Ce urmează pentru naționala de tineret după calificarea la Europenele U21

Ultima actualizare:

    Tineretul s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la turneul final al Campionatului EuropeanFOTO: Sportpictures.eu
Tineretul s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la turneul final al Campionatului EuropeanFOTO: Sportpictures.eu

Egalul înregistrat acasă, 1-1, contra Danemarcei, a calificat naționala de tineret a României pentru a doua oară consecutiv la turneul final al Campionatului European U21. Dincolo de bucuria prezenței între cele mai bune 16 echipe ale continentului, încep îngrijorările legate de participarea la o competiție care are un format extrem de ciudat.

Valentin Costache a fost eroul naționalei României în egalul înregistrat la Ploiești contra liderului grupei, Danemarca. El a marcat în minutul 72, la capătul unei pase decisive date de Moruțan, golul care a asigurat echipei noastre biletele la competiția găzduită în 2021 de Ungaria și Slovenia. Și care, pe lângă faptul că se va disputa în premieră cu 16 formații, va avea și o formulă ciudată de desfășurare. Mai precis, se va disputa în două perioade!

După ce își vor afla adversarii din grupă, la tragerea la sorți programată la 10 decembrie, la Nyon, românii se vor pregăti pentru prima fază a competiției, cea a meciurilor din grupe, programată în perioada 24-31 martie. Problema majoră este că în același interval se vor juca și meciurile din primele două etape ale preliminariilor Campionatului Mondial de seniori, iar din naționala mare fac parte și cei mai talentați jucători de la tineret, cum ar fi Dennis Man, Ianis Hagi, Florinel Coman sau Valentin Mihăilă. Ori, atunci, se va pune problema selecției: îi trimiți pe aceștia la Under 21, mărind astfel șansele de calificare în sferturile de finală, sau îi vei ține la echipa de seniori, care va fi în mod evident slăbită în perspectiva calificării la Mondiale.

Competiția se va disputa în două perioade

Dacă această dilemă va fi rezolvată bine, atunci România va încerca să se bată cu șanse reale la unul dintre primele două locuri din grupa Europeanului de tineret, care asigură calificarea în sferturile de finală. Numai că acolo intervine premiera istorică, fazele eliminatorii (sferturi, semifinale și finală) se vor disputa după trei luni! Mai precis în intervalul 31 mai – 6 iunie. Atunci când, în mod evident, echipele calificate vor putea prezenta o altă componență a lotului, o premieră în istoria fotbalului!

Alături de echipa noastră, la turneul final al Europenelor U21 s-au mai calificat Ungaria, Slovenia (ambele organizatoare), Italia, Franţa, Elveţia, Anglia, Cehia, Croaţia, Rusia, Spania, Olanda, Portugalia, Denemarca, Romania, Germania și Islanda.

Revenind la eroul partidei de marți, Costache, acesta era în culmea fericirii după meci, mai ales că acest gol a venit după o lungă perioadă de ”secetă”: ”Sincer, chiar mă gândeam înainte de meci, cu două, trei zile că trebuie să mai marchez şi eu. Nici la Cluj nu am făcut-o, ştiţi bine. Măcar aici trebuie să o fac, să mai spăl şi eu din păcate şi uite că a venit acest gol, această calificare... Nu am cuvinteSunt pur şi simplu blocat, nici nu-mi vine să cred, pe cuvânt! Când eram mic doar visam la asta, dar acum... Păstrez tricoul şi nu-l dau la nimeni”, a declarat el.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net