Cinci ruşini în 2016 pentru tricolori

Ultima actualizare:

    Meciul pierdut acasă cu  Polonia a fost cel mai slab  făcut de „tricolori” în 2016Foto: David Muntean
Meciul pierdut acasă cu Polonia a fost cel mai slab făcut de „tricolori” în 2016Foto: David Muntean

Anul 2016 se anunţa minunat pentru naţionala României, care după o campanie echilibrată în 2014 şi 2015 avea în faţă după mult timp un turneu final. Amicalele de dinainte de Euro, prestaţia din Franţa şi startul preliminariilor pentru Mondialul din Rusia, ne-au arătat însă cum suntem de fapt: lamentabili! Iată cele 5 borne ale dezastrului!

Congo – România 1-1

Egalii africanilor din Congo. România a început 2016 cu o victorie în faţa Lituaniei, la Giurgiu, scor 1-0, şi un egal cu Spania, la Cluj, scor 0-0, iar viitorul părea că sună bine. Primul semn că maşina scârţâie rău a venit însă pe 25 mai, în penultimul amical de dinainte de Euro. Atunci am întâlnit-o la Como, în Italia, pe “redutabila” DR Congo, care s-a prezentat la acest joc în stil pur african, adică fără vedete şi cu doar 18 jucători în lot. Am încheiat însă 1-1, goluri Stanciu şi Bokila, iar congolezii ne puteau chiar bate dacă nu ratau pe final.

România – Albania 0-1

Cu Albania ne-am nenorocit. Deşi după acest rezultat prost cu africanii am mai pierdut cu 4-3 un amical cu Ucraina, nu ne-am luat măsurile necesare şi am mers la Paris cu pantalonii în vine. Am rezistat frumos cu Franţa, am tras de păr un egal cu Elveţia, dar când a venit momentul adevărului, am dat iar cu bâta în baltă. Cu calificarea pe masă am pierdut la Lyon în faţa Albaniei, naţională cu care ne-am distrat toată istoria noastră, dar nu şi acum, când ne ardea buza. Un moment zero se impunea, a venit, dar n-am luat-o spre plus, ci spre minus.

Kazahstan – România 0-0

Victime în stepele Asiei. Dezastrul de la Euro 2016 a produs, aşa cum era de aşteptat, înlocuirea selecţionerului Anghel Iordănescu. Conducerea FRF şi-a materializat obsesia şi a numit un technician străin care avea menirea să ne schimbe total, de la alimentaţie la mentalitate. Christoph Daum s-a dovedit însă incapabil să ne înţeleagă atât de repede, iar startul calificărilor pentru Mondialul din 2018 a fost un fiasco. Dacă egalul cu Muntenegru a fost pus pe seama ghinionului, cel din Kazahstan a fost cu greu digerat de români şi este cu adevărat ruşinos.

România – Polonia 0-3

Polonia ne-a scos fotbalul din cap. Cel mai urât rezultat pentru tricolori în 2016 este însă de departe cel din meciul cu Lewandowski şi compania. Băieţii noştri au dezamăgit o ţară întreagă şi 50.000 de oameni care au venit să-i vadă pe viu pe Arena Naţională şi au pierdut cu un incredibil 3-0. Astfel, un meci care speram să ne propulseze spre locul 1 din grupă, ne-a coborât pe patru, în afara poziţiilor ce duc în Rusia. Şi statistic acest 0-3 cu leşii e catastrofal, România pierzând ultima dată la această diferenţă în noiembrie 2012, cu Olanda lui Van Persie.

Rusia – România 1-0

Cu omul sărac, nici arbitrii nu trag. Bomboana pe colivă ne-au pus-o însă ruşii, marţi seara, la Grozny. România a jucat demotivată şi cu un lot trunchiat acest amical care putea veni ca un pansament peste rana deschisă de polonezi. N-a fost însă cazul, din cauza aceloraşi greşeli de apărare, dar şi a unor arbitrii bieloruşi care ne-au dezavantajat clar. Centralul n-a dictat un penalty la Andone vizibil de pe altă planetă, iar unul dintre asistenţi a permis ca Ozdoev să marcheze în ultimul minut al prelungirilor dintr-un ofsaid care cu greu poate fi scăpat de un om care nu are miopie. În orice caz, 2016 a fost preponderent prost pentru români, dar sperăm să reparăm stricăciunile în 2017, că altfel n-ar mai avea rost să ne trezim dimineaţa.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net