Criză de fundaşi la naţională: Tamaş reactivat, Moţi ignorat

Ultima actualizare:

    Gabi Tamaş are 52 de selecţii la naţională
Gabi Tamaş are 52 de selecţii la naţională

Cosmin Contra a decis să-l cheme la lot pe fundaşul de la Hapoel Haifa în dauna stoperului de la Ludogoreţ, cu care e în conflict.

Gabi Tamaş se întoarce la naţionala României după o pauză de trei ani, în condiţiile în care selecţionerul avea la dispoziţie varianta Cosmin Moţi. Acesta din urmă pare să fie însă un capitol închis pentru Contra.

Peste mai puţin de două săptămâni, la 11 octombrie, tricolorii îşi reiau parcursul în Liga Naţiunilor cu un meci în Lituania, după care la 14 octombrie vine marea confruntare cu Serbia de la Bucureşti. „Am bătăi de cap, dar încerc să găsesc cele mai bune soluţii. Sunt pierderi importante în sânul naţionalei”, a mărturisit Cosmin Contra, selecţionerul gândindu-se în primul rând la problemele din apărare. Accidentările lui Chiricheş (Napoli) şi Dragoş Grigore (Ludogoreţ) îl lasă pe Contra fără prea multe soluţii pentru cele două posturi de fundaş central. Săpunaru de la Kayserispor şi Bălaşa de la FCSB au fost folosiţi în „dubla” precedentă, cu Muntenegru şi Serbia, însă e nevoie şi de rezerve de valoare. Iniţial, „Guriţă” Contra i-a trimis o telegramă de convocare lui Valerică Găman, dar stoperul echipei saudite Al-Shabab a respins-o, invocând motive personale. Mai era la îndemână şi varianta Nedelcearu (UFA), lăsat să ajute naţionala de tineret în meciurile decisive pentru calificarea la Euro.

Aşa a apărut în mintea lui Contra ideea de a apela la Gabi Tamaş, fundaşul de 34 de ani care a jucat ultima dată pentru România în iunie 2015, într-un meci cu Irlanda de Nord. Cu 52 de selecţii la activ, jucătorul formaţiei israeliene Hapoel Haifa e nevoit astfel să se reacomodeze în primul rând cu atmosfera de la lot. În această veritabilă criză de fundaşi centrali, se naşte întrebarea de ce a fost ignorat Cosmin Moţi, stoperul de la Ludogoreţ convocat cu regularitate în ultimii ani. În acest sens, sunt semnale care ne indică faptul că Moţi a fost trecut de Cosmin Contra pe lista neagră. Disensiunile dintre cei doi au apărut în luna martie, atunci când Moţi n-a jucat niciun minut în meciurile amicale cu Israel şi Suedia, supărare pe care fotbalistul i-a transmis-o selecţionerului. Ca urmare, Moţi a fost „sărit” din schemă la oficialele cu Muntenegru şi Serbia, fiind uitat şi acum, într-un moment în care lui Cosmin Contra îi arde buza după fundaşi centrali.

Din lotul cu care Cosmin Contra va aborda meciurile cu Lituania şi Serbia, Gabi Tamaş e singurul fotbalist care a avut ocazia să joace cot la cot cu actualul selecţioner. Astfel, ultimul meci al lui Contra la naţională a fost în 2010, un România – Albania (1-1), partidă în care Gabi Tamaş a fost şi el titular. Cosmin Contra a mai împărţit vestiarul şi cu portarul Pantilimon, o rezervă la acea vreme (ca şi acum), dar şi cu Ciprian Deac, mijlocaşul de la CFR Cluj fiind accidentat însă în această perioadă.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net