Cluburile engleze s-au retras din Superliga Europeană. Proiectul a picat

Ultima actualizare:

    Fanii englezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Superligii EuropeneFOTO: EPA
Fanii englezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Superligii EuropeneFOTO: EPA

Superliga Europeană nu a durat nici trei zile, cât o minune. Lansat duminică seară, proiectul care avea darul să ”arunce în aer” fotbalul s-a spart după 48 de ore.

Toate cele 6 cluburi engleze implicate în proiectul Superligii Europene s-au retras. După Manchester City, şi Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea au anunțat în cursul serii de marți spre miercuri că nu vor mai participa în Superliga Europeană. Astfel, cu doar 6 cluburi rămase înscrise, care nici ele nu erau prea convinse că vor rămâne, proiectul a devenit un fiasco.

Manchester City a fost primul club care a făcut anunţul oficial că începe procedura de retragere din grupul care a iniţiat proiectul Superligii europeane. "Manchester City poate confirma că a început oficial procedura de retragere din grupul aflat în procesul de dezvoltare a unui proiect de Superliga Europeană", a anunţat City, marţi seară.

"După ce v-am ascultat (n.r. - pe fani) şi am ascultat şi comunitatea mai largă a fotbalului în ultimele zile, ne retragem din Superliga propusă. Am făcut o greşeală şi ne cerem scuze”, a precizat Arsenal, într-un comunicat, în timp ce Manchester Uniter a menţionat scurt: "Nu vom participa la Superliga europeană".

Tottenham, la rândul său, a evidenţiat consecinţele juridice ale acestei retrageri, după ce au fost semnate mai multe contracte: "Putem confirma că am început oficial procedurile de retragere din grupului de cluburi care dezvoltă în prezent un proiect al Superligii europene."

"Liverpool Football Club poate confirma că implicarea noastră în planurile propuse de a forma o Superligă Europeană a fost întreruptă", a fost comunicatul clubului Liverpool.

"După cum s-a scris mai devreme în această seară, Chelsea Football Club poate confirma că a început procedurile oficiale de retragere din grupul care dezvoltă planuri pentru o Superligă europeană. După ce ne-am alăturat grupului la sfârşitul săptămânii trecute, acum am avut timp să analizăm problema pe deplin şi am decis că participarea noastră la aceste planuri nu va fi în interesul cel mai bun al clubului, al suporterilor noştri sau al comunităţii fotbalului în general", a precizat şi Chelsea.

După prima retragere, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat, marţi seară că este "încântat” să o vadă pe Manchester City renunţând la participarea la Superligă, un proiect care a ameninţat fotbalul european cu implozie timp de două zile.

"Sunt încântat să salut revenirea lui City la familia fotbalului european”, a spus liderul UEFA pentru AFP,  salutând "marea inteligenţă şi curajul" acestei retrageri, prima dintre cele 12 cluburi promotoare ale proiectului.

Super League s-a prăbuşit la 48 de ore de la anunţul creării, fiind aşteptate şi alte retrageri. Potrivit TV3 Catalunya, preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, a asigurat că nu va ratifica aderarea clubului la Superliga până când nu va avea acordul suporterilor-membri, socios.

Şi Atletico Madrid este gata să-şi reconsidere poziţia.

Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele acestui grup era Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net