Becali a scăpat de cătuşe. A luat 3 ani cu suspendare

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cu un ochi râde, cu un ochi plânge! Gigi Becali declarase că nu acceptă altă sentinţă în afara achitării, dar ce s-a întâmplat ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie n-a fost tocmai o înfrângere. Instanţa l-a condamnat pe patronul Stelei la trei ani de închisoare, dar a decis suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de opt ani. Asta înseamnă că Becali nu va face nici un minut de puşcărie dacă în această perioadă nu mai săvârşeşte o altă infracţiune şi dacă nu încalcă anumite condiţii standard.

Latifundiarul din Pipera a primit decizia ÎCCJ la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, acolo unde se refugiase în aşteptarea achitării. Aflând prin telefon că a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Becali a declarat mai întâi nervos că va cere azil politic şi că e o tragedie ce s-a întâmplat. Realizând că poate să nu facă nici o zi de închisoare, acesta s-a sucit ulterior.

"Nu pot să cred aşa ceva. Nu mai calc în ţara aia niciodată. Familia mea a plâns prea mult, iar eu vreau să-mi pun familia la adăpost. O să mă consult cu ei şi voi vedea ce voi face. Să văd ce vor. Bine, pe mama nu am cum să o duc în străinătate la vârsta asta, deşi România nu e un loc sigur. E o batjocură. Mi-e ruşine să fiu batjocorit. Voi sta ascuns de acum încolo. Mi-e ruşine să mai fiu văzut în ţara aia. Cum adică să mă condamni? Hotărârile pe care le voi lua de acum înainte le voi lua cu familia mea. Nu e vorba de învingător, aici pierde ţara românească", a declarat Becali la cald.

În ceea ce priveşte cariera sa în parlamentul României, unde abia câştigase un mandat de deputat în urmă cu câteva luni, acesta a declarat că nu e obligat să renunţe, dar va părăsi Partidul Naţional Liberal. "Nu e adevărat că nu mai pot fi parlamentar. O să mă retrag însă din PNL, pentru că nu vreau să-i fac probleme lui Crin Antonescu. Înainte de asta voi ţine un discurs în plen. Mi-am luat bilete de avion şi mă întorc şi rezolv şi acest lucru", a spus Gigi Becali.

Conducerea PNL se va întruni însă oricum de urgenţă pentru a decide dacă condamnarea lui Gigi Becali lezează imaginea partidului şi este mai bine ca acesta să fie exclus. Pedeapsa de trei ani cu suspendare a venit însă la pachet cu o serie de obligaţii pe care, dacă Gigi Becali le va încălca în următorii opt ani, va intra oricum la închisoare.

Astfel, în această perioadă în care pedeapsa i-a fost suspendată, patronul Stelei trebuie să anunţe la Poliţie orice mutare de domiciliu în alt oraş sau în altă ţară, să se prezinte lunar la Poliţie, pentru control şi să anunţe orice mutare a locului de muncă. De asemenea, timp de opt ani, lui Gigi Becali i-a fost suspendat dreptul de a alege sau de a fi ales. Şi această măsură a fost suspendată pe perioada celor opt ani. În acelaşi dosar au primit pedepse identice cu cele ale lui Gigi Becali şi fostele sale gărzi de corp, care l-au ajutat în noaptea sechestrării: Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila şi Marcel Popa.

În 2009, a sechestrat trei oameni

În noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-a cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au furat autoturismul Mercedes. Hoţii au fost urmăriţi, luaţi cu forţa şi duşi la sediul PNG din Pipera. Unul dintre ei a fost împuşcat cu glonţ de cauciuc. La 3 aprilie 2009, Gigi Becali şi gărzile sale au fost arestate preventiv pentru lipsire de libertate.

2 aprilie 2009- Patronul Stelei a fost săltat de mascaţi de la vila lui din Pipera

simeon stalpnicul png

Pe 17 aprilie 2009, cu toţii au fost eliberaţi, fiind trimişi în judecată în stare de libertate. La 19 octombrie 2011, Gigi Becali a fost achitat de către un complet de trei judecători al ICCJ. Procurorii au făcut recurs şi pe 28 ianuarie 2013 au cerut 11 ani de închisoare pentru Becali şi complici. Pe 11 februarie, la trei ani şi o lună de la startul evenimentelor, ÎCCJ a luat ieri decizia finală.

Dosarul Transferurilor, amânat până în martie

Ziua de ieri trebuia să fie una cu răspuns final şi pentru cei opt condamnaţi din celebrul Dosar al Transferurilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis însă ca decizia finală în procesul în care sunt anchetaţi Ioan şi Victor Becali, George Copos, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Mihai Stoica să fie luată la data de 5 martie.

Totuşi, pentru a evita repetarea cazului lui Gigi Becali, care a fugit la Dubai în aşteptarea condamnării, ÎCCJ va decide pe 19 februarie dacă celor 8 li se va interzice părăsirea ţării sau nu. Până atunci, cu toţii sunt liberi să facă ce vor. Instanţa precedentă a stabilit pedepse grele cu executare pentru cinci inculpaţi. Astfel, Ioan Becali a primit 8 ani de închisoare, Victor Becali, 7 ani, Cristi Borcea, 7 ani, George Copos, 5 ani, Mihai Stoica, 4 ani. Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu au scăpat mai ieftin: au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Click!spune

Mai are două hopuri de trecut. În cazul în care va respecta condiţiile suspendării, Becali nu va face închisoare în acest caz al sechestrării, dar poate sta totuşi închis pentru alte infracţiuni. Asta pentru că patronul Stelei mai aşteaptă două decizii importante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Azi, 12 februarie, poate veni verdictul în cazul schimburilor de terenuri cu MApN, iar la 29 martie, ÎCCJ se va pronunţa în Cazul Valiza.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net