Cu „piticii” Europei suntem campioni. România îşi linge rănile cu Insulele Feroe

romania-feroe.jpg

Claudiu Keşeru a jucat în ultimul meci al României cu Insulele Feroe

România a făcut doar un egal în ultimele 17 meciuri oficiale contra echipelor considerate victime sigure.

În al doilea meci din grupa preliminară pentru Euro 2020, tricolorii întâlnesc marţi, la Cluj-Napoca, naţionala din Insulele Feroe. De la acel 0-3 cu Lituania din 2008, echipa noastră se apropie de procentaj maxim în partidele cu „piticii” continentului, excepţia fiind un egal în Kazahstan.

Meciul România - Insulele Feroe se joacă marţi, de la ora 21.45, în direct la Pro TV

Nu se pot spune multe lucruri despre un meci acasă cu „pescarii” feroezi, una dintre cele două echipe din grupă, alături de Malta, care n-ar trebui să pună probleme favoritelor la calificare. După eşecul (1-2) cu Suedia de sâmbăta trecută, naţionala lui Cosmin Contra e obligată să pună primele trei puncte în clasament, împotriva unui adversar care a cedat oarecum surprinzător în Malta (1-2), în derby-ul „cenuşăreselor”. Deşi au o cotă internaţională superioară maltezilor, nordicii au fost învinşi chiar dacă au jucat în superioaritate numerică ultima jumătate de oră, irosind şi un penalty. Aşadar, la cum arată contextul, România – Insulele Feroe e un meci de „1” solist, un accident însemnând practic ieşirea naţionalei noastre din cursa pentru calificarea la Euro 2020.

România a câştigat 6 meciuri din 6 contra naţionalei din Insulele Feroe

Cel puţin la acest capitol, al confruntărilor cu formaţiile slabe ale Europei, românii nu prea s-au făcut de râs în campaniile de calificare din ultimul deceniu. Practic, ultimul eşec notoriu contra unui adversar net inferior a fost celebrul 0-3 cu Lituania din 2008, disputat tot la Cluj-Napoca. De-atunci, România a mai avut 17 asemenea meciuri, câştigând 16 şi făcând un singur egal. E vorba de o remiză (0-0) în Kazahstan, în mandatul ca selecţioner al nemaţului Daum, partidă jucată în condiţii speciale, pe un teren sintetic. În ceea ce priveşte istoria „directelor” cu adversara de marţi, România nu s-a împiedicat niciodată de Insulele Feroe, în şase confruntări oficiale. Cele două naţionale s-au mai întâlnit în preliminariile CM 1994 (7-0 acasă şi 4-0 în deplasare), în preliminariile CM 2010 (1-0 în deplasare şi 3-1 acasă) şi în preliminariile Euro 2016 (1-0 acasă şi 3-0 în deplasare).

 

10 ani fără înfrângere contra echipelor slabe din Europa

Meci  Scor  Competiţie

România – Lituania       3-0    Liga Naţiunilor

Lituania – România       1-2    Liga Naţiunilor

România – Kazahstan    3-1    Preliminarii CM

România – Armenia       1-0    Preliminarii CM

Kazahstan – România    0-0    Preliminarii CM

Armenia – România       0-5    Preliminarii CM

Feroe – România  0-3    Preliminarii CE

România – Feroe  1-0    Preliminarii CE

România – Estonia        2-0    Preliminarii CM

Andorra – România       0-4    Preliminarii CM

România – Andorra       4-0    Preliminarii CM

Estonia – România        0-2    Preliminarii CM

Luxemburg – România  0-2    Preliminarii CE

România – Luxemburg  3-1    Preliminarii CE

România – Feroe  3-1    Preliminarii CM

Lituania – România       0-1    Preliminarii CM

Feroe – România  0-1    Preliminarii CM

România – Lituania       0-3    Preliminarii CM

 

Puţini jucători care au început meciul cu Suedia de sâmbătă vor fi în primul 11 al lui Cosmin Contra. Manea – Benzar, Grigore – Moţi, Mitriţă – Deac şi Puşcaş – Keşeru sunt cele mai probabile schimbări post pe post la care se gândeşte selecţionerul. De asemenea, dacă va renunţa la un închizător (Tudor Băluţă), Cosmin Contra l-ar putea titulariza pe Ianis Hagi, chiar dacă acesta n-a impresionat în Suedia. În plus, dacă Săpunaru va juca fundaş stânga după accidentarea lui Bancu, rolul său din centrul apărării va fi preluat de Nedelcearu.

Echipa probabilă a României (4-1-4-1)

Tătăruşanu – Benzar, Nedelcearu, Moţi, Săpunaru – Marin – Chipciu, Stanciu, Hagi, Deac – Keşeru

Singurul jucător din echipa insulelor Feroe cunoscut oarecum publicului din România e mijlocaşul Kaj Leo i Bartalsstovu. Fanii dinamovişti sunt cei mai în măsură să-şi aducă aminte de el, feroezul de 17 de ani evoluând la gruparea din Ştefan cel Mare pentru câteva luni, în prima parte a anului 2016. În Malta, Bartalsstovu a jucat doar 20 de minute, astfel că el ar putea fi titular în confruntarea cu România.

Loading...