«A bătut» Basel după ce a ţinut tot Ramadanul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Două goluri, o bară şi o ratare uriaşă. Acesta este bilanţul lui Modou Sougou (28 de ani), senegalezul din atacul CFR-ului, care a deschis calea clujenilor către grupele Ligii Campionilor, după victoria de la Basel.

Deşi pe teren, Sougou, nominalizat de UEFA ca fiind omul meciului, a dat dovadă de o vivacitate ieşită din comun, puţini ştiu că fotbalistul vine după o perioadă foarte greu. Un tip extrem de credincios, africanul a ţinut tot Ramadanul şi timp de o lună n-a mâncat nimic în timpul zilei. Din acest motiv a şi slăbit şase kilograme. Nu e prima dată când Moudou ţine tot postul musulman.

El face parte din frăţia Mouride, un ordin al sufismului islamic din Senegal şi participă în fiecare an la pelerinajul spiritual de la Touba. Altfel spus, în vreme ce colegii lui se relaxează în vacanţe scumpe pe plaje exotice, Sougou merge să se roage la această Mecca a senegalezilor.

„La Touba nu se bea şi nu se fumează, nu sunt discoteci şi nici cazinouri. Oamenii merg acolo să se roage iar mie îmi lipseşte acest loc. De aceea merg ori e câte ori pot acolo. De la Touba îmi aduc apă sfinţită cu care mă spăl pe mâini şi pe cap, ca să fiu ferit de accidentări", a dezvăluit el. Sougou se roagă de cinci ori pe zi, nu înjură niciodată şi dă de pomană săracilor.

Prin golurile lui Sougou, CFR Cluj a devenit prima echipă românească care învinge în Elveţia, iar presa occidentală l-a comparat pe senegalez cu „un fulger care a lovit ca un killer".

Elevul lui Andone ştie că viteza a fost mereu un atu important al său . Pe când juca în Portugalia, ziariştii lusitani îl porecliseră El Vento (Vântul) pentru viteza sa. Moudou se află la prima experienţă în Liga Campionilor, înainte de a veni în România el evoluând la ehipe de mâna a doua din Portugalia, Leiria, Vitoria şi Academica Coimbra.

La ultima dintre ele l-a avut antrenor pe Jorge Costa, tehnicianul de anul trecut al ceferiştilor şi omul care l-a adus pe Sougou la Cluj. Sougou şi Costa au avut o relaţie specială, portughezul învăţându-l pe acesta să plece din spatele adversarului. „De obicei stăteam la limita ofsaidului şi de multe ori eram semnalizat în poziţie afară din joc. El mi-a zis că la viteza mea pot să stau mai în spate pentru că oricum îmi depăşesc adversarii", a povestit senegalezul. Colegii de echipă îi spun adesea Bolt, după celebrul sprinter jamaican.

E căsătorit şi are un copil

Modou Sougou nu e genul de african care a trăit în sărăcie, pentru că tatăl său e profesor de franceză, director al unei şcoli din Senegal, iar mama croitoreasă.

simeon stalpnicul png

Părinţii au insistat ca toţi cei şapte copii ai familiei să înveţe carte, mult timp pentru Sougou fotbalul fiind în plan secund. Abia la 15 ani s-a apucat serios de fotbal şi norocul lui a fost că patronul echipei la care s-a dus era chiar unchiul său.

La 20 de ani a prins un transfer în Portugalia şi atunci au venit şi primii bani din fotbal.

Au refuzat oferte din Franţa şi Anglia

În această vară, CFR a fost la un pas să se despartă de fotbalistul său. Patronul Arpad Paszkany a avut pe masă o ofertă de 2,5 milioane de euro.

„Nu-l vindem anul acesta", a anunţat finanţatorul campioanei. Senegalezul mai are doi ani de contract cu CFR, unde câştigă 300.000 de euro pe sezon.

El nu ascunde însă că visează să joace la un club din Hexagon. „Sunt vorbitor de franceză şi asta m-ar ajuta mult acolo", a spus el.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net