeng a căzut secerat pe teren în minutul 70 al meciului Dinamo-Viitorul. În ciuda intervențiilor medicilor, decesul jucătorului a fost pronunțat 90 de minute mai târziu.

Cornel Dinu a acuzat intervenția defectuoasă a specialiștilor, făcând aluzie la un caz din Anglia, din 2012, când inima jucătorului Fabrice Muamba a fost pornită după 78 de minute. Nimic din măsurile luate atunci, la fața locului, nu s-a regăsit însă în intervenția de vineri, în cazul fotbalistului Ekeng.

Nu-l întorci, îl laşi pe loc. Nu-l ridici de pe teren. Eram acolo, am văzut toată scena. N-ai voie să-l întorci! Parcă făcuse ruptură de muşchi, îl puneau pe targă. Era inima. Nu ai văzut că e inima? Trebuia să-ţi dai seama. Băiatul ăsta a murit cu zile!”, a declarat Cornel Dinu la Dolce Sport.

Ce s-a întâmplat însă în Anglia, în 2012, și cum au reacționat medicii atunci, ajutați de un cardiolog care se afla în tribune și a intervenit cu un sfat prețios, care i-a salvat practic viața lui Fabrice Muamba.

Mijlocaşul englez de origine congoleză Fabrice Muamba, de la echipa Bolton, s-a prăbuşit pe White Hart Lane, la meciul cu Tottenham din Cupa Angliei. În acel moment în apropierea sa nu se afla niciun alt jucător. Şase medici au încercat timp de zece minute să îl resusciteze pe fotbalist, iar apoi arbitrul Howard Webb le-a cerut celor două echipe să meargă la vestiare, după ce s-a consultat cu ambii antrenori.

Inima jucătorului nu a bătut şi a fost în imposibilitatea de a respira timp de 78 de minute. "Au fost 48 de minute din momentul în care el s-a prăbuşit pe teren şi până la spital, apoi alte 30 de minute la spital. Efectiv, a fost mort timpul acesta", a spus medicul Jonathan Tobin, citat de BBC.

A fost resuscitat pe teren și în ambulanță

Fabrice Muamba a fost "mort" timp de 78 de minute. Jucătorului i s-au făcut două şocuri defibrilatoare pe teren, unul pe tunelul de acces la vestiare şi 13 în ambulanţă în drum spre spital, toate fără succes.

Doctorul formaţiei Tottenham, Shabaaz Mughal, a fost printre primii care au sărit în ajutorul lui Muamba: "A părut că suspină de câteva ori, dar nu răspundea".

La rândul său, Andrew Deaner, cardiolog consultant la London Chest Hospital, era la la meci ca spectator şi a pătruns pe teren să ajute şi el.

Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare
Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare

"Când am văzut că i se face CPR (n.r. - resuscitare cardiopulmonară), ceva a zvâcnit în mine. Întotdeauna speri că, dacă ai un defibrilator şi îl foloseşti repede, pacientul va răspunde măcar după 2-3 şocuri. Cu cât mai lungă este resuscitarea, cu atât sunt mai puţine şanse de supravieţuire. Dar vorbim de un tânăr puternic de 23 de ani, iar cei care au fost lângă el erau pregătiţi pentru CPR. Dacă e să fie folosit vreodată termenul miraculos, acum este momentul", a spus Deaner.

El a continuat: "La două ore după ce şi-a recăpătat cunoştinţa, i-am şoptit în ureche: «Cum te cheamă?», iar el a răspuns «Fabrice Muamba». Apoi am adăugat: «Am auzit că eşti cu adevărat un fotbalist bun» şi el a spus «încerc». Am avut o lacrimă în ochi".

Un alt membru al echipei medicale a spitalului londonez, Sam Mohiddin, a declarat că viaţa lui Muamba a fost salvată de intervenţia promptă de la stadion:

"Revenirea sa a fost extraordinară datorită intervenţilor medicale extraordinare. Ne-a depăşit aşteptările. Foarte important a fost modul rapid şi eficient în care s-a intervenit la White Hart Lane şi în ambulanţă.”

Ekeng a fost dus la spital fără manevre de resuscitare

Spre deosebire de acest caz, lui Patrick Ekeng i s-a făcut doar masaj cardiac la nivelul terenului, după declarațiile medicului echipei Dinamo. Jucătorul a fost urcat apoi în ambulanță și transportat la Spitalul Floreasca. Nici acolo nu i s-au făcut manevre de resuscitare.

„A fost adus cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare, din câte ştim. În stop cardio-respirator la Camera de Gardă. S-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat o oră şi 30 de minute. Au rămas fără rezultat”, a spus Cristian Pandrea, medic Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net